Mer om: Matvandringer i Athen
Blant aktivitetene du kan gjøre i Athen, i tillegg til å besøke Akropolis og de viktigste monumentene, er en gastronomisk tur eller en lokal kulinarisk opplevelse en av de mest anbefalte.
Gresk mat har noen av de mest utsøkte rettene, og ikke bare kan du vandre rundt i de viktigste eller alternative nabolagene på jakt etter de beste stedene for lunsj eller middag, men du kan også nyte de beste vinene eller til og med ta matlagingskurs.
Fra lunsj på en terrasse med åpen utsikt over Parthenon til middag i en roterende restaurant med åpen panoramautsikt over Athen, er alternativene for en gastronomisk opplevelse i den greske hovedstaden varierte.
1. Privat gastronomisk omvisning med 10 smaksprøver på gresk mat
En av de beste måtene å oppdage kulturen i et land på er å bli kjent med den lokale gastronomien, og en tur av denne typen lar deg smake på de beste smakene i Hellas.
Sammen med en privat guide vil du kunne oppleve en smaksopplevelse mens du besøker markeder, matdisker og lokale boder.
På disse turene vil du gå gjennom nabolagene Psiri og Monastiraki og besøke det sentrale markedet, der du starter smakingen i klassiske greske ostebutikker.
Hva du vil smake på denne turen
Du vil smake på Kefalotyri-ost og fetaost og dens sammenkobling med raki, anisdrikken som minner om antikkens Hellas, utsøkt butterdeig bougatsa og koulouri, et gresk brød som er karakteristisk for den lokale gastronomien og dens multikulturelle innflytelse.
Du får også smake på forskjellige varianter av gresk kaffe, den lokale versjonen av kebab fra Midtøsten, søte smultringer og loukoumades-kaker mens du får med deg alle severdighetene i bydelen Plaka, den eldste i Athen.
I alle tilfeller vil den lokale guiden fortelle deg om de lokale historiene, nevne tradisjonene knyttet til hver mat og guide deg gjennom gatekunstmaleriene i Psiri. Disse turene er svært vanlige i Athen, spesielt på grunn av de mange typiske smaksprøvene som tilbys.
Interessante detaljer
- Pris... Disse turene starter fra 109 euro per person, inkludert smaksprøver og assistanse fra en privat lokal guide.
- Varighet... Omtrent 3 timer.
- Fordelermed denne turen... Du får et innblikk i den lokale gastronomien gjennom de viktigste greske rettene og også en historisk tur gjennom Psiri, Monastiraki og Plaka, tre av de mest tradisjonelle bydelene i Athen.
2. Gastronomisk kveldstur i liten gruppe og vinsmaking i Athen
På disse matturene om kvelden kan du kombinere smaksprøver av ost, kjøtt og pølser med noen av Hellas' beste viner. Du har kanskje kommet over noen av dem hvis du har vært på en rundtur på de greske øyene.
På denne turen, som vanligvis foregår rundt den historiske Syntagma-plassen, kan du også se den opplyste parlamentsbygningen, et skue i seg selv.
Det første stoppet på disse turene er vanligvis i Plaka, hvor du får smake på de beste lokale brennevinene i matbutikkene langs Adrianou Street , hovedpulsåren i nabolaget. Gatebodene serverer også souvlaki, et deilig kjøtt- og grønnsaksspyd med gresk krydder, keftedes, gresk kebab og andre spesialiteter fra nabolaget.
Vinsmakingen finner vanligvis sted i Psiri, der turen fortsetter på en av de lokale tavernaene der du kan nyte fire forskjellige varianter av lokale viner før du avslutter turen med en tradisjonell gresk iskrem. Du vil bli ledsaget av en privat lokal guide gjennom hele turen.
Interessante detaljer
- Pris... Disse turene starter fra 110 euro per person, inkludert vinsmaking, vinsmaking og assistanse fra den private lokale guiden.
- Varighet... Omtrent 4 timer.
- Fordelermed denne turen... Du kan nyte en interessant kveldstur og smake på noen av de beste vinene i Hellas.
- Ulemper med denne turen... Denne turen er kun for voksne, så hvis du planlegger å reise med barn i Athen, kan dette være et problem.
3. Gresk matlagingskurs med middag på en terrasse med utsikt over Akropolis
Disse interaktive turene gir deg ikke bare en smak av gresk mat, men lærer deg også hvordan du tilbereder dine egne retter.
