Håndbok for Londons undergrunnsbane
Er du sikker på at du skal ta undergrunnsbanen for å komme deg rundt i Londons gater? Gå ikke glipp av dette innlegget for å få mest mulig ut av byens raskeste transportmiddel.
Å reise med undergrunnsbanen i London kan virke litt komplisert til å begynne med, med så mange linjer og holdeplasser, men når du først har fått taket på det, vil du oppdage at det er ganske intuitivt å bruke den. For å gjøre det enklere å komme seg rundt medundergrunnsbanen i London, forteller denne guiden deg alt du trenger å vite om hvordan den fungerer, rutetider, hvilke billetter som er tilgjengelige, hvordan du kjøper dem og mer. Du vil se hvordan du ender opp med å komme deg rundt i den britiske hovedstaden som en londonboer!
Få et kart over Londons undergrunnsbane
London Underground er en av verdens største undergrunnsbaner, og den knytter de ulike delene av den britiske hovedstaden godt sammen med de fleste av Londons turistattraksjoner, så du kommer garantert til å bruke den for å komme deg rundt i løpet av oppholdet ditt.
Jeg anbefaler at du laster ned et PDF-kart over undergrunnsbanen i London til mobiltelefonen din, slik at du alltid kan ha det med deg i lommen og kaste et blikk på det når du trenger det.
Et annet alternativ er å laste ned denoffisielle Transport for London-appen (tilgjengelig på iOS og Android), der du i tillegg til undergrunnsbanekartet også kan søke etter ruter og veibeskrivelser i byen for å planlegge reisene dine, se de roligste reisetidspunktene, sjekke buss- og togtider i sanntid og se de siste oppdateringene om transportnettet.
Hvor mye koster en billett? Hvordan fungerer undergrunnsbanen i London?
Londons undergrunnsbane er delt inn i 9 radiale områder som starter i det historiske sentrum og dekker nesten hele byen. De fleste av den britiske hovedstadens største turistattraksjoner ligger i sone 1 og 2, som du sannsynligvis vil reise gjennom hele tiden, med mindre du bor langt fra sentrum.
Prisene på undergrunnsbanen i London varierer avhengig av hvor du reiser til og fra. Det vil si at prisen for en reise som starter og slutter i sone 1, vil være forskjellig fra en reise som starter i sone 1 og slutter i sone 3. Prisen på en enkeltbillett på T-banen er ganske høy. Et eksempel
- En billett fra sone 1 til sone 3 koster ca. 5,50 pund (ca. 4,60 euro).
- En billett fra sone 1 til 4 koster ca. 6,00 pund (ca. 7,00 euro).
For å finne ut nøyaktig hva reisen din koster før du reiser, anbefaler jeg at du besøker nettsiden til Transport for London, der du finner alle de nyeste prisene. Fra et økonomisk synspunkt er det ikke særlig lurt å kjøpe denne typen billett hvis du skal tilbringe flere dager i byen og planlegger å bruke undergrunnen ofte. Det er heller ikke anbefalt med tanke på tid, fordi du må stoppe ved billettautomatene for å kjøpe den hver gang du vil bruke den.
Finnes det sesongbilletter for undergrunnsbanen i London?
Heldigvis finnes det alternativer til enkeltbilletten til London Underground som kan hjelpe deg med å spare penger på reisene dine med London Underground: Oyster Card, Travelcard eller Visitor Oyster Card.
Oyster-kortet
Oyster Card er et oppladbart kort med en kreditt på som gir deg billigere billettpriser enn ved kjøp av enkeltbilletter.
Etter hvert som du bruker kortet til å reise med undergrunnsbanen i London, trekkes saldoen fra kortet. I rushtiden gjelder "peak-pris" mandag til fredag mellom kl. 6.30 og 9.30 og mellom kl. 16.00 og 19.00, mens "off peak-pris" gjelder på alle andre tidspunkter, i helgene og på helligdager.
Hvordan kjøper jeg et Oyster Card?
