Ting du ikke må gå glipp av på det kongelige slottet i Madrid

Jeg er ikke i tvil om at det kongelige palasset i Madrid kommer til å gjøre deg målløs, spesielt når du oppdager alle salene og rommene der inne. Det er luksus, kunst og historie!

Ana Caballero

Ana Caballero

Det tar 8 minutter å lese

Ting du ikke må gå glipp av på det kongelige slottet i Madrid

Det kongelige slott i Madrid | ©Paulo Valdivieso

Av alle aktivitetene du kan gjøre i løpet av en tur til Madrid, er det én jeg absolutt kan anbefale: en omvisning i det indre av det kongelige palasset. Hvorfor? Fordi de mange veggene, salene og rommene byr på fantastiske historier.

De kongelige salene er uten tvil de rommene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet, ettersom de er dekorert med mange detaljer. Men i tillegg til smaken for utsmykning, vil du se at mange områder i palasset er nesten perfekt bevart, slik at du kan få et ganske godt inntrykk av hvor de spanske monarkene bodde i årevis.

1. Hellebardisthallen: første stoppested

Hellebardisthallen| ©JoJan
Hellebardisthallen| ©JoJan

Det første stedet du sannsynligvis kommer til å se under besøket ditt i det kongelige slottet i Madrid, er Hellebardistsalen. Den er ganske romslig, ettersom Sacchetti, arkitekten bak utformingen, hadde tenkt å bruke den som balsal. Karl III bestemte imidlertid at det var her den kongelige garden (hellebardistene) skulle plasseres. Siden den gang har det blitt brukt til dette når det er offisielt besøk.

Når du kommer inn, vil du se at interiøret er høytidelig og at det ikke er mye utsmykning, med unntak av taket som har et mytologisk maleri av Aeneas og Venus. Hvorfor? Nettopp på grunn av denne bruksendringen. I stedet for den opprinnelige rike utsmykningen valgte man pilastre og en mye enklere design.

Likevel har kunstsmaken havnet i Salón de Alabarderos, hovedsakelig på grunn av det store maleriet av Juan Carlos I's familie som troner over rommet. I tillegg er det andre lerreter og mahognimøbler som bidrar til stedets varme.

Bestill et besøk til det kongelige palasset

2. Tronsalen: et historisk sted

Tronsalen| ©Albeins
Tronsalen| ©Albeins

Tronsalen er et historisk sted du ikke må gå glipp av! Det er her besøkende har blitt tatt imot på en offisiell og høytidelig måte siden utsmykningen ble fullført i 1772 under Karl III.

Det var også her kongenes gravkapeller ble plassert når de døde, inntil de ble ført til den kongelige kirkegården, som du kan besøke hvis du bestiller en utflukt til El Escorial. Det kan sies å være det sentrale rommet i palasset, og det opptar da også hovedfasaden.

I tillegg til den historiske verdien det har på grunn av personlighetene som har bodd i det siden 1700-tallet, er tronsalen, også kjent som ambassadørsalen, fantastisk på grunn av hvelvet. Det er freskomalt med Tiepolos "Det spanske monarkiets storhet og makt". Kongefamiliens historie fortelles gjennom allegorier som leder betrakterens blikk mot tronen.

Møblene, spesielt tronen, er også slående på grunn av sin kunstneriske rikdom som ble hentet fra Italia av Giovanni Battista Natali, som hadde ansvaret for utformingen av rommet. Før du går, anbefaler jeg deg å se på detaljene og skjønnheten i de gylne løvene og skulpturene av Minerva og Apollon som våker over tronen.

Bestill et besøk til det kongelige palasset

3. Søylesalen: rammen rundt baller og mottakelser

Søylesalen| ©Fischermans
Søylesalen| ©Fischermans

Søylesalen er et av rommene med flest historier å fortelle. Her har det vært holdt offisielle baller og mottakelser i århundrer, og her har viktige traktater blitt undertegnet, som for eksempel Spanias inntreden i EU.

Selv om det å vite alt som har skjedd innenfor de fire veggene som omslutter denne store salen er grunn nok til å besøke den, vil den klassiske kunsten du finner der gjøre deg enda mer målløs, skal du se!

Det første øynene dine vil legge merke til er skulpturen av Karl V av Tyskland og I av Spania. Vær forsiktig, det er en kopi av originalen, som du bare kan se hvis du besøker Prado-museet. Det som ikke er en kopi, er de belgiske veggteppene som fullfører dekorasjonen av rommet, selv om hvelvet er enda mer imponerende.

