10 Beste Monumenter i Dublin
Selv om Dublin ikke er veldig stor, byr den besøkende på flere imponerende severdigheter. Hva må man ikke gå glipp av i Oscar Wildes by?
Når du planlegger hva du skal se og gjøre i Dublin, er det obligatorisk å ta hensyn til byens monumenter. I den irske hovedstaden finner du mange interessante monumenter, fra dem som er knyttet til byens turbulente (og noen ganger triste) historie, til de religiøse templene som ligger langs gatene.
Vi har satt sammen en ti-punktsliste over Dublins ti viktigste landemerker. Det første landemerket på listen ligger ved bredden av elven Liffey og bare noen få meter fra EPIC, det irske utvandrermuseet.
1. Oppdag minnesmerket over hungersnøden
Den store hungersnøden i 1845 var den mest skjebnesvangre hendelsen i irsk historie. Det året ødela en sopp ved navn "Phytophthora infestans" landets potetavlinger, og virkningen varte frem til 1852.
Irske ledere ba britene om å oppheve "maisloven", en skatt på hvete som økte hveteprisen betydelig. Det var ikke nok, og hungersnøden tok livet av tusenvis av mennesker, mens mange andre måtte forlate øya for godt.
The Famine Memorial minnes alle menn og kvinner som forlot Irland for å søke et bedre liv på den andre siden av Atlanterhavet. Skulpturene forestiller mennesker med utslitte ansikter som går langs elven. Verket er signert Rowan Gillespie og står under Custom House, det gamle tollhuset i havnen.
- Åpningstider: Utendørs
- Pris: gratis
- Hvor: Custom House Quay, North Dock, Dublin
2. The Castle, en festning med mye historie
Slottets opprinnelse er noe usikker, men det antas å ha vært et gammelt gælisk fort. Senere ble det overtatt av vikingene og britene, som beholdt det frem til irsk uavhengighet.
Når du går over terskelen, kan du blant annet besøke tronsalen, St Patrick's Hall (den gamle ballsalen) og representasjonsleilighetene. Det finnes også en bar (The Terrace Café) og en gavebutikk.
Festningen er åpen alle dager i uken fra kl. 9.45 til 17.45 (siste adgang kl. 17.15). Inngangsbilletten koster rundt 8 euro, men det er rabatter for barn og personer over 60 år. Hvis du vil spare penger, kan du vurdere å kjøpe Dublin Pass, et turistkort som inkluderer adgang til en rekke attraksjoner i den irske hovedstaden.
- Åpningstider: Mandag til søndag og helligdager, kl. 9.45-17.45.
- Pris: voksne £8,00, personer over 60 år og studenter £6,00, barn (12-17 år) £4,00.
- Hvor: Dame Street
3. Bronsefiguren av Molly Malone
Molly Malone er tittelen på en populær irsk sang og en berømt statue ved foten av St Andrew's Church. Men hvem var Molly Malone? Ifølge legenden solgte hun hjertemuslinger og blåskjell på gatene om dagen, mens hun var en galant kvinne om natten.
Hun var kjent for sin store skjønnhet, men døde en tragisk død. Noen mener det skyldtes høy feber, andre at hun ble smittet av en kunde.
Man vet ikke med sikkerhet om hun virkelig har eksistert, men sikkert er det at hun har blitt et symbol på Dublin og dermed på Irland. Statuen hennes er designet av den irske skulptøren Jeanne Rynhart og har stått i dette hjørnet av byen siden 1988. Molly Malone er avbildet mens hun trekker en tralle med flettede kurver. Kurvene inneholdt hjertemuslinger og blåskjell, sjømat som Molly solgte i 1600-tallets Dublin.
Sangen som forteller historien hennes er en irsk pubklassiker og har blitt fremført av artister som Sinead O'Connor, U2 og The Dubliners. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, ble den ikke komponert på øya, men i Edinburgh.
