De beste matvandringene i Seoul
Over hele byen finner du et bredt utvalg av gastronomiske tilbud med tradisjonell mat og gatemat. Jeg skal fortelle deg om de beste alternativene for å bli kjent med det beste fra Seouls kjøkken.
Sør-Koreas hovedstad Seoul har en gastronomisk kultur som kan overraske selv de mest krevende gjestene. I byen finner du tradisjonelle retter basert på ris, grønnsaker, sjømat og kjøtt, som er de vanligste råvarene i kjøkkenet. Det finnes også et stort utvalg av gatemat.
Du kan spise sashimi på sjømatmarkedet Noryangjin eller sitte ute ved matbodene i bydelen Euljiro og nyte en nogari banchan (tørket fiskerett). Noe av det beste du kan gjøre i Seoul for å få et innblikk i de sørkoreanske mattradisjonene, er å ta et matlagingskurs med en lokal kokk.
1. Bli med på et koreansk matlagingskurs og oppdag noe av Seouls kulinariske kultur
Hvis du ønsker å oppleve litt av Sør-Koreas kulinariske kultur, bør du legge inn et matlagingskurs i minst tre dager i Seoul. Her vil du lære å tilberede noen av landets tradisjonelle retter: kimchi, banchan, deonjang jjigae osv.
Denne typen opplevelse starter vanligvis med et besøk på et lokalt marked. Der vil sansene dine bli overrasket av duftene og fargene fra alle de ferske råvarene: grønnsaker, eksotisk frukt, sjømat, kjøtt, krydder osv. Etter å ha skaffet deg alt du trenger for å gjennomføre oppskriftene, begir du deg til markedskjøkkenet sammen med en profesjonell kokk.
På dette koreanske matlagingskurset og markedsbesøket i Seoul får du se trinnvis tilberedning av en rekke retter som er en del av sørkoreanernes gastronomiske hverdag. For eksempel bibimbap eller ris med egg, grønnsaker og kjøtt, den ikoniske kimchi, som består av fermentert asiatisk kål, galbitang, som er en suppe med biffribbe, og andre banchan (små porsjonsretter).
Nyttig informasjon
- Pris: ca. 78 euro per person.
- Varighet: ca. 3 timer og 30 minutter.
2. Nyt det store utvalget av sjømat på Noryangjin-markedet i Seoul
Hvis du er sjømatentusiast, må du ta en tur innom Seouls Noryangjin-marked. Dette er et sted med en historie som går helt tilbake til 1927, og som daglig besøkes av dusinvis av lokale og turister. Ta en spasertur gjennom dette markedet og la deg friste .
Under turen vil du se en rekke boder med alle slags sjømat: fisk, blekksprut, sjøpølse, muslinger, blekksprut, krabber, reker og mye mer. Du finner også noen restauranter der du blant annet kan spise sashimi med daikon reddik. Alt dette i en svært livlig atmosfære.
Selv om du kan gjøre dette på egen hånd, er det mer praktisk å gjøre det sammen med en lokal guide på en privat tur i Seoul. På denne måten får du ikke bare en rekke smaksprøver, men du får også lære mer om hvert enkelt produkt og fordype deg i koreansk matkultur.
Nyttig informasjon
- Pris: Tilgang til markedet er gratis. Hvis du tar en privat omvisning, koster det i gjennomsnitt 70 euro per person.
- Åpningstider: Markedet er åpent 24 timer i døgnet.
3. Vandre rundt i de lange matgatene på Namdaemun-markedet i Seoul
Et annet utfluktsmål er det historiske Namdaemun-markedet, som ble grunnlagt i Joseon-perioden i 1414. Her finner du omfattende matgater med gateboder og restauranter.
Når du er på markedet, kan du spasere fritt gjennom de pittoreske og travle gå gatene, og noen av de mest populære er følgende for å tilfredsstille smaksløkene dine:
- Foodie Alley, der du kan nyte klassisk sørkoreansk kulinarisk gatemat. Her finner du blant annet kimchi, Tteokbokki (riskaker med peppersaus), kimbap (koreansk sushi), bungo ppang (fiskekake), som er svært populært om vinteren i Seoul, og mye mer.
- Kalguksu Alley, med håndskårne nudelrestauranter. Prøv naengmyeon (hvetenudler), jajangmyeon (nudler i kinesisk stil med jajang eller søt hvetepastasaus), jjamppong (nudler med sjømatbuljong) osv.
- Galchi Jorim Street; dette området er kjent for sine boder med hårhalegryte. Dette er en rett som lages på selve markedet.
Denne gastronomiske turen kan gjøres i ditt eget tempo eller med en lokal guide. I sistnevnte tilfelle får du et dypere innblikk i den koreanske kulturen, takket være kommentarene fra den kulinariske eksperten. Uansett hva du velger, er dette en aktivitet du ikke kan gå glipp av, sammen med den guidede omvisningen i Deoksugung-palasset i Seoul og de beste dagsturene fra Seoul.
