Hva slags hvaler kan du se i Tenerife

Vil du vite hvilke arter av hvaler du kan se hvis du drar på cruise i farvannene rundt Tenerife? Les videre!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

Det tar 7 minutter å lese

Hva slags hvaler kan du se i Tenerife

Hvalsafari på Tenerife | ©Danny UK

Takket være Kanariøyenes milde klima året rundt og Tenerifes fantastiske beliggenhet i Atlanterhavet, er denne øya et fantastisk og verdenskjent sted for hval- og delfinsafari. Det er best å legge ut på en hval- og delfinutflukt på Tenerife for å få mest mulig ut av dagen.

Tenerife er hjemmet til rundt tjue forskjellige arter av hvaler som deler de kanariske farvannene med fisk, skilpadder og andre marine skapninger.

I dette innlegget gjennomgår vi noen av artene du vil kunne få øye på under en båttur, slik at du enkelt kan identifisere dem og bli litt bedre kjent med dem før du setter seil.

1. Den store delfinen

Flaskehalsdelfin| ©Brandon Trentler
Flaskehalsdelfin| ©Brandon Trentler

Av alle delfinartene er flaskedelfinen den mest kjente. De er svært intelligente og sosiale, og du vil kjenne dem igjen fordi de er mørkegrå i fargen og ofte surfer i kjølvannet etter båtene når de seiler.

De regnes som en stasjonær art som kan leve i opptil 30 år i grupper på mer enn et dusin individer. De kan veie mellom 150 og 500 kg og bli mellom 2,5 og 3 meter lange.

Flaskedelfiner samarbeider med andre flokkfrender for å jakte på byttet sitt, som de fanger med tennene ved å svelge det uten å tygge.

2. Grindhvalen

Grindhval| ©Ron Knight
Grindhval| ©Ron Knight

Også kjent som grindhval, dette dyret tilhører delfinfamilien, men regnes som en hval på grunn av sin store størrelse. Etter spekkhoggeren er grindhvalen den største av havdelfinene og kan bli opptil 5 meter lang og veie opptil 2 tonn.

De er en annen hjemmehørende art på Kanariøyene og er veldig lette å se i vannet. Fargen deres er nesten svart og hodet har en konveks form med et lite nebb. De lever særlig av blekksprut, men spiser også fisk.

Grindhvaler er svært sosiale hvaler og lever vanligvis i grupper på opptil tretti individer.

3. Spermhvalen

Spermhvalhale på vei opp av vannet| ©Bernard Spragg. NZ
Spermhvalhale på vei opp av vannet| ©Bernard Spragg. NZ

Dette imponerende pattedyret kan sees sporadisk på Tenerife. Den er lett å kjenne igjen på den stripete huden og det store hodet, som inneholder den største hjernen i verden. De kan bli mer enn 18 meter lange og veie mer enn 50 tonn.

De er det største rovdyret med tenner som finnes og lever hovedsakelig av blekksprut og fisk, og dykker ned til tre kilometers dyp.

Spermhvaler er sosiale dyr som lever i små grupper og er for tiden oppført som en sårbar art av IUCN etter intensiv jakt fra det 17. til det 20. århundre.

4. Spekkhoggere

Spekkhogger på vei opp av vannet| ©marneejill
Spekkhogger på vei opp av vannet| ©marneejill

Siden det er en trekkende art er det vanskelig, men ikke umulig å se dette dyret på Tenerife, så du kan være heldig. Det er lett å kjenne dem igjen på de svarte og hvite fargene.

Spekkhoggeren kan bli opptil 9 meter lang og veie opptil 5500 kg, og er et svært allsidig rovdyr som kombinerer sluhet med hurtighet og styrke. Kostholdet deres er svært variert, og de kan spise fisk, blekksprut, sel og til og med hvithai, noe som har gitt dem kallenavnet spekkhogger.

De lever i grupper på mindre enn førti individer, og noen individer kan bli 100 år gamle. Det er ingenting!