Skaperen, skotten James Yorkston, mente at det var en humoristisk sang, men den ble så populær i Irland at den har blitt landets uoffisielle hymne. Også kjent som "In Dublin's Fair City" og "Cockles and mussels".
- Åpningstider: Utendørs
- Pris: Gratis
- Hvor: Suffolk Street
4. Patrick's Cathedral
Enhver to- eller tredagers tur til Dublin bør inkludere denne katedralen. Patrick er Irlands skytshelgen, og hovedstadens hovedkirke er viet til ham. Den første trekirken ble grunnlagt i 1191, men den nåværende katedralen ble påbegynt rundt 1220. Katedralen er kjent for sin fantastiske gotiske stil og graven til Jonathan Swift, forfatteren av "Gullivers reiser".
I tillegg til messer arrangerer kirken i Dublin konserter med klassisk og moderne musikk. For å holde deg oppdatert på hva som skjer, anbefaler jeg at du tar en titt på den offisielle nettsiden.
Det finnes flere barer og restauranter i nærheten av katedralen. Hvis du har lyst på fish & chips, anbefaler jeg Ritz Cafe (3 Patrick Street, Dún Laoghaire).
- Åpningstider: Mandag til fredag fra kl. 9.30 til 16.30. Lørdager fra 9.00 til 17.30 og søndager fra 9.00 til 10.30, 13.00 til 14.30 og 16.30 til 17.30.
- Pris: ca. 8 euro
- Hvor: St Patrick's Close
5. Minnesmerket over Daniel O'Connell
Daniel O'Connell, med kallenavnet "The Liberator", var den første store nasjonalistiske lederen på 1800-tallet. Han har en del av æren for at Irland ble uavhengig av Storbritannia. Takket være sin karisma klarte han å forene folket og sikre katolikkene større rettigheter. Han var ikke tilhenger av vold, og tankegangen hans påvirket mange tilhengere av uavhengighet.
Daniel O'Connell er en høyt elsket skikkelse, så høyt at Dublins hovedgate er oppkalt etter ham. I enden av gaten, bare noen få meter fra elven, står et bronsemonument som er tilegnet ham.
Det er designet av John Henry Foley - en av datidens største billedhuggere - og har stått vakt over gamlebyen siden 1882. Hvis du ser nøye etter, kan du se kulehull fra Påskeopprøret, det irske opprøret i 1916.
- Åpningstider: Utendørs
- Pris: gratis
- Hvor: O'Connell Street Lower
6. GPO, postkontoret
General Post Office var den siste georgianske bygningen som ble bygget i byen. Den imponerende fasaden dominerer O'Connell Street og er fortsatt i bruk.
I tillegg til sin arkitektoniske betydning er det kjent for sin "rolle" i påskeopprøret i 1916. For over hundre år siden var kontoret hovedkvarter for mytteristene. Selv om opprøret endte i fiasko, var det avgjørende for å oppnå irsk uavhengighet.
I en knapp uke okkuperte opprørerne bygningen til de ble tvunget til å overgi seg. Hvis du vil lære mer om opprørets historie, anbefaler jeg at du bestiller et besøk på GPO Museum. Hvis du reiser til Dublin i desember, kan du få med deg en juleopplevelse i regi av kulturinstitusjonen.
- Åpningstider: onsdag til lørdag, kl. 10.00-17.00
- Pris: rundt 13 euro
- Hvor: O'Connell Street Lower
7. Oscar Wilde-statue i naturlig størrelse
Like ved Trinity College står en statue i naturlig størrelse av forfatteren som hviler på en stein. Statuen står i Merrion Square Park og har en særegenhet: Ansiktet uttrykker to kontrasterende følelser. Venstre side viser et glad ansikt, mens høyre side har et trist uttrykk. Dette symboliserer Oscar Wildes avdøde sjel
Statuen er vendt mot Wilde-familiens gamle hjem på 1 Merrion Square. Forfatteren var så heldig å bli født inn i en velstående familie, og huset hans var sentrum for Dublins kulturliv.
