Mer om: Via Appia-turer i Roma
Man regner med at Via Appia i Roma er rundt 2300 år gammel. Den ble anlagt i 318 f.Kr. av den romerske konsulen Appius Claudius Blindus for å forbinde Roma med Capua. Senere ble den forlenget til det som i dag er byen Brindisi, og derfra ble Roma forbundet med Hellas, Egypt og Østen via Via Appia, noe som gjorde det lettere å gjennomføre militære og kommersielle ekspedisjoner. Siden den gang har den vært kjent som "regina viarum" (veienes dronning).
I dag kan man gå eller sykle langs Via Appia i Roma. Det er en herlig, fredelig spasertur med mange historier å fortelle. Det er en reise man kan ta i et rolig tempo og beundre landskapene og monumentene man oppdager langs sidene av Appiaveien. Det er mye å se og gjøre i Roma, og å gå langs Appiaveien er noe av det beste.
Finnes det guidede turer på Via Appia i Roma?
Det finnes flere alternativer for guid ede turer langs Appiaveien i Roma, og det er virkelig verdt å ta en guidet tur. Du kan velge å ta turen til fots eller på sykkel. Sykkelturene kan være private eller gruppeturer og foregår som regel på elsykkel.
Du kan også velge vanlige sykler, men husk at det er en lang tur, og at du må være vant til å sykle for å tåle en så lang tur.
Prisene varierer fra 50 til 95 euro, avhengig av lengden på turen og om det er en privat tur eller en gruppetur. Disse turene varer mellom 4 og 5 timer og inkluderer forsikring (du bør sjekke hvilken dekning som er tilgjengelig).
Du har også mulighet til å velge en tur som i tillegg til Via Appia inkluderer andre attraksjoner. I så fall kan du velge en biltur med guide, sjåfør og privatsjåfør for ca. 170 euro.
Fordelen med disse turene er at inngangsbillettene vanligvis er inkludert i prisen, og at du slipper å stå i kø. Ved å unngå køer får du bedre tid til å nyte aktivitetene. Dette er utvilsomt en av de beste turene i Roma.
Starten på Romas rundtur på Via Appia ved Porta San Sebastiano
Starten på turen langs Appiaveien begynner ved Porta San Sebastiano i Roma. Porta San Sebastiano, også kjent som Appia-porten, er den største av strukturene som utgjør en del av Aurelianmuren.
Heldigvis er den i svært god stand. I dag huser San Sebastiano-porten murenes museum, som er vel verdt et besøk.
Museet er delt inn i tre avdelinger: antikk, middelalder og moderne, og viser på en interaktiv og didaktisk måte de ulike stadiene i byens befestning.
Hvis du er spesielt interessert i arkitektur, vil du ha stor glede av dette museet, for det er veldig godt strukturert, og informasjonen de besøkende får og de pedagogiske hjelpemidlene som er tilgjengelige, er svært gode.
Herfra går turen videre langs Appiaveien i Roma til du kommer til den andre severdigheten, Quo Vadis-kirken.
Domine Quo Vadis-kirken på Via Appia i Roma
Når du følger Appiaveien i Roma, kommer du til Domine Quo Vadis-kirken. Det antas at Jesus, som nå var død, viste seg for Peter i denne kirken mens han forsøkte å flykte fra korsfestelsen. Etter dette skal Peter ha vendt tilbake til Roma for å akseptere martyrdøden og dø på korset.
Domine Quo Vadis-kirken ble bygget på 1600-tallet fra et lite kapell fra 800-tallet, og inne i kirken er det vakre fresker å beundre.
Temaet for freskene er Kristi korsfestelse og Sankt Peters martyrium. Hvis du er glad i religiøs turisme, kan du også besøke Det sixtinske kapell, en av severdighetene du bare må se i Roma.
Etter en kort kjøretur kommer du til turens tredje punkt, Callixtus-katakombene.
Callixtus-katakombene på Via Appia i Roma
Langs Appiaveien i Roma finner du en rekke graver og katakomber, for i antikken var det forbudt å begrave de døde innenfor bymurene. Et av disse gravstedene er St. Callixtus-katakombene, som rommer mer enn 170 000 graver.
Callixtus-katakombene er de best bevarte langs hele Via Appia, og kan besøkes.
Det er et anbefalelsesverdig besøk, da det er mange graver for kristne martyrer og helgener. Hvis det er kirkegårdene som imponerer deg, bør du hoppe over denne aktiviteten.