Du kan kjøpe Oyster Card fra automater på alle undergrunnsstasjoner i byen. Det som er bra med dette systemet, er at hvis du ikke er så god i engelsk, kan du endre språket på automaten til engelsk og følge trinnene den forteller deg at du skal følge. På denne måten blir det ingen forvirring. Du velger bare beløpet du vil sette på kortet, deretter betalingsmåten, og det er det!
Og det er veldig enkelt å fylle på penger. Det gjøres på de samme automatene der du kjøper Oyster Card, og du kan fylle på med bankkort eller kontanter.
Ikke noe mer bryderi.
Hvordan bruker jeg det?
For å få tilgang til undergrunnsbanen i London med et Oyster Card må du dra det gjennom den gule sensoren på dreieskranken både ved inngangen og utgangen. Dette siste trinnet er viktig, selv om dørene i svingbommen er åpne, fordi Oyster-kortet beregner prisen for reisen når du drar kortet for å gå ut.
Hvis du glemmer å gjøre dette, vil kortet registrere reisen som ufullstendig og ikke være i stand til å beregne reisen din, slik at du blir straffet på saldoen din.
Hvordan refunderes det?
Frem til februar 2020 måtte du sette inn et depositum på 5 pund (ca. 6 kr) for å få et Oyster Card, og dette depositumet ble refundert sammen med restsaldoen (forutsatt at du hadde 10 pund (ca. 12 kr) eller mindre) i en av automatene der du kjøpte kortet når du ikke lenger brukte det.
Deretter vil depositumet på £ 5 (nesten € 6) automatisk bli refundert som saldo etter ett år når du foretar en reise med kortet. Etter dette kan du kreve refusjon innen seks måneder, ellers vil du ikke lenger være berettiget til refusjon.
Refusjonsprosessen innebærer at du deaktiverer kortet i automaten, og du kan deretter beholde kortet som en suvenir fra reisen, ettersom det bare er en plastbit. Hvis du planlegger å komme tilbake til London i nær fremtid, trenger du imidlertid ikke å returnere kortet, ettersom det ikke utløper, og du kan alltid bruke det igjen på et senere tidspunkt ved å lade det opp på nytt.
Reisekortet
Travelcard er et annet alternativ til enkeltbilletten og Oyster-kortet for reiser på undergrunnsbanen i London. Det er et kort som gir deg ubegrenset reise på Londons offentlige transportnettverk i en bestemt tidsperiode.
Det finnes månedskort og årskort, men disse er beregnet på innbyggere i den britiske hovedstaden, mens 1-dags og 7-dagers Travelcards selges til turister.
Hvordan kjøper jeg et Travelcard?
Det finnes mange måter å kjøpe et Travelcard på, ettersom de er tilgjengelige på forskjellige salgssteder. Avhengig av hvor du befinner deg, vil kortet bli utstedt i ett eller annet format.
- Jernbanestasjoner: Reisekortet utstedes ved National Rail-skrankene som en trykt pappbillett. For å kjøpe et 7-dagers reisekort her må du fremvise et passbilde. Det er et interessant alternativ, ettersom du kan få 2 for 1 rabatt på ulike attraksjoner, for eksempel billetter til St Paul's Cathedral eller Madame Tussauds Museum.
- T-banestasjoner: Her kan du kjøpe et 1-dagers reisekort. Hvis du ønsker å kjøpe et 7-dagers Travelcard, vil du få det lastet inn på et Oyster Card. I motsetning til National Rail Travelcard utstedes det av London Underground og gir deg ikke rett til 2 for 1 rabatt på turistattraksjoner.
Hvordan brukes Travelcard?
Mens Oyster-kortet er av plast og må trekkes gjennom den gule leseren på turnstilen for å få tilgang, er Travelcardet av papp og må trekkes gjennom sporene på turnstilen både ved inn- og utpassering.
Hvilket kort skal jeg velge: Oyster Card eller Travelcard?