Huset kan besøkes, og omvisningen inkluderer bokhandelen og den store salongen der Lady Jane Wilde holdt sine berømte soiréer. For mer informasjon anbefaler jeg at du besøker den offisielle nettsiden.
- Åpningstider: utendørs
- Pris: gratis
- Hvor: Merrion Square Park
8. Glasnevin Cemetery, den første katolske gravplassen
Nord for Dublin er hvilestedet til millioner av irer. Nasjonalistlederne Arthur Griffith, Michael Collins og Daniel O'Connell, den revolusjonære stemmerettsforkjemperen Constance Markievicz, poeten Brendan Francis Behan og andre innflytelsesrike skikkelser ligger for alltid begravet her.
Glasnevin Cemetery er enorm - den er mer enn 120 hektar stor - og gravene gjenspeiler endringene i smak og stil gjennom århundrene.
Fra mandag til søndag arrangeres det omvisninger som avslører kirkegårdens hemmeligheter. Turene starter i museets resepsjon, varer vanligvis halvannen time og ledes av erfarne guider.
Det er flere måter å komme seg til kirkegården på, og den mest populære er turistbussen som stopper nær inngangen. Andre alternativer er bybussen (linje 4, 9, 40, 83 og 140) eller lokaltoget (DART, holdeplass Drumcondra).
Etter en spasertur kan du ta en drink på SI Café - The Tower, som ligger bare et steinkast fra O'Connell Tower (Glasnevin Cemetery, Botanic). Et annet alternativ er John Kavanagh - The Gravediggers, en familiepub som ble åpnet i 1833. Puben har et eget område som en gang var dedikert til kvinner (i dag kan hvem som helst sitte der), og det er ikke tillatt med telefonsamtaler eller musikk (Prospect Square 1).
- Åpningstider: Åpent hver dag fra kl. 9 til 17.
- Pris: En omvisning på kirkegården og et dypdykk i irsk historie koster rundt 13 euro.
- Hvor: Finglas Road, Glasnevin
9. The Spire, spiralen som strekker seg mot himmelen
Midt i O'Connell Street, ikke langt fra General Post Office, står en moderne obelisk i stål. Den er 120 meter høy og er det høyeste byggverket i gamlebyen.
Obelisken, som også kalles An Túr Solais (lysmonumentet), markerer ikke noe spesielt, men er rett og slett et gigantisk samlingspunkt i et kommersielt område.
Tidligere sto det en stor granittsøyle med en statue av Horatio Nelson på toppen. Monumentet ble avduket i 1809, like etter seieren ved Trafalgar. Etter den irske uavhengigheten ønsket innbyggerne å erstatte Nelson med en irsk patriot, men bystyret klarte ikke å bestemme seg. Det ble til slutt sprengt i luften av den republikanske hæren i 1966.
Hvis du er innom O'Connell Street ved lunsjtid og har lyst på en tradisjonell rett med en pint Guinness, anbefaler jeg Brannigan's (9 Cathedral Street). Dette historiske etablissementet er stedet å gå for Bangers & Mash, svinepølser servert med potetmos krydret med cheddarost, purre og karamellisert kål.
- Åpningstider: Utendørs
- Pris: Gratis
- Hvor: O'Connell Street Upper
10. Sphere Within A Sphere, et verk av Arnaldo Pomodoro
Verket ble donert til Trinity College i 1992, som plasserte det foran bokhandelen. Det er en stor metallkule med en sprukket overflate som avslører en annen sprukket kule på innsiden.
Ifølge kunstneren representerer den indre kulen jorden, mens den ytre kulen representerer kristendommen. Han har søstre i Pesaro, Roma, Washington, New York, Tokyo og Teheran.
- Åpningstider: utendørs
- Pris: Gratis
- Hvor: Trinity College