Taket i rommet er malt med en scene der solen, en metafor for monarken, ser ut til å lyse opp hele rommet, selv om det virker umulig å gjøre det med bare pensler.

Bestill et besøk på Det kongelige slott

4. Gasparinis salong: Rokokokunstens høydepunkt

Gasparinisalongen| ©Esetena
Gasparinisalongen| ©Esetena

Jeg vet at så snart du kommer inn i Gasparinisalongen, vil du føle deg overveldet av dekorasjonen. Det er normalt, stilen som dette rommet ble designet i er rokokko, kjent for sin utsmykkede stil. Til tross for dette (eller kanskje på grunn av det) er dette rommet et av de vakreste i Madrids kongelige palass. Det har ikke alltid vært en salong, for i Karl IIIs tid var det hans kammer.

Selv om rommet har skiftet navn og nå bærer etternavnet til kunstneren som tegnet det (Matías Gasparini), har interiøret ikke endret seg det minste. Når du går inn i det, vil du se det akkurat slik de forskjellige monarkene gjennom historien har sett det. I likhet med deg er jeg sikker på at også de ble imponert over marmorgulvene og sølvtrådene i veggteppene.

Hva brukes det til nå? Etter å ha tatt offisielt imot besøkende i søylesalen, går kongen og hans gjester inn i dette rommet for en aperitiff eller en kopp kaffe.

5. Speilsalen: et sted for å reflektere over kunsten

Speilsalen| ©Abraham R
Speilsalen| ©Abraham R

Når du går inn i Speilsalen, vil du selvsagt se ditt eget bilde mangedoblet i de ulike refleksjonene. Når du ser bort, er det neste du legger merke til kunsten som løper langs veggene i dette rommet, sammen med speilene. Tomás de Castro skapte et omhyggelig ikonografisk arbeid, for ja, hver skulptur, hvert maleri og til og med treskjæring har en mening.

Som du kan forestille deg, har det faktum at det er så mange speil en forklaring: Dette rommet var stedet der konger og dronninger kledde seg. I begynnelsen var det gemalinnen Maria Luisa av Parma som brukte dette kabinettet. Det ble faktisk designet for henne i en svært fransk stil, i et forsøk på å etterligne slottet i Versailles.

Etter hvert har Salón de los Espejos hatt andre bruksområder, og har til og med blitt brukt som kino. Alfonso XIII pleide å møtes der med familien sin for å se film. I dag er det her det kongelige orkesteret holder til når det skal levere musikk og rytme til de store bankettene som holdes i palasset.

6. Hovedtrappen: et sted som til og med Napoleon beundret.

Hovedtrappen| ©Kris Arnold
Hovedtrappen| ©Kris Arnold

Selv om det ikke er en sal, fortjener hovedtrappen i det kongelige slottet i Madrid all oppmerksomhet. Grunnen? Den keiserlige stilen og det doble nivået. Når du går opp de 72 marmortrinnene, skjønner du hva den har til hensikt å formidle: makt og luksus. Dette oppnås med balustraden og den store skulpturen av Karl III like ved den sentrale trappeavsatsen.

Trappen har blitt modifisert flere ganger i årenes løp, men du trenger ikke bekymre deg, for du vil ikke legge merke til det takket være det gode arkitektarbeidet til Sabatini, som hadde ansvaret for å endre trappens høyde og utforming etter kongens ønske.

Jeg er ikke i tvil om at du vil føle samme ærefrykt og beundring som Napoleon når du ser den. Da keiseren gikk opp trappene til det kongelige slottet etter å ha erobret Spania, sa han til sin bror Joseph, som han overlot kongedømmet til, at huset hans kom til å bli bedre enn hans eget i Frankrike.

Bestill et besøk til Det kongelige slott

7. Det kongelige våpenkammer: et krigsmuseum

Det kongelige våpenkammer| ©OsvaldoGago
Det kongelige våpenkammer| ©OsvaldoGago

Det kongelige våpenkammeret er mer enn bare et rom, det er et museum i seg selv. Det ligger i den ene enden av Plaza de Armas og huser en stor samling rustninger og andre krigsgjenstander fra det kongelige slottet. Bare ved å fortelle deg at det er et av de mest anerkjente og viktigste i verden, vil du forstå hvorfor du bør besøke det.

