Ting du ikke må gå glipp av i Duomo Milano

Oppdag skattene i den milanesiske katedralen, en av de vakreste i landet. Denne artikkelen avslører juvelene og historiene bak interiøret.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

Det tar 8 minutter å lese

Ting du ikke må gå glipp av i Duomo Milano

Milanos domkirke | ©Herbert Frank

Den tredje største katolske kirken i verden er blant severdighetene i Milano. Arbeidet tok nesten fem århundrer, og på en måte kan man si at den aldri ble ferdig. Veneranda Fabbrica del Duomo reparerer fortsatt skadene og erstatter de ødelagte statuene.

Den milanesiske katedralen er dekket med en spesiell marmor som fortsatt brytes i Candoglia, ved bredden av Lago Maggiore. Dette praktfulle dekket beskytter juvelene og de nysgjerrige detaljene som er gjemt inni. Denne artikkelen vil fungere som en guide for din spasertur i Duomo.

1. Beundre under de monumentale glassmaleriene.

Glassmalerier i katedralen| ©Jorge Láscar
Glassmalerier i katedralen| ©Jorge Láscar

Katedralen dedikert til Jomfru Maria er dekorert med mer enn 50 glassmalerier laget av datidens mestere. Disse store takvinduene var av grunnleggende betydning: de lyser opp Duomo og representerer forskjellige scener fra de hellige skrifter som alle kan forstå, fra de kultiverte til de mest ydmyke.

I middelalderen hadde lys en sterk symbolsk betydning: det var et uttrykk for det guddommelige og motstykket til mørket, som var synonymt med synd. Mens den romanske stilen kjennetegnes av stillhet og kontemplasjon, søker den gotiske kunsten å nærme seg Gud med gjennomsiktige miljøer og arkitekturer som berører himmelen.

Når du kommer inn, ta deg tid til å gå under de store glassmaleriene som viser helgeners liv, bibelske scener og andre anekdoter. Hvis du besøker Milano ved juletider, er vinduene opplyst fra innsiden og skaper en veldig stemningsfull atmosfære.

Bestill billetttil domkirken i Milano

2. Oppdag historien om den hellige spiker

Den hellige spiker| ©TReloqui
Den hellige spiker| ©TReloqui

Milanos katedral huser en svært verdifull relikvie: en spiker fra Det hellige kors. Hvis du lurer på hvordan den havnet i Nord-Italia, finnes det flere teorier. Ifølge den mest anerkjente ble den funnet av St. Helena, mor til keiser Konstantin, under en reise til Det hellige land.

Etter Konstantins og hans arvingers død fant spikeren veien i hendene på Theodosius I den store, hvoretter sporene gikk tapt. Heldigvis fant byens fremtidige skytshelgen, Sant'Ambrogio, den noen år senere i et hovslagerverksted. Til å begynne med befant relikvien seg i den nå forsvunne basilikaen Santa Tecla.

Til slutt ble den flyttet inn i Duomo den 20. mars 1461, og siden da har den blitt oppbevart på det høyeste punktet i apsis. Hvis du besøker Milano i september, kan du være vitne til Nivola-ritualet, et ritual som tar opp spikeren fra apsis og bringer den til bakken. For å utføre det klatrer erkebiskopen opp i en skyformet struktur fra 1600-tallet.

Denne enheten er dekorert med figurer av engler og stiger til en høyde på 40 meter. Ritualet utføres vanligvis på den religiøse høytiden for Det hellige korsets opphøyelse den 14. september.

3. Se maleriene av San Carlo

Maleri av San Carlo| ©Filippo Abbiati
Maleri av San Carlo| ©Filippo Abbiati

Mellom katedralens søyler er en serie malerier, kalt "Quadroni", vakkert til stede. De hyller San Carlo Borromeo, byens erkebiskop på 1500-tallet.

Han var enviktig skikkelse og huskes for sine hyppige besøk i alle bispedømmene og for å ha hjulpet tusenvis av syke under pestepidemien i 1576.

Maleriene illustrerer helgenens liv og mirakler: utdelingen av sakramentene til de pestrammede, møtet med fyrstene av Savoyen i Torino, begravelsen hans i domkirken og andre episoder.

Dessverre kan de ikke sees hele året: de stilles ut 4 . november, St. Carlo Borromeos dag, og forblir inne i katedralen i litt under to måneder. Hvis du besøker Milano i januar, første halvdel av året, vil du ha tid til å se dem.