Husk at både St. Callixtus-katakombene og St. Sebastian-katakombene er blant attraksjonene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet fra turister, så det er lurt å bestille billetter i god tid for å unngå skuffelse - det er nesten umulig å få billetter på dagen.
Sebastian-basilikaen på Via Appia i Roma
Litt lenger bort fra Sankt Callixtus' katakomber (San Callisto) ligger Sankt Sebastians basilika. I denne basilikaen finnes det også et stort katakombe-kompleks som man kommer til via en trapp i basilikaens høyre midtgang.
Sankt Sebastians katakomber ble et kristent gravsted på slutten av 200-tallet e.Kr. Tidligere hadde de allerede blitt brukt som en hedensk kirkegård.
Vær oppmerksom på at det koster inngangspenger for å komme inn i katakombene (St. Callixtus' eller St. Sebastians katakomber), og at det kan være timelange køer. Det anbefales å bestille billetter til katakombene på forhånd.
Husk at det finnes skip-the-line-billetter. De er litt dyrere, men det er verdt den ekstra kostnaden hvis du sparer timevis med tid ved å hoppe over de lengste køene i Roma. Hvis du blir lenger i Roma, kan du også besøke Vatikanets katakomber.
Omtrent 200 meter foran Sankt Sebastians katakomber finner du neste stopp, ruinene av Villa di Massenzio.
Ruinene av Villa di Massenzio på Via Appia i Roma
Ruinene av Villa di Massen zio ved Via Appia i Roma består av tre hovedbygninger: sirkuset, palasset og mausoleet. Det er et svært interessant arkitektonisk kompleks som er verdt et besøk.
Det dynastiske mausoleet er også kjent som Romulus' grav, fordi det antas at han ble begravet der. Uansett om historien om Romulus' begravelse her er sann eller ikke, er det et praktfullt monument, og sammen med de to andre bygningene danner det et harmonisk kompleks av nøktern og tidløs skjønnhet.
Umiddelbart etter at du har passert Romulus' grav, kommer du til det sjette stoppet på turen langs Appiaveien i Roma, Cecilia Metellas mausoleum.
Cecilia Metellas mausoleum på Romas Via Appia
Når du kommer til dette punktet, vil du se et av de mest symbolske mausoleene fra romertiden. Cecilia Metellas mausoleum er et av de mest imponerende gravstedene i Roma. Den enorme og vakre konstruksjonen tjente som gravsted for Cecilia Metella, datteren til konsulen Quintus Metellus, erobreren av Kreta.
Cecilia Metellas mausoleum ble innlemmet i slottet av Caetani-familien som hovedtårn og har beholdt sitt imponerende utseende den dag i dag.
Fortsetter du å gå, finner du etter noen minutter til høyre det syvende interessante punktet på Via Appia di Roma, ruinene av Frontespizio, og litt lenger bort middelaldergården Santa Maria Nova og den pyramideformede graven.
Ruinene av Frontespizio på Romas Via Appia, middelaldergården Santa Maria Nova og pyramidegraven
Disse tre monumentene ligger i gangavstand fra hverandre, så det tar ikke lang tid å gå rundt dem. Ruinene av Frontespizio er en liten, godt bevart ruinkjerne. De antas å stamme fra det 1. århundre f.Kr. Noen få meter lenger bort ligger middelaldergården Santa Maria Nova.
Hvis du går noen meter videre, vil du se en pyramideformet bygning foran deg, som det foreløpig ikke finnes mye informasjon om, men på grunn av gravens størrelse har det vært spekulert mye i hvem eieren var, men ingen av teoriene har blitt bekreftet.
Fortsetter du langs Appia-veien i Roma, kommer du 100 meter lenger frem til det åttende stoppestedet, som består av de såkalte Tumuli degli Orazi, og 150 meter fra sistnevnte ligger Villa dei Quintili.
Tumuli degli Orazi og Villa dei Quintili på Via Appia i Roma
Gravkomplekset Tumuli degli Orazi består av to graver som ligner de etruskiske gravene som ble funnet i nekropolen Banditaccia. Selv om det har vært mange teorier rundt disse gravene, er det eneste som har blitt bekreftet så langt at den ene graven er tom og at det ikke finnes noen sikre indikasjoner på hvem som kan ha blitt gravlagt der.
