7 Beste Matturer i Firenze

Oppdag smakene i Firenze med matturer og vinsmaking - kjenn den italienske lidenskapen i hver eneste bit og slurk! Bestill din kulinariske opplevelse.

7 Beste Matturer i Firenze

Andre populære aktiviteter i Firenze

Mer om: 7 Beste Matturer i Firenze

Firenzes kunst og sjarm strekker seg langt utover museer og monumenter. Det gjenspeiles også i kjøkkenet. Italiensk mat er verdenskjent og er mye mer komplett enn de berømte kombinasjonene av pasta og pizza. Firenze er også en av de beste byene for å nyte denne gaven som Italia gir oss i form av mat.

Beliggenheten i hjertet av Toscana gjør byen til et yndet reisemål for de som elsker gastro-turisme. I Firenzes gater kan vi smake på de mest tradisjonelle rettene som pasta, pizza eller gelato, mindre kjente retter som Ribollita, prøve gatemat eller nyte maten mens vi smaker på en god toskansk vin. Uansett hva du liker, finnes det et alternativ for deg, og i dette innlegget skal jeg vise deg hvilke som er de beste gastronomiske turene i Firenze.

1. Gastronomisk tur for å lage pizza og gelato som en ekte italiensk kokk

Å spise pizza| ©Cats Coming
Å spise pizza| ©Cats Coming

Hvis det er én ting italienske kokker er kjent for, så er det å lage verdens beste pizza og iskrem. Heldigvis deler noen av dem av sin kunnskap og holder kurs der besøkende kan lære seg hemmelighetene bak det italienske kjøkkenet og lage den beste pizzaen og iskremen.

Det er mange restauranter og spisesteder i sentrum som tilbyr disse organiserte kursene, der en kokk forklarer alt du trenger å vite for å lage god pizza og gelato, gir deg de beste ingrediensene, og så kan du smake på dine egne kreasjoner med drikke inkludert. Mange av dem gir deg også et sertifikat, slik at ingen skal være i tvil om ferdighetene du har lært.

  • Pris: Rundt 50 euro.
  • Hva du får smake: Du får lære hvordan du lager den beste pizzadeigen, de beste kombinasjonene av ingredienser og sauser, baketider og hemmeligheter og de beste teknikkene for å lage iskrem.
  • Anbefales hvis: I tillegg til å smake på det beste fra Italia, ønsker du å ta med deg kunnskapen til å lage det hjemme.

Bestill et matlagingskurs i pizza og iskrem

2. Gastronomisk tur med vinsmaking og typiske toskanske retter i Chianti

Chianti, Toscana| ©Greg_FOT
Chianti, Toscana| ©Greg_FOT

Firenzes gastronomi strekker seg lenger enn til gatene. Byen ligger i hjertet av Toscana, faktisk er den regionens hovedstad, og byr på endeløse muligheter for utflukter til de typiske vingårdene i området

Du kan besøke dem ikke bare for å smake på vinen, men også for å akkompagnere den med et godt, typisk toskansk måltid med postkortet av vinmarkene i bakgrunnen. Den beste regionen for dette er Chianti, like i nærheten av Firenze. Guidede turer til denne regionen inkluderer transport til og fra byen samt et besøk og en vinsmaking på en vingård i Chianti. Hvis du vil vite hvilke vingårder som er de beste å besøke, kan du klikke på denne lenken.

  • Pris: Turer starter på 30 euro.
  • Hva du vil smake: Tradisjonelle toskanske retter ledsaget av de beste vinene i regionen.
  • Anbefales hvis: Du ønsker å oppleve den mest autentiske toskanske gastronomiske opplevelsen.

Bestill en vinsmakingstur til Chianti

3. Gastronomi og kunst i Firenzes historiske sentrum

Utenfor kuppelen| ©Vicente Camarasa
Utenfor kuppelen| ©Vicente Camarasa

Alle som besøker Firenze, gjør det på grunn av den historiske og kunstneriske arven. På samme måte som du ikke kan gå glipp av museene og monumentene, kan og bør du heller ikke gå glipp av muligheten til å smake på gastronomien. For å kunne nyte den samtidig med turistattraksjonene finnes det guidede turer som kombinerer begge deler.