San Carlo var opprinnelig fra Arona, en landsby ved Lago Maggiore. Arona er ikke bare kjent for den enorme statuen som portretterer ham, men også for sin vakre strandpromenade med utsikt over Rocca di Angera, en festning på den motsatte bredden. Husk det hvis du leter etter turer og utflukter fra Milano.

Bestill ditt besøk til La Scala-teateret i Milano

4. Finn Dommens sekk

Inne i Duomo| ©Jorge Láscar
Inne i Duomo| ©Jorge Láscar

Når du kommer inn i katedralen, gå mot den første bukten til høyre og se opp. Du vil se en stor strieduk hengende fra taket.

Ingen vet hva den inneholder, og det sies at den først vil falle ned når verdens undergang kommer. Det er heller ikke kjent hvordan det havnet i enden av katedralen...

5. Ta en nærmere titt på statuen av den hellige Bartholomeus Flåede

Den hellige Bartholomeus Flåede| ©Jorge Láscar
Den hellige Bartholomeus Flåede| ©Jorge Láscar

Sankt Bartholomeus var en av de tolv apostlene og ble flådd levende fordi han ikke avsverget den kristne troen. En statue minnes denne episoden, og du kan se den i en av sideinngangene til katedralen. Faktisk var den opprinnelig på torget, men ble flyttet inn fordi den skremte de mest følsomme menneskene.

Ikke la deg lure, det som ved første øyekast ser ut som en duk er faktisk huden hans som henger fra skuldrene. Den fjernede hudfargen eksponerer helgenens muskler og sener som skiller seg ut for sin anatomiske presisjon.

Bestill en guid et omvisning i Milano

6. Se etter soluret

Soluret| ©Maria Beatriz
Soluret| ©Maria Beatriz

Når du kommer inn i katedralen i Milano, vil du med litt oppmerksomhet se en metallisk linje på gulvet som krysser de fem skip ene og går opp noen meter på venstre side. Hvis du ser nøye etter, er det et lite hull på den motsatte veggen, omtrent 24 meter høyt og med en diameter på omtrent 2,5 centimeter. Ved middagstid skinner solen gjennom hullet, når den motsatte veggen og lyset projiseres på messinglisten.

Takket være denne metoden kunne milaneserne vite nøyaktig tid, et svært viktig element i en by som opplevde en gullalder. Faktisk ble soluret bygget under regimet til Joseph II av Habsburg, som også innførte belysning av hovedgatene med oljelys og nummerering av alle bygninger.

Domkirkens solur er et av de mest nøyaktige i verden, og konstruksjonen skyldes astronomene ved Brera-observatoriet, som fortsatt eksisterer i dag og er supplert med et museum som huser forskernes gamle verktøy. Som du kan forestille deg, ligger det ved siden av Milanos berømte Pinacoteca.

7. Stå foran monumentet til Gian Giacomo Medici

Monumentet til Gian Giacomo Medici| ©G.dallorto
Monumentet til Gian Giacomo Medici| ©G.dallorto

Medici-familien er knyttet til Firenze, men dette medlemmet har ingenting med dem å gjøre. Gian Giacomo ble født i Milano på slutten av 1400-tallet. Som ung mann utmerket han seg med noen militære bragder, særlig mot guelferne og franskmennene. Suksessene hans førte til at han kjempet for hæren til Karl I av Spania.

Han var en stor leder, og da han døde i 1555, bestilte pave Pius IV et gravmonument fra den berømte billedhuggeren Leone Leoni. Soldatfiguren står i midten av komposisjonen og er avbildet med venstre ben frem og delvis tildekket av en kappe. På begge sider er det allegorier av fred og militsen.

8. Lær historien til dåpskapellet i San Giovanni alle Fonti

Dåpskapellet i San Giovanni alle Fonti| ©A ntv
Dåpskapellet i San Giovanni alle Fonti| ©A ntv

I 378 beordret byens skytshelgen, den hellige Ambrosius, byggingen for å takle befolkningsøkningen. Den var inspirert av keiserlige mausoleer ettersom Milano på den tiden var hovedstad i det vestromerske riket.

Den hadde åtte sider og tre trinn førte de troende til karet. Du kan se levningene hans i kjelleren i katedralen.

