Ting å gjøre i El Escorial
Intet besøk i Madrid er komplett uten en tur til det nærliggende klosteret El Escorial. Veggene skjuler utallige kunstverk, samt århundrer av landets historie.
For å besøke den spanske hovedstaden må du planlegge veldig godt hva du skal gjøre hver dag. Når du gjør det, anbefaler jeg deg ikke bare å inkludere alt Madrid har å tilby, men også å legge merke til noen av stedene i nærheten som du ikke må gå glipp av.
Hvis det er en utflukt fra Madrid som kan betraktes som et must, er det den som tar deg til El Escorial. Det bør tas i betraktning at selv om vi normalt bruker dette navnet for å referere til klosteret, er det to forskjellige landsbyer i området. Dermed ved siden av hverandre er San Lorenzo del Escorial (der klosteret er) og El Escorial, i den nedre delen. I denne artikkelen vil jeg vise deg alt du kan se i klosteret, men også noen interessante elementer utenfor klosteret.
1. Gårdsplassen til kongene
Det første du vil se når du kommer inn hovedporten til klosterkomplekset er kongenes gårdsplass, hvorfra du vil ha en fantastisk utsikt over fasaden til basilikaen. Herfra begynner du besøket ditt, enten på egen hånd eller med en av turene som viser deg rundt i El Escorial.
Det mest slående ved gårdsplassen er de seks statuene som representerer kongene i Judas stammer, plassert i denne gårdsplassen fordi de deltok i byggingen av Jerusalems tempel.
2. Habsburg-palasset
En av de viktigste bygningene i klosterkomplekset er Habsburg-palasset, også kjent som Filip IIs hus, ettersom denne kongen brukte det som en sporadisk residens, i likhet med resten av monarkene i huset Østerrike.
Interiøret er, som du kan se, ganske stramt, selv om det inneholder noen virkelig interessante rom. Du bør også ta en titt på dørene med intarsia, maleriet Landskap med den hellige Kristoffer og barnet og portrettene av Habsburgerne.
Slagsalen
Slagsalen, som frem til 1600-tallet var kjent som kongens galleri, er et av de mest imponerende rommene du kan se i Habsburg-palasset. Faktisk var en del av formålet å imponere monarkens besøkende med fresker som skildrer store spanske militære triumfer.
Disse freskene, utført på slutten av 1500-tallet av genoveserne Nicolás Granello, Fabrizio Castello og Lazaro Tavarone, dekker veggene i rommet som om de var gobeliner. I dem kan du se bilder av slag som Higueruela (i 1431), San Quintín (i 1557 og hvis seier ble hedret med byggingen av klosteret) eller annekteringen av Portugal, blant andre.
Vaktrommet
Fortsatt inne i palasset er det verdt å besøke **Sala de los Guardias (**vaktsalen). Her finner du stol-literaen som ble brukt til å frakte Filip II fra Madrid til El Escorial før han døde av gikt.
Du vil også kunne se noen interessante malerier fra de flamske skolene på 1500- og 1600-tallet og andre fra andre europeiske skoler fra perioden. Som en kuriositet kommuniserte vinduet i rommet okkupert av kongen med basilikaen slik at han kunne lytte til messe hver dag.
3. Bourbonernes kongelige palass
Inngangsbilletten til El Escorial inkluderer også et besøk til det kongelige palasset til Bourbonene. Det første du vil legge merke til hvis du har kommet inn i Habsburg-palasset før, er den stilistiske endringen som ble forårsaket av skiftet av regjerende hus.
De første kongene i House of Bourbon, i samsvar med deres opprinnelse, valgte en mer fransk dekor asjonsstil. Dette kan sees i de viktigste rommene i dette området: Dronningens oratorium, kongens rom og ambassadørenes sal.
Du kan også se mange gobeliner i det kongelige palasset, inkludert noen av Francisco de Goya.