På en av terrassene i bydelen Monastiraki, en av Athens severdigheter, og i små grupper på ikke mer enn ti personer, vil en registrert kokk lære deg å lage en treretters middag, som du deretter vil nyte under middagen med utsikt over Akropolis, Plaka-silhuetten og Nymfehøyden.
På disse utfluktene lærer du å lage tzatziki-saus, gresk spanakopita-kake og andre lokale delikatesser. Kurset varer i omtrent tre timer, og etterpå kan du spise middag med gruppen din på en terrasse med panoramautsikt over Akropolis.
Hvis du er en matlagingsentusiast, kan denne opplevelsen være perfekt for deg, siden du vil ha permanent assistanse fra en profesjonell kok k, og du vil kunne nyte en middag med en av de beste utsiktene i Europa på slutten.
Interessante detaljer
- Pris... Disse utfluktene starter fra 87 euro per person, inkludert materialer og assistanse fra en profesjonell kokk.
- Varighet... Omtrent 4 timer.
- Fordelermed denne utflukten... Du kan lære hemmelighetene til gresk mat med råd fra en profesjonell kokk.
4. Middag i en roterende restaurant med panoramautsikt over Athen
På disse utfluktene kan du oppleve en like nysgjerrig som fascinerende opplevelse. Opphengt på en plattform 60 meter over bakken og støttet av en kran, vil du ha en av de beste utsiktene over Aten opplyst om natten mens du spiser et seksretters måltid med tradisjonell gresk mat.
Du vil dele opplevelsen med 20 andre personer. Denne turen finner sted i Gazi-området. Prisen inkluderer vanligvis hele menyen, en åpen bar med alkoholholdige drikkevarer og nødvendig sikkerhetsutstyr for å holde deg på beina under hele middagen.
Denne uvanlige opplevelsen er en av de beste tingene du kan gjøre i Athen om natten, og lar deg ikke bare se Akropolis, men på en klar dag vil du kunne se den opplyste skyline i den greske hovedstaden.
Interessante detaljer
- Pris... Disse turene starter fra 145 euro per person for en full meny og åpen bar.
- Varighet... Omtrent 2 timer.
- Fordelermed denne turen... Du vil kunne se Akropolis og byens skyline fra en høyde på ca. 60 meter.
5. Alternativ gastronomisk omvisning i Gazi-distriktet...
Gazi er for tiden en av de best bevarte hemmelighetene i den greske hovedstaden, men i noen tid nå har det vært åpent for turisme, og det er mulig å besøke det mest eklektiske nabolaget i Athen og oppdage det i alle dets fasetter.
En av dem er gjennom disse alternative gastronomiske turene der du også kan bli kjent med kulturlivet i nabolaget.
Siden Gazi og det omkringliggende nabolaget Kerameikos ikke er overfylt av turister, kan du nyte en rolig kveldstur med stopp ved gatemat og lokale drikkeboder.
Du vil også lære om byens teatre, omstreifende musikk og gamle lokale tavernaer som unnslipper Michelin-stjernene, men ikke de utsøkte delikatessene i det greske kjøkkenet.
I små grupper på ikke mer enn ti personer vil du kunne få kontakt med byens gatekunst, smaker og gatekultur i et av Athens nabolag du ikke må gå glipp av, som ofte er med på sykkelturer.
Interessante detaljer
- Pris... Disse turene starter fra 55 euro per person, inkludert smaksprøver og hjelp fra den lokale guiden.
- Varighet... Ca. 3 timer.
- Fordeler med denne turen... Dette er den ideelle turen for å bli kjent med den alternative delen av Athen på en kulinarisk rundtur, og er en utmerket valuta for pengene.
Hvordan bestille en kulinarisk tur i Athen?
Du kan bestille en mattur på forhånd på nettet eller velge en når du er i byen. Vær oppmerksom på at de fleste av disse turene er laget for små grupper, så hvis du prøver å bestille på forhånd, kan det hende at det ikke er plass til grupper.
Hvis du besøker Athen om sommeren, bør du vurdere at temperaturene kan være litt høye, så i slike tilfeller vil jeg råde deg til å velge en kveldstur, da varmen er mindre intens om natten.
Hvor lenge varer en mattur i Athen?