9. Beundre sarkofagen til Ottone Visconti

Sarkofagen til Ottone Visconti| ©Giovanni Dall'Orto
Sarkofagen til Ottone Visconti| ©Giovanni Dall'Orto

Ottone Visconti, med kallenavnet Ottorino, var en nøkkelfigur i Milanos historie. Familien hans konkurrerte med familien Torriani om kontrollen over byen, og det var først etter mange års kamp at Ottone ble erkebiskop og overlot makten til barnebarnet Matteo.

Dermed begynte Visconti-dynastiet som hersket over den lombardiske hovedstaden i to lange århundrer.

Etter hans død ble levningene hans plassert i en sarkofag støttet av to røde marmorsøyler. Dens struktur er et nikk til romerske porfyr gravmonumenter og fungerte som inspirasjon for Arken til Berardo Maggi, et annet gravmonument bevart i den gamle katedralen i Brescia.

Forresten, hvis du er interessert i å besøke Brescia eller andre steder i Lombardia-regionen, anbefaler jeg deg å lese innlegget om de beste turene og utfluktene fra Milano.

Bestill din utflukt fra Milano

10. Domkirkens orgel

Domkirkens orgel| ©Aconcagua
Domkirkens orgel| ©Aconcagua

Det er det største pipeinstrumentet i Italia og rangerer blant de ti største i verden. Det ligger på begge sider av presbyteriet og er veldig imponerende, men hovedtrekket er den eklektiske lydstrukturen.

Dessuten ble det i 2019 fullstendig renovert for å fortsette å garantere utmerket lydkvalitet. Du kan lytte til det på messedager.

Bonusspor: Tarantasio-dragen

Tarantasio-dragen| ©Charles W
Tarantasio-dragen| ©Charles W

Legenden forteller at rundt år 1100, i utkanten av Milano, var det en stor innsjø der en skremmende skapning bodde: dragen Tarantasio.

Ingen klarte å beseire den før Umberto Visconti, stamfar til den aristokratiske familien med samme navn, prøvde å gjøre det. En statue minnes dette legendariske monsteret.

Det er ikke inne i Duomo, men nesten. Du vil se den til høyre for den sentrale døren, nær marmorfrisen.

Forresten, noen mennesker tror at en drage bor i Lago di Como. Det er kjent som lariosauro, og det sies å gjemme seg i huler under vannet. For å finne ut om dette er myte eller fakta, er det bare å ta en tur til Lago di Como fra Milano.

Bestill din utflukt til Comosjøen fra Milano

Spisesteder i nærheten av katedralen i Milano

På restauranten Maio,| ©Carlos Mora
På restauranten Maio,| ©Carlos Mora

Duomo og torget er hjertet av byen. I området rundt er det tusenvis av spisesteder, fra de billigste til de dyreste.

Siden dette er et veldig turistområde, er det viktig å vite hvilke steder som tilbyr autentisk italiensk mat og det beste fra det internasjonale kjøkkenet. Listen nedenfor viser de anbefalte alternativene:

  • Maio

Restaurant, der gastronomi og utsikt møtes. Her tilbys italiensk mat med et øye for nye trender. Den har også et variert vinkart (Piazza del Duomo - Centro Commerciale La Rinascente, 7. etasje)

  • Ciciarà, en restaurant som følger filosofien "Nouvelle cuisine antique
    ".- Oversatt tolker den tradisjonelle retter uten å forvrenge dem.
  • Det ligger i nærheten av basilikaen Santo Stefano Maggiore (Piazza Santo Stefano 8)
  • Gino Sorbillo Lievito Madre, pizzakjeden som
    tar landet med storm. Grunnleggeren- Luigi Sorbillo åpnet sin første restaurant i Napoli i 1935, og år etter år har antallet restauranter mangedoblet seg både i Italia og i utlandet (Largo Corsia dei Servi 11
    )- Savini Milano 1867,
    en- klassiker i Galleria Vittorio Emanuele
    . Det er- en av de eldste og mest berømte restaurantene i byen og et møtepunkt for det italienske og internasjonale jetsettet (Via Ugo Foscolo 5 hjørnet Galleria Vittorio Emanuele II, etasje 1)
  • Temakinho,
    fusjonen- mellom Japan og Sør-Amerika
    .

Etableringen

  • i nærheten av Duomo ligger i Via Guglielmo Marconi 4, men hvis du liker det og vil gjenta, vil du finne flere restauranter i byen

For flere ideer, anbefaler jeg at du leser innlegget om de 10 tingene du kan se og gjøre på Milanos Duomo-torg.