Hvis det er noen vi kan takke for at vi kan se en slik samling, er det Karl III, som sluttet å gi bort rustningene sine til religiøse sentre, slik tradisjonen var i middelalderen. I stedet begynte han å beholde dem selv, og det var sønnen hans, Filip II, som brakte dem til Madrid. Her er det hundrevis av våpen, ikke bare spanske, men også portugisiske og mauriske.

Hvis du blir lei av så mange krigsgjenstander, anbefaler jeg at du går tilbake til Plaza de Armas og går til den andre enden, der du finner Real Botica (det kongelige apoteket). I stedet for våpen består museet her av kolber, skap, keramikkelementer ... hvor man i årevis oppbevarte urter og naturmedisiner som ble brukt til å kurere de kongelige.

8. Det kongelige kapell: et sted for tilbedelse

Det kongelige kapellet| ©José Luis Filpo Cabana
Det kongelige kapellet| ©José Luis Filpo Cabana

Det spanske monarkiet har alltid vært nært knyttet til kirken, så du bør ikke bli overrasket over å finne en kirke inne i det kongelige slottet. Du vil imidlertid føle at noe mangler, og det har du rett i, for det arkitektoniske prosjektet for det kongelige kapellet har aldri blitt fullført.

Som et resultat er alterområdet ganske stramt, selv om det positive er at kuppelen i taket ble ferdig og nå ser utrolig ut takket være maleriene av Sachetti og Ventura Rodríguez.

Protokollen var svært viktig i kapellet og ble respektert fullt ut, så du vil se at det er forskjellige områder. Hele hoffet hadde en tilordnet plass, mens folket bare kunne komme inn i perioder og bare stå i inngangspartiet, kjent som forkapellet. Under besøket ditt vil du imidlertid kunne komme tett på Cancel, tribunen som kongene hørte messen fra.

Du vil også kunne se orgelet, som er unikt på grunn av kvaliteten på lyden og fordi det er laget i henhold til tradisjonen. Orgelet ble laget av Ferdinand VI, for hvem musikk var av største betydning, spesielt i hellige områder.

9. Stradivarius-salen: kronjuvelene i kronen

Stradivarius-salen| ©Juan M
Stradivarius-salen| ©Juan M

Det spanske monarkiet har kanskje ikke like mange juveler som det britiske, men jeg kan forsikre deg om at den kulturelle rikdommen i Stradivarius-salen er enda større. Jeg tror aldri du har sett så mange instrumenter av så høy kvalitet samlet; totalt fire stykker (en bratsj, en cello og to fioliner) laget av den berømte Antonio Stradivari i 1700.

Disse fire instrumentene er en del av Stradivarius Palatinos-samlingen, en av de viktigste i verden. Tro ikke at de bare er utstilt for syns skyld, for de brukes fortsatt på konsertene som holdes inne på slottet.

10. Gallamiddagssalen

Galasalongen| ©Jose Luis Filpo Cabana
Galasalongen| ©Jose Luis Filpo Cabana

For å komme til Galasalen må du først gå gjennom den gule salongen, som har fått navnet sitt fordi stoffene som dekorerer den har den fargen.

Når du har passert døren inn til spisesalen, er det tydelig at du går inn i et av de største rommene på Det kongelige slott. Opprinnelig var det imidlertid ikke så stort; det nåværende rommet er resultatet av ombyggingen som Alfonso XII beordret, der tre rom ble slått sammen til ett.

Det som ikke har endret seg, er funksjonen, for det er fortsatt her det holdes banketter og baller i forbindelse med offisielle besøk og statsmiddager. Under besøket vil du kunne se hvordan bordet er dekket ved disse anledningene, selvfølgelig med det beste porselenet.

Hvor mange mennesker tror du kan spise der om gangen? Det skal jeg si deg: ett hundre og førtifire personer. Bordet er selvfølgelig utformet på en veldig praktisk måte, slik at det kan ryddes raskt og enkelt, slik at det blir plass til å danse etter en eventuell bankett.

Jeg er ikke i tvil om at du kommer til å nyte interiøret i det kongelige slottet i Madrid, vandre gjennom salene og oppdage kunsten i dem. Har du notert deg de viktigste tingene å gjøre?

Bestill et besøk til Det kongelige slott