Disse turene inkluderer vanligvis inngangen til domkirken, inngangen til Accademia-galleriet og inngangen til Uffizi-galleriet og steder som Ponte vecchio, med tillegg av en smaksprøve på typiske produkter som kjøttpålegg, pasta og søtsaker på en typisk trattoria i sentrum av Firenze.

  • Pris: Alt inkludert, vanligvis fra 80 euro.
  • Hva du får smake: Typisk toskansk spekemat, toskanske oster, pasta, søtsaker og viner fra den toskanske regionen.
  • Anbefales hvis: Du er på utkikk etter den mest komfortable måten å kombinere turisme og gastronomi på samme dag.

4. Gastronomisk tur i San Lorenzo-distriktet

På tur i San Lorenzo| ©Richard Chester
På tur i San Lorenzo| ©Richard Chester

Hvis du er ute etter en utelukkende gastronomisk tur, er de beste turene vanligvis i San Lorenzo-området. Dette nabolaget er fullt av restauranter, iskrembarer og alle slags matbutikker. Men hovedattraksjonen er det sentrale markedet eller San Lorenzo.

Turene i dette området går alltid gjennom markedet og byr på smaksprøver av tradisjonell florentinsk mat med produkter av topp kvalitet og muligheten til å se hvordan de lages. Dette gjelder også iskrem, ettersom det finnes iskrembarer med demonstrasjoner av håndverksmessig iskremproduksjon som ofte er et stopp på disse turene.

  • Pris: Inklusive markedsbesøk, smaksprøver og demonstrasjon av tilberedning, vinsmaking og besøk hos en iskremprodusent fra 90 euro.
  • Hva du får smake: Typiske retter som bruschetta, bistecca alla fiorentina, lampredotto, panino eller schiacciata ledsaget av toskanske viner og håndverksis.
  • Anbefales hvis: Du vil smake på retter med produkter av topp kvalitet og samtidig lære å tilberede dem.

5. Gastronomisk tur med smaksprøver av typiske florentinske retter

Smaksprøver på italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure
Smaksprøver på italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure

Hvis du ikke vil gå rundt grøten og vil vite direkte hva som er de beste rettene i Firenze, finnes det turer som viser deg alt fra frokost til middag i Firenzes historiske sentrum.

Disse turene starter på en typisk florentinsk kaffebar der du kan smake på den beste italienske kaffen, og deretter besøker du en bar, eller i noen tilfeller San Lorenzo-markedet, for å smake på en rekke retter med typiske produkter som trøfler, kjøttpålegg eller ost. Dessert er også inkludert, og du kan ikke gå glipp av en smaksprøve på søtsaker som de berømte cantucci og hjemmelaget iskrem.

  • Pris: Fra 30 euro.
  • Hva du vil smake på: Italiensk kaffe, kjøttpålegg, oster, trøfler osv. Viner og drinker, søtsaker og hjemmelaget iskrem.
  • Anbefales hvis: Du vil gå rett på sak og prøve de enkleste og mest typiske rettene uten å gå rundt grøten.

6. Gastronomisk tur for søte elskere

Cantucci,| ©Miles Heller
Cantucci,| ©Miles Heller

Kanskje du er en innbitt elsker av søtsaker, og for deg er måltidene en ren formalitet før du kommer til desserten. I så fall finnes det turer som er designet for nettopp deg. De tar deg med på en kort omvisning i noen av de historiske konditoriene og iskrembarene i sentrum av Firenze.

Her kan du prøve de mest typiske florentinske søtsakene som Cantucci, tørre kjeks fylt med tørket frukt og nøtter, eller Schiacciata alla fiorentina, søtsaker dekket av melis og typiske for karnevalssesongen, selv om de kan nytes hele året. Selvsagt spiller hjemmelaget iskrem også en hovedrolle.

  • Pris: Fra rundt 20 euro.
  • Hva du bør prøve: Typiske søtsaker som Cantucci eller Schiacciata alla fiorentina og hjemmelaget iskrem.
  • Anbefales hvis: Du har en søt tann.