Svaret avhenger av den valgte turen, men i gjennomsnitt varer disse matturene mellom to og fire timer, inkludert smaksprøver, vandring rundt i de forskjellige nabolagene, vinsmaking og alle opplevelsene i hver av turaktivitetene du har valgt.
Siden dette er korte utflukter, vil de sannsynligvis ikke komme i veien for reiseplanene dine, selv om du planlegger et kort opphold i byen. I dette tilfellet kan en gastronomisk tur med en nabolagstur være et godt alternativ for å bli kjent med den gastronomiske profilen til Hellas og også noen av de viktigste nabolagene i byen i samme aktivitet.
Hvis du planlegger å tilbringe bare to dager i Athen, her er en liste over steder å besøke som kan være nyttig.
Hva vil jeg se på denne typen tur?
Generelt sett er disse utfluktene utformet for å gi deg et innblikk i gresk gastronomi og hvordan den henger sammen med gresk kultur.
Derfor vil du ikke bare nyte å smake på lokal mat, men du vil også gå gjennom de mest representative nabolagene i Athen, samt noen alternative steder, avhengig av hvilken tur du velger.
De fleste turene lar deg besøke Plaka, som er det eldste nabolaget i den greske hovedstaden og et multikulturelt område med tyrkisk innflytelse, Monastiraki, det eklektiske Gazi, Kerameikos og Psiri.
Du vil også nyte den åpne utsikten over Akropolis, som er opplyst om natten for å skape en magisk atmosfære, og Parthenon, en av de viktigste bygningene i antikkens Hellas.
På alle disse utfluktene vil du få hjelp av en lokal ekspertguide eller en profesjonell kokk, avhengig av hvilken tur du velger, som ikke bare vil introdusere deg til gresk gastronomi, men også til hemmelighetene til stedene du besøker.
Tips for en gastronomisk tur eller matlagingskurs i Athen
Hvis du planlegger å besøke Athen i høysesongen, må du være oppmerksom på at plasser på små gruppeturer kan bli utsolgt, så i slike tilfeller anbefaler jeg at du bestiller på forhånd online så snart du har organisert reiseruten din.
Hvis du besøker Athen om sommeren, vil du oppleve at temperaturene ofte er høye, noe som kan forstyrre opplevelsen din på dagtid. I slike tilfeller anbefaler jeg at du velger alternativene om natten, da de kjøligere temperaturene vil gjøre det lettere å nyte utfluktene.
Hvis du planlegger å besøke Athen i julesesongen, kan det hende at turene endrer aktivitetene sine for å inkludere tradisjonelle greske julemåltider.
I noen nabolag som Monastiraki på julaften tar lysene over gatene og vinduene i husene, og i tillegg til den lokale gastronomien vil du også oppdage byen opplyst med festlige motiver.
Vær også oppmerksom på at noen turer kun er for voksne, noe som kan forstyrre hvis du besøker Athen med barn.
Hvor mye koster en mattur, middag eller matlagingskurs i Athen?
Det vil avhenge av hvilken tur du velger, ettersom de sjeldnere alternativene, som middagen i høyden i Gazi-området eller de greske vinsmakingsturene, pleier å være de dyreste, med priser fra 110 euro.
Andre mer økonomiske alternativer, som omvisningen i det alternative Gazi-området med gatemat og smaksprøver, gir mest valuta for pengene og starter på 55 euro.
Alle disse alternativene inkluderer i alle tilfeller assistanse fra en lokal ekspertguide eller profesjonell kokk, når det gjelder matlagingskursene, og smaksprøver. For en ekstra kostnad kan du velge å legge til et større antall retter og andre vinvarianter til vinsmakingsturene.
Hvorfor er det tilrådelig å dra på en mattur eller ta et matlagingskurs i Athen?
Gastronomien i Hellas er utsøkt, og å bli kjent med den på en mattur kan være like interessant som et cruise i Athen eller et besøk på øya Mykonos.
Med hjelp av en lokal guide kan du bli kjent med de beste spisestedene i Athen og hemmelighetene i hvert nabolag, spesielt når du velger utflukter til alternative steder, som Gazi og Kerameikos.
På den annen side kan du med en guidet tur spare tid og penger og unngå bryet med å måtte organisere en tur på egen hånd.
Jeg anbefaler at du før du bestiller turen vurderer hvilket alternativ som er mest interessant for deg og passer reiseplanen din. Etterpå trenger du bare å nyte en av de mest multikulturelle gastronomiene i Europa og alle smakene i Hellas.