Nyttig informasjon
- Pris: Inngangen til markedet er gratis, men hvis du tar en omvisning, kan det koste rundt 45 euro per person.
- Åpningstider: 9.00-19.00 (mandag til lørdag). Vær oppmerksom på at enkelte restauranter og matboder holder åpent senere på kvelden.
4. Prøv tradisjonell koreansk mat på Gwangjang-markedet i Seoul
Det over 100 år gamle Gwangjang-markedet er et utstillingsvindu for koreansk kultur og historie. Her kan du smake på tradisjonell mat fra dette asiatiske landet, tilberedt for hånd foran øynene på deg i et livlig miljø. Du vil få en givende opplevelse.
Markedet ligger i Ikseon-dong Alley. Dette er et velkjent knutepunkt i byen der det tradisjonelle og det moderne eksisterer i harmoni. Når du kommer inn på markedet, vil du bli betatt av stedets utseende og duftene fra hundrevis av tilberedninger.
På denne matturen kan du prøve den berømte mandu (dampede melboller fylt med kjøtt eller kimchi), bindae-tteok (pannekake av bønnemel, kjøtt og grønnsaker), grillmat, bibimbap (risbolle med grønnsaker og kjøtt). Dessuten gryteretter, en rekke risnudler, hvete, grønnsaker, blant annet.
Etter denne opplevelsen kan du fortsette å utforske byen. Du kan blant annet besøke et av Seouls beste museer, som Seoul City Wall Museum, som ligger ca. 12 minutter unna med bil, eller ta en guidet tur i Gyeongbokgung-palasset.
Nyttig informasjon
- Pris: Det er gratis adgang til markedet.
- Åpningstider: daglig fra kl. 9.00 til 18.00.
5. Ta en kveldsguidet omvisning i Euljiro i Seoul og oppdag koreanernes favorittsted å spise
Euljiro er en av koreanernes favorittbydeler for å spise og slappe av etter en lang arbeidsdag. Det er et livlig sted med mange matboder, restauranter, kafeer og barer, der du kan ta en mattur og oppdage Seoul om kvelden som en lokal innbygger.
Denne destinasjonen består av tre lange gater, der Nogari Alley har flest matboder. Slå deg ned ved et utendørsbord og nyt nogari (tørket fisk) med soju (øl). Ideelt hvis du besøker Seoul om sommeren.
Men det er ikke alt. I Euljiro finner du et bredt utvalg av gatemat: koreanske smultringer, de berømte krydrede ramyeon (pulvernudler) som du sikkert har sett i mer enn ett kdrama, jeon (stekt grønnsakspannekake), ristede kastanjer, corn dog (koreanske grillspyd), fiskekake osv.
Du kan besøke Coffeehanyakbang med fyldig filterkaffe og konditoriet Hyemindang, der du kan smake på sjokoladepavé. Etter endt matopplevelse kan du også besøke barene som ligger gjemt i bygningene i dette distriktet og starte en pubrunde i Seoul.
Nyttig informasjon
- Pris: Det er gratis å besøke denne bydelen, men du kan bli med på en guidet tur, som vanligvis koster 59 euro per person.
- Åpningstider: 11:00 til 21:00 (daglig).
6. Få en dyp opplevelse av sørkoreansk kultur og mat
Hvis du besøker Korea, bør du bli med på en matlagingsopplevelse i et tradisjonelt hus. Dette kan være en av de beste turene i Seoul, for her får du oppleve den lokale kulturen og det lokale kjøkkenet på nært hold. Du vil føle deg som en innfødt.
Denne opplevelsen starter med et besøk på et av Seouls lokale markeder. Der vil du sammen med vertsguiden din kjøpe de nødvendige ingrediensene til den aktuelle tilberedningen. Han eller hun vil også fortelle deg om stedets historie og gi deg noen tips om hvordan du velger ut produktene.
Etter markedsbesøket drar du til et autentisk, tradisjonelt koreansk hus for å lage mat. Noen av de lokale rettene du kan lage, er blant annet samgyetang (kyllingsuppe med ginseng), kimchi (fermentert asiatisk kål), bulgogi (biffstrimler med soya, sesam og hvitløk) og japchae (nudler av søtpotetstivelse med sesam og kjøtt).
Du sitter til bords med vertene dine for å smake på rettene og observere ekte koreansk familieetikette på nært hold. Etter denne berikende opplevelsen kan du fortsette på reiseruten din: besøk Changdeokgung, som regnes som et av de beste palassene i Seoul, kjøp billetter til Figure Museum W i Seoul og se på utstillingene der, osv.
Nyttig informasjon
- Pris: kostnaden for denne opplevelsen starter vanligvis på rundt € 80 per person.