5. Falske spekkhoggere

Falsk spekkhogger| ©NOAA Photo Library
Falsk spekkhogger| ©NOAA Photo Library

Denne hvalen er et vanlig syn på Tenerife. Det er et sosialt dyr som vanligvis lever i grupper på mer enn ti individer og kan veie 1500 kg og nå opp til 6 meter.

Den kalles en falsk spekkhogger fordi den deler noen kjennetegn med spekkhoggeren. På den ene siden er begge artene ved første øyekast like i form. Også når det gjelder fôring og atferd, ettersom denne skapningen spiser blekksprut og fisk og jakter på andre hvaler.

6. Den flekkete delfinen

Flekkdelfin under vann| ©sheilapic76
Flekkdelfin under vann| ©sheilapic76

Dette er den minste delfinen som sees i Kanariøyenes farvann, og en vanlig art i Atlanterhavet, som kjennetegnes av de svarte og hvite flekkene på huden. Kalver og yngre eksemplarer mangler dem imidlertid, noe som er et karakteristisk tegn på modenhet.

Den er også kjent som den malte delfinen og ble først oppdaget for nesten to århundrer siden.

Dette dyrets karakter er nysgjerrig og omgjengelig. Faktisk kan man ofte se den svømme og utføre akrobatiske triks i nærheten av båter, så hold kameraet ditt for hånden i tilfelle denne delfinen overrasker deg med et morsomt triks under cruiset ditt.

7. Grovtannet delfin

Grovtannet delfin| ©Bertrand Borie
Grovtannet delfin| ©Bertrand Borie

Dette dyret er en lite kjent art generelt, selv om de på Kanariøyene kan sees av og til når de kommer til disse farvannene for å avle og spise uten en definert sesongmessighet.

Den kalles også smaltanndelfin, og den grå kroppen ligner på andre delfiner, selv om den kan skilles ut på grunn av de rosa og hvite fargene på snuten, magen og halsen.

Grovtannet delfin kjennetegnes ved at den er en rask og smidig dykker som kan dykke i femten minutter for å jakte på fisk og blekksprut som den lever av. De lever vanligvis i flokker på 10 til 30 individer.

8. Knølhvalen

Knølhval| ©Gregory Smith
Knølhval| ©Gregory Smith

En annen sjelden, men mulig art å se på Tenerife. Det er et vennlig dyr som omgås andre hvalarter og delfiner. Den liker også å utføre akrobatikk og driver ofte seg selv til å bryte vannoverflaten for deretter å krasje i den. Det er et fantastisk syn!

Knølhvalen kan måle opptil 19 meter og veie 36 000 kg, og i likhet med andre store hvaler ble den jaget og utsatt for mye forfølgelse, noe som førte til at bestanden ble redusert med 90 %. Heldigvis ble det iverksatt tiltak for å beskytte arten, og det anslås nå at den teller rundt 80 000 individer.

9. Andre hvalarter du kan se på Tenerife

Nebbhval| ©Charlie Jackson
Nebbhval| ©Charlie Jackson

Hvis du er heldig under båtturen din på Tenerife, kan du til og med se sjeldnere arter som Fraser-delfiner, pygmé spermhvaler, nebbhvaler, etc. Så hold øynene åpne!

10. Hvilke andre arter kan jeg se mens jeg snorkler på Tenerife?

Se skilpadder mens du snorkler| ©National Marine Sanctuaries
Se skilpadder mens du snorkler| ©National Marine Sanctuaries

Hvis du skal dra nytte av ditt hval- og delfinsafari på Tenerife for å snorkle, må du være oppmerksom i vannet fordi du vil kunne svømme med skilpadder, fisk, blekksprut, krabber, maneter, manta stråler, kråkeboller og sjøstjerner. Det er en flott opplevelse.