4. Kongenes pantheon
En av intensjonene da klosteret ble bygget, var at det skulle tjene som hvilested for de spanske kongenes jordiske levninger. Stedet som ble valgt var dette pantheonet, som ligger under hovedalteret i basilikaen.
I dette store runde rommet, bygget i marmor og med stor høyde, ligger levningene av 26 konger og dronninger i landet. Førstnevnte er plassert på høyre side av alteret, mens sistnevnte ble gravlagt til venstre.
Før de ble gravlagt her, måtte likene oppbevares i flere år i et nærliggende rom, kjent som Pudridero.
5. Spedbarnas panteon
Ikke bare konger ble gravlagt her. Noen fyrster ble også gravlagt i klosteret, i det såkalte Fyrstenes pantheon. Det var dronning Isabella II, rundt 1888, som beordret byggingen av dette rommet under sakristiet.
De ni kamrene som pantheonet er delt inn i, inneholder flere interessante skulpturer, samt forskjellige dekorative motiver som er typiske for 1800-tallet.
Rett ved siden av dette pantheonet ligger et annet, noe mer makabert: Panteón de los Párvulos. Her ble barn som døde før puberteten gravlagt, i alt 60 barn.
6. Kapitelsalene
Hvis du allerede har besøkt Pradomuseet, vil du når du kommer inn i denne delen av klosteret kunne gjenkjenne verker av noen av verdensmestrene innen malerkunsten. Disse rommene var opprinnelig stedet der munkene møttes, men i dag huser de et imponerende kunstgalleri med malerier av Bosch, Zurbarán, Tizian og Tintoretto.
Som om ikke dette var nok, var Diego de Velázquez involvert i utsmykningen av de 9 rommene som utgjør området.
Det er også verdt å tenke på arkitekturen i rommene. Hvelvene er for eksempel dekorert med vakre renessansefresker, alle av religiøs karakter.
7. Evangelistenes gårdsplass
Et annet av de viktigste områdene i komplekset er Evangelistenes gårdsplass. Herfra kan du nyte en fantastisk utsikt over fasadene til klostergangene og et lite tempel, kalt Templete de los Evangelistas, som gir navnet til gårdsplassen skapt av Juan de Herrera.
Gårdsplassen, i virkeligheten en hage, har den typiske formen til disse innvendige rommene i klostre. Med en tverrplan representerer paviljongen åndelig liv og Edens hage, med de fire elvene som vanner hver del av verden.
Rundt gårdsplassen kan du gå gjennom galleriene i hovedklosteret. I dem kan du tenke på ikke mindre enn femtifire fr eskomalerier som forteller historien om forløsningen. Hvis du følger rekkefølgen (fra Prosesjonens dør, som fører fra klosteret til kirken), vil du se alt fra Jomfru Marias fødsel til Dommedag.
8. Den sentrale trappen
Selv om det kan virke merkelig, er ikke et besøk til klosteret El Escorial komplett uten et besøk til denne trappen som ligger i midten av klosterets vestre galleri.
Årsaken til dette er ingen ringere enn den fabelaktige arkitekturen, som er forbundet med et hvelv malt i fresker av Luca Giordano i 1692, hvis tittel er ganske eksplisitt: Det spanske monarkiets herlighet.
Taket over trappen huser også andre fresker, disse med varierte motiver og av forskjellige datoer. Noen av dem skildrer religiøse hendelser, som Jesu Kristi liv, mens andre er viet hendelser som slaget ved San Quentin eller byggingen av selve klosteret.
9. Basilikaen
I en tid preget av den katolske religionens betydning er klosterets basilika en av de viktigste delene av komplekset. Byggingen begynte i 1575, men den ble ikke innviet før i 1586.
For å komme dit må du krysse kongenes gårdsplass, dekorert med seks statuer av kongene i Juda som deltok i byggingen av Salomos tempel.
Når du er inne i basilikaen, som guiden din vil forklare hvis du har bestemt deg for å ha en, vil du innse at det faktisk er to forskjellige kirker inne: Sotocorro-kirken, som brukes til seremonier som folket deltar på, og det kongelige kapellet og klosterkirken.