I kontrast til den stramme stilen i Tumuli degli Orazi ligger Villa dei Quintili 150 meter lenger borte. Det er et praktfullt boligkompleks, det største i Romas forsteder.
Villa dei Quintili tilhørte brødrene Quintilio, romerske konsuler i år 151 e.Kr.
Brødrene ble myrdet for angivelig forræderi og konspirasjon på ordre fra keiser Commodus, og villaen ble konfiskert. Etter henrettelsen av Quintili-brødrene fortsatte villaen å bli brukt som residens av flere romerske keisere, deriblant Commodus.
Fortsetter du turen, kommer du til det niende stoppet, Casal Rotondo.
Casal Rotondo
Casal Rotondo er det største sirkulære mausoleet på Via Appia i Roma og et av de største i Europa. Dette enorme mausoleet var en gang dekket av travertinmarmor og antas å ha blitt bygget rundt det 1. århundre f.Kr.
Til tross for mange studier har man dessverre ikke funnet ut så mye mer om konstruksjonen, opprinnelsen og de opprinnelige eierne.
En fragmentarisk inskripsjon med navnet Cotta ble funnet for en tid tilbake. Dette funnet har fått arkeologen Luigi Canina til å tro at det dreier seg om et gravmonument reist av Messalino Cotta, sønn av konsulen Messalla Corvinus, en advokat og litterat på Augustus' tid, men denne teorien er ikke bekreftet.
Uansett hvem eieren var, er det ingen tvil om at det er et praktfullt monument, og Casal Rotondo er et av mine favorittstopp på Via Appia i Roma.
Noen få meter unna ligger det tiende og siste stoppestedet på Via Appia, Selce-tårnet.
Selce-tårnet
Det antas at Astalli-familien på 1100-tallet brukte fundamentene til en gammel romersk grav som grunnlag for det enorme tår net som i dag er kjent som Selce-tårnet. Tårnet ligger ved Via Appia, nesten ved enden av turistveien.
I middelalderen ble Romas antikke monumenter sterkt forringet fordi de ble brukt som steinbrudd og forsynte folk med billig murstein og stein.
I løpet av århundrene ble monumentene langs Appiaveien plyndret suksessivt og mistet det meste av sin rikdom. Selce-tårnet unnslapp ikke denne skjebnen, og i tillegg til den logiske forringelsen som skyldes tidens tann, har flere plyndringer fratatt tårnet den glansen det må ha hatt i sin tid.
Hvis du ser i det fjerne, kan du se akvedukten som forsynte Villa dei Quintili. Utsikten er storslått, et ekstraordinært ingeniørarbeid og en ekstraordinær skjønnhet.
Er det mulig å gå langs Via Appia med barn?
Å gå langs Via Appia i Roma er en fantastisk opplevelse, men det innebærer mange timers gange. Det anbefales ikke å gå så langt med små barn hvis de ikke er vant til det. Hvis du vil gjøre det, bør du ta med deg en barnevogn slik at du kan hjelpe de små når de blir for slitne.
Husk å ta med vann og snacks til de minste. Glem heller ikke lue og solkrem.
Det kan være enklere å gå langs Via Appia med barn utenom de varmere og kaldere månedene. Hvis du reiser til Roma med barn, bør du ta hensyn til været når du planlegger turen, og prøve å legge den til den beste tiden å reise til Roma på.
Tips for å gå langs Via Appia i Roma
-
Ettersom det er en tidkrevende spasertur, må du huske å holde deg hydrert (ta med deg noen flasker vann), ha på deg behagelige klær (sportsklær er enda bedre) og passende fottøy (unngå sandaler og ikke tenk på å bruke høye hæler).
-
Det beste du kan gjøre er å bestille billetter til de Via Appia-attraksjonene du ønsker å besøke, slik at du sparer tid på turen, og sørg for at du har billetter tilgjengelig - velg alltid prioriterte billetter, for det kan være veldig kjedelig å stå i kø i Roma.
-
Planlegg turen i god tid, og sørg for å bestille billetter til i hvert fall hovedattraksjonene i god tid.
-
Hvis dette er din første tur til Roma, bør du prøve å forberede reiseruten i god tid i tilfelle uforutsette hendelser skulle inntreffe. Nøkkelen til en vellykket tur er å planlegge på forhånd.
-
Husk disse 10 tipsene for hvordan du organiserer reisen til Roma, så sparer du mye tid på å organisere besøket.