7. Gastronomisk utflukt til San Gimignano

Luftfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini
Luftfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini

Det finnes hundrevis av gastronomiske turer og utflukter i Toscana, men San Gimignano fortjener en spesiell omtale. Denne vakre middelalderlandsbyen er et av Toscanas mest berømte postkort og et gastronomisk reisemål som anbefales på det varmeste. Det tradisjonelle kjøkkenet fra de italienske mammas er hovedpersonen i de gamle trattoriaene i sentrum av landsbyen.

Turer til San Gimignano er svært populære og inkluderer transport til og fra Firenze sentrum samt en guide som ikke bare viser deg byen og dens historie, men som også gir deg gastronomiske råd. Som et tillegg kan vi også fullføre besøket med en vinsmaking i en vinkjeller i samme landsby.

  • Pris: En dagstur til San Gimignano med et gastronomisk besøk koster rundt 100 euro.
  • Hva du får smake: Tradisjonelt toskansk spekemat og hjemmelagde retter.
  • Anbefales hvis: Du vil besøke en av de vakreste landsbyene i Toscana og runde av besøket med en god gastronomisk opplevelse.

Andre gastronomiske opplevelser

På innsiden av iskrembaren La Carraia| ©Nathalie K
På innsiden av iskrembaren La Carraia| ©Nathalie K

I tillegg til disse turene byr Firenze på andre gastronomiske alternativer som du kan gjøre på egen hånd hvis du ønsker å nyte fordelene ved det lokale og italienske kjøkkenet:

Besøk noen av de beste trattoriaene i Firenze

Trattoriaerer en type italienske restauranter der hjemmelaget mat er dominerende. Ordet trattoria kommer faktisk fra "trattore", som betyr å tilberede, og har sin opprinnelse i italienske mammas og deres hjemmelagde retter. Firenze sentrum er fullt av slike restauranter, og du kan ta en organisert omvisning eller gå på egen hånd for å prøve dem.

Noen av de mest kjente trattoriaene i Firenze er Trattoria Mario i San Lorenzo, Trattoria Giovanni i Santo Spirito, Trattoria dall Oste i sentrum av Firenze eller Trattoria da Ruggero i nærheten av Porto Romana.

  • Pris: Trattoriaer koster i gjennomsnitt mellom 20 og 30 euro per person.
  • Hva du bør prøve: De mest kjente hjemmelagde italienske rettene som Bistec alla fiorentina, pasta av alle slag, Ribollita-suppe osv.
  • Anbefales ja: Å gå på egen hånd og prøve de beste hjemmelagde italienske rettene.

Prøv de beste gelateriaene i byen.

Uansett hvor mye du spiser, er det alltid plass til en god gelato, og hvis de er italienske, er det enda bedre. Hvis du er glad i den typiske desserten i Firenze og i hele landet, kan og bør du ta en tur til de beste gelateriaene i byen.

Det finnes hundrevis av dem, men de mest kjente er: Grom-isbaren, en franchise som allerede er konsolidert og spredt over hele verden, håndverks-isbaren Perche no, Vivoli, en av de eldste i Firenze, og Dei Neri-isbaren i nærheten av Palazzo Vecchio.

  • Pris: Prisene varierer mye, men du kan prøve god gelato fra litt over 2 euro.
  • Hva du vil smake: Verdens beste gelato.
  • Anbefales ja: Svaret er enkelt. Hvis du liker iskrem.

Gatematens by.

Gatemat spiller en hovedrolle i Firenzes gastronomi, og ikke bare på grunn av pizzaslices. I den florentinske hovedstaden er det snacks kjent som Lampredotto som regjerer. Dette er smørbrød som ligner på hamburgere, men fylt med innvoller fra ku. Paninos eller schiacciata er også typiske smørbrød, men de er mye mer varierte, og det finnes tusenvis av kombinasjoner.

For et godt, raskt og billig måltid er denne typen mat det beste alternativet, og i sentrum finnes det hundrevis av steder som serverer denne typen mat, noe som gjør byen til hovedstaden for gatemat i Italia.