Hva du må huske på for å nyte det største antallet marine arter på Tenerife

Sjansene for å se hvaler og delfiner under en båttur på Tenerife er ganske høye, og du trenger ikke å bekymre deg fordi Tenerife har fastboende bestander av flaskedelfiner og grindhvaler som blir med andre migrerende arter avhengig av sesongen. Du vil alltid se noen av dem hoppe, surfe eller se nysgjerrig på turistene!

Det er best å dra med båt

Hvalsafari med båt på Tenerife| ©Malcolm Murdoch
Hvalsafari med båt på Tenerife| ©Malcolm Murdoch

Hvis du er en naturelsker, er en veldig fristende plan som du vil oppleve på Tenerife i løpet av ferien å dra på hvalsafari midt i havet. Du kan ikke forlate Kanariøyene uten å gjøre denne aktiviteten!

Det er mange båtturer på Tenerife som går ut i Atlanterhavet slik at turister kan observere disse fascinerende dyrene på nært hold i deres eget habitat og nyte en unik og uforglemmelig opplevelse.

Båtene drives vanligvis av eksperter på området, og de vil vite nøyaktig hvor det største antallet marine arter lever, alltid bevare deres habitat og uten å forstyrre deres rutine.

Jeg ønsker å dra på hvalsafari med båt

Husk hva som er den beste tiden på året for hvalsafari

Hvalsafari i godt vær| ©-JvL-
Hvalsafari i godt vær| ©-JvL-

På grunn av Tenerifes privilegerte beliggenhet strekker hval- og delfinsesongen seg over hele året, selv om våren og vinteren er de beste tidene for å se hvaler og delfiner på øya, spesielt i området mellom La Gomera og Tenerife. Spesielt i området mellom La Gomera og Tenerife.

Når det gjelder resten av sesongene, er sommeren hekkesesongen, så det er sannsynlig at du kan se ungene til disse artene. Høsten er den beste tiden å sette seil, selv om observasjonene er mindre konstante.

For mer informasjon om dette emnet, anbefaler jeg at du leser innlegget Beste tid for hvalsafari på Tenerife.

Sesongen for å se hvaler på øya strekker seg gjennom hele året, men siden de er ville dyr som lever i naturen, er atferden deres uforutsigbar og avhenger av faktorer som årstid, tid på dagen, tilgjengelig mat og havets tilstand.

Jeg vil legge ut på hvalsafari med båt

Hvor er den høyeste konsentrasjonen av marine arter på Tenerife?

Adeje-kysten| ©Mark
Adeje-kysten| ©Mark

I sør. Normalt går de fleste hvalsafariturene på Tenerife fra Puerto de los Cristianos, Puerto Colón (i Costa Adeje, et av de mest turistiske områdene på øya) eller fra Puerto Deportivo de Los Gigantes (Santiago del Teide).

Jeg anbefaler sistnevnte alternativ ettersom sjansene for å se hvaler fra Los Gigantes er høyere, og du vil også ha fantastisk utsikt over klippene underveis.

Jeg vil sette seil på en hvalsafari tur

Hvorfor hvalsafari på Tenerife?

Hvaler nær kysten| ©gbsngrhm
Hvaler nær kysten| ©gbsngrhm

Tenerifes utmerkede beliggenhet gjør øya til et fantastisk sted for hvalsafari. Faktisk er området som skiller Tenerife fra La Gomera oppført som det første hvalreservatet i Europa.

Det er flere grunner til at den kanariske øygruppen tiltrekker seg et stort antall forskjellige hvaler.

På den ene siden gir den dype hav bunnen på opptil 3000 meter, som skyldes øyenes vulkanske opprinnelse, disse dyrene et pusterom fra de sterke strømmene i Atlanterhavet. På den annen side er Kanariøyene på en måte et nøytralt område for migrasjon av arter, og markerer den nordlige grensen for tropiske farvann og den sørlige grensen for kalde farvann.

Det er derfor relativt lett å se migrerende hvaler og delfiner i deres miljø, spesielt på visse tider av året.

Jeg har lyst til å dra på hvalsafari med båt