- Varighet: maksimalt 4 timer.
7. Ta en spasertur gjennom Seouls Mangwon-marked og bli med på en matrunde med kylling og øl
Mangwon-markedet er en annen destinasjon der du kan ta en matrundtur på din reise til Seoul. Smaksløkene dine vil bli overrasket over smaken og konsistensen på de ulike kyllingtilberedningene.
På dette markedet finner du et stort antall matboder dedikert til tilberedning av kylling. Du kan blant annet prøve koreansk stekt kylling med sursøt saus og sesamfrø, grillkylling, som kombinerer en røykfylt smak med en tykk saus, og sizzling chicken, som består av et benfritt lår toppet med ost og saus.
Denne turen kan gjøres på egen hånd eller med guide. Uansett hva du velger, vil du på dette markedet kunne nyte matretter som kombinerer årelang historie med nye generasjoners oppfinnsomhet. Ikke glem å servere dem med soju på koreansk vis.
Nyttig informasjon
- Pris: Det er gratis adgang til markedet. Hvis du ønsker en guidet omvisning, koster det rundt 100 euro per person.
- Varighet: hver dag fra kl. 9.00 til 21.00.
8. Del av en vegansk og vegetarisk mattur i Seoul
Den sørkoreanske hovedstaden har et bredt utvalg av kulinariske tilbud som inkluderer veganske og vegetariske alternativer. Så hvis du er en vegansk og vegetarisk matentusiast og planlegger å tilbringe 1-5 dager i Seoul, eller enda mer, bør du bli med på en mattur for å oppdage de beste rettene uten kjøtt og animalske ingredienser.
For dette eventyret bør du ta turen til Gwangjang Market, som er et av de største markedene i byen. Der finner du mer enn nok av retter som passer til et vegansk, vegetarisk og til og med glutenfritt kosthold.
Du kan for eksempel prøve boribab (bygg, ris, diverse grønnsaker med koreanske urter), kimbap (ris med grønnsaker, koreanske urter og tørkede tangruller). Og hotteok (en koreansk pannekake med frø og honning inni).
Selv om du kan gjøre dette eventyret på egen hånd , er det best å ta kontakt med en profesjonell guide. Husk at denne personen kjenner til alle tilberedningene og derfor kan garantere at de er veganske og vegetariske.
Nyttig informasjon
- Pris: kostnaden per person er ca. € 99.
- Varighet: aktiviteten varer vanligvis rundt 2 timer og 30 minutter.
9. Nyt en multikulturell matopplevelse i Bukchon Village i Seoul.
Bukchon, en tradisjonell landsby i Seoul, stammer fra Joseon-perioden (1392-1910). Stedet, som tidligere var bebodd av adelen, er et populært turistmål på grunn av sin arkitektoniske skjønnhet og det gastronomiske utvalget av restauranter. Du kan smake på koreanske og utenlandske retter.
Under besøket i Bukchon finner du tradisjonelle koreanske restauranter der du blant annet kan spise deonjang jjigae (sopp-, grønnsaks- og sjømatstuing), bibimbap (ris blandet med grønnsaker, kjøtt og sopp) og galbitang (koreansk suppe). Du kan også velge mellom italiensk og portugisisk mat.
Du finner også flere terrasser med fantastisk utsikt over landsbyen. Her kan du sitte og slappe av mens du nipper til et glass soju (koreansk øl), makgeolli (risvin), te eller noe annet å drikke. Og hvis du er i Seoul i desember under vinterfestivalen, kan du se himmelen lyse opp med fyrverkeri.
Nyttig informasjon
- Pris: Det er gratis å besøke Bukchon Village.
- Åpningstider: Villaen er åpen fra mandag til lørdag (kl. 10-17).
10. Få en kulinarisk omvisning i teens verden i Seoul og lær hvordan man lager risvin
Det sørkoreanske kjøkkenet består ikke bare av søte og salte retter, men også av urtete og alkoholholdige drikker. Ta en kulinarisk rundtur i Seoul og lær hvordan du smaker på den gamle teen og lager risvin.
På denne turen besøker du Te-museet, med en rekke utstillinger som hjelper deg med å oppdage tekulturens historie. Du får også tilgang til et spesialrom der du kan smake på en rekke ulike tes orter (grønn, svart, blomsterte, aromatiske urter osv.). Totalt er mer enn 130 smaker tilgjengelig.
Som et supplement til denne kulinariske opplevelsen tar guiden deg med til et tradisjonelt vinstudio. Der lærer du trinn for trinn hvordan du lager makgeolli, en koreansk vin som tidligere ble drukket av bønder og tilberedt med klebrig ris og gjær.
Nyttig informasjon
- Pris: Prisen for denne turen starter på 105 € per person.
- Varighet: ca. 4 timer.