Høyden på basilikaen når 95 meter på sitt høyeste punkt. Som i store deler av komplekset er arkitekturen ganske nø ktern, og i dette tilfellet er utsmykningen svært sparsom. Det eneste bemerkelsesverdige innslaget er skulpturen av Jesus Kristus korsfestet, et verk av Cellini, som befinner seg i et av kapellene.
10. Biblioteket
Bokelskere vil bli imponert når de kommer inn i dette store biblioteket, både av bøkene det huser og av de fantastiske freskene på hvelvet.
Filip II sies å ha vært en stor samler av bøker og relikvier. I 1612 beordret han i et edikt at biblioteket hans på El Escorial skulle ha et eksemplar av alle bøker som ble utgitt, noe som gir en idé om hvordan samlingen hans må ha vært.
I dag huser biblioteket rundt 40 000 eksemplarer, inkludert perler som Cantigas de Alfonso X El Sabio (Canticles of Alfonso X the Wise).
Bokhyllene, designet av Juan de Herrera med eik, mahogni og sedertre, er også verdt en titt.
11. Munkenes hage
Utenfor klosteret ligger Jardín de los Frailes (Brodernes hage), et virkelig fredelig og velholdt område. Hvis du har tid, anbefaler jeg at du tar en spasertur langs stiene og ser ut for å betrakte vestsiden av det monumentale komplekset.
På østsiden av monumentet er det andre hager som ligner på Friars 'Garden. Hvis du ser ut, vil du se at disse var adskilt av murer med nisjer, ettersom de bare var ment for de kongelige.
12. Stolen til Filip II
Hvis du av alle måtene å komme til El Escorial fra Madrid har valgt din egen bil, vil det være veldig enkelt å komme til Philip IIs stol. Hvis ikke, kan du ta en to og en halv kilometers spasertur fra landsbyen for å komme dit.
Ifølge legenden pleide monarken selv å gå til dette utsiktspunktet for å se hvordan arbeidet med klosteret skred frem. I dag er det muligens et av de beste stedene å nyte hele monumentets storhet fra.
La Silla de Felipe II består av flere plattformer formet som trapper og med seter hugget i granitt, der du kan sitte og betrakte utsikten.
I tillegg til den imponerende utsikten er ruten til S illa virkelig flott, til det punktet at den har blitt en av de mest populære blant turentusiaster som kommer fra hovedstaden.
De som går med bil, kan la den stå på en parkeringsplass som ligger i Bosque de la Herrería, et område fullt av eike- og kastanjetrær. Derfra er turen til Silla de Felipe II virkelig vakker.
13 Casita del Príncipe
Et annet besøk, kun med guide, som kan gjøres i området er Casita del Príncipe. Det ligger i et palass fra 1700-tallet (en 10-minutters spasertur fra klosteret), og ble brukt av kongene som landsted.
Mitt råd er å i det minste ta en spasertur rundt i hagene, siden de har en dam, fossefall og flott utsikt over klosteret. Og det er gratis å gå inn i dem.
14. Det kongelige Colosseum-teateret til Karl III
Det kan være lurt å bli i byen til lunsj etter å ha sett klosteret (her er noen av de beste restaurantene i El Escorial). Mens du er her, bør du ikke gå glipp av en spasertur langs den vakre Floridablanca-gaten, hvor du vil kunne se noen interessante bygninger.
Kanskje det mest verdt er Teatro Real Coliseo de Carlos III (Royal Coliseum Theatre of Carlos III). Det var denne monarken som beordret at teateret skulle bygges for at de kongelige ste dene skulle ha plass til teaterforestillinger.
Bygningen er det eneste teateret i landet som har bevart sin 1700-tallsstil, og det er også et av de eldste i hele Spania. Hvis du er interessert i dets historie, er det et museum inne i bygningen som viser de mer enn to og et halvt århundrene med historie som det rommer.