  • Pris: Det finnes alternativer med en drink fra rundt 5 euro.
  • Hva du bør prøve: Den beste gatematen i Italia.
  • Anbefales hvis: Du ønsker å spise godt uten å ta for mange pauser på reisen, og dessuten til en billig penge.

Bestill bord på Hard Rock Cafe Florence

Hvis du har lyst til å være på den sikre siden eller liker amerikansk mat, kan du reservere bord på Hard Rock Cafe i Firenze og nyte ulike typer menyer med grillet kjøtt, laks eller hamburgere omgitt av rockeklassikere.

  • Pris: 23 euro
  • Hva du skal prøve: To eller tre retter med grillet kjøtt, kylling, salat eller burgere.
  • Anbefales hvis: Du foretrekker amerikansk mat på et legendarisk sted.

Tips for en gastronomisk rundtur i Firenze

Inngangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Inngangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Enten du bestiller en mattur eller besøker Firenzes barer og restauranter på egen hånd, er det en rekke ting du må være oppmerksom på for å sikre at ingenting ødelegger måltidet ditt:

  • På de fleste barer og restauranter betaler du for tapas i henhold til antall sitteplasser ved bordet. Regningen er merket som "coperta", og prisen ligger vanligvis mellom 1 og 2 euro. I de mer turistede områdene er imidlertid dette tillegget vanligvis høyere.
  • Det blir stadig vanligere at restauranter i Firenze tar et servicetillegg på 10-15 % av regningen. Det er ikke lov å gi driks.
  • Det finnes ingen lov om tips. Italienerne er ikke vant til å gi driks, og det er helt greit, men på turiststeder som Firenze er det mer vanlig at turister legger igjen tips. De ser ikke stygt på deg hvis du ikke gjør det, men det er lurt å legge igjen et par mynter, maks 1 eller 2 euro, hvis du likte servicen.
  • Måltidene er de samme som i Spania, og man spiser litt senere enn det som er vanlig i Europa. Lunsjen er vanligvis mellom kl. 13.00 og 15.00 og middagen fra kl. 20.00 og utover. Restaurantene i Firenze er imidlertid vanligvis svært fleksible på dette området.
  • Ettersom middagstiden i Firenze er relativt sen, har florentinere for vane å ta en slags drink med vin og en liten tapa før middagen på byens barer.
  • Italiensk kaffe har sine egne lover. Etter kl. 11 er det nærmest forbudt å tilsette melk i kaffen. Melkekaffe hører mer hjemme til frokost, og fra det tidspunktet er det svært sjelden at italienerne drikker kaffe med melk. Unntak gjøres for espresso macchiato, en kaffe med melkeskum, men den ubestridte kongen på ettermiddagen er espresso.
  • Den vanligste måten å drikke kaffe på er å bestille den og drikke den i baren. Hvis du drikker den på en terrasse eller ved et bord, må du sannsynligvis betale litt ekstra.

Anmeldelser fra andre reisende

4.7
· 5115 Anmeldelser
  • J
    J. J.
    5
    (0 Anmeldelser)
    Jeg dro til denne matopplevelsen i Firenze med partneren min, og vi elsket den. Maten er fantastisk og atmosfæren super autentisk!
  • Q
    Q. W.
    5
    (0 Anmeldelser)
    Matopplevelsen i Firenze var utrolig, en deilig måte å bli kjent med den lokale kulturen på.
  • B
    B. D.
    4
    (0 Anmeldelser)
    Jeg elsket å prøve den lokale maten, jeg følte meg som en ekte italiener. En opplevelse som fylte meg med glede og smak.
  • F
    F. X.
    5
    (0 Anmeldelser)
    Maten var veldig deilig, alt var vakkert. Jeg likte det veldig godt, jeg vil komme igjen.
  • L
    L.
    5
    (0 Anmeldelser)
    En uforglemmelig opplevelse, fordype meg i den rike kulinariske kulturen i Firenze med en privat tur som overgikk alle mine forventninger.