Spørsmålet til en million dollar! Valget mellom et Oyster Card eller Travelcard avhenger av hvor lenge du skal være i London og hvor ofte du planlegger å bruke undergrunnsbanen. Hvis du for eksempel planlegger å reise to til fire ganger om dagen i korte perioder, for eksempel fire eller fem dager i London, eller hvis du ønsker å reise til utkanten av London, er det best å velge et Oyster Card med saldo ("Pay as you go"), ettersom du kan dra nytte av det "daglige taket".
Dette er et system som fungerer i 24 timer, og det er en maksimal utgiftsgrense per dag avhengig av sonene.
Hver gang du foretar en reise på undergrunnsbanen, trekkes det kreditt fra Oyster-kortet ditt til du når denne grensen, og fra da av vil reisene dine være gratis ettersom det ikke trekkes mer kreditt fra Oyster-kortet ditt. Hvis du planlegger å tilbringe en ukeeller mer i London, og du kommer til å ta undergrunnsbanen for å komme deg rundt i det sentrale området hele tiden, er det mest kostnadseffektive alternativet å velge et 7-dagers Travelcard.
Kan jeg dele et Oyster Card eller Travelcard med noen andre på samme reise?
Nei, det kan du ikke. Hvis du reiser til London sammen med noen andre, bør dere ha hvert deres Oyster Card eller Travelcard, men hvis dere reiser hver for dere i fremtiden, kan dere låne eller dele dem, for hvis du kjøper dem på T-banestasjonene, er ingen av kortene knyttet til et ID-kort eller navn.
Oyster-kort for besøkende
Hvis du kommer til å bruke undergrunnsbanen i London ofte for å komme deg rundt i byen i løpet av ferien, bør du være oppmerksom på at hvis du kjøper London Pass + Travel-pakken, vil det elektroniske Visitor Oyster Card bli belastet så lenge du har London Pass (1 til 10 dager), Londons turist kort, slik at du kan besøke Londons største turistattraksjoner. Visitor Oyster Card er et kort som ligner på det tradisjonelle Oyster Card, men i motsetning til Oyster Card, er det utviklet spesielt for turister. Denne pakken er en flott måte å komme seg rundt i byen med offentlig transport på, i tillegg til at den gir deg tilgang til over 80 turistattraksjoner - du vil få mye ut av det!
Du kan få den fra £84 (ca. €71,5), når du tar hensyn til Londons kollektivtransportpriser. London Pass + Travel-pakken er den billigste måten å komme seg rundt i den britiske hovedstaden på, for uansett hvilken sone du reiser gjennom, vil det ikke bli trukket kreditt fra kortet når du når dagsgrensen.
Hva er rutetabellen for undergrunnsbanen i London?
T-banen er åpen fra kl. 05.00 til midnatt, når det første og siste toget på hver linje avgår. Det betyr for eksempel at hvis et tog går ved midnatt, vil det kjøre til det når siste stopp på linjen. I helgene (fredager og lørdager) er rutetabellen for London Underground utvidet på enkelte linjer (Piccadilly, Central, Jubilee og Northern), og de er åpne 24 timer i døgnet.
Som en kuriositet kan det nevnes at kollektivtrafikken i London stenger 25. desember. På kvelden julaften begynner tilbudet å bli redusert, og det går ingen nattbusser. Den gjenopptas 26. desember ("Boxing Day"), men i redusert omfang.
Husk dette hvis du planlegger å tilbringe julen i London. Togene går med en svært høy frekvens på2-3 minutter, og det er vanligvis ingen forsinkelser i trafikken, så London Underground er en av de beste måtene å komme seg rundt i byen på.
Må barn betale billett på undergrunnsbanen i London?
- Barn under 11 år kan reise gratis med Transport for London så lenge de er i følge med en voksen, som kan reise med maksimalt fire barn.
- Barn mellom 11 og 15 år kan reise gratis med trikk og buss og får rabatt på alle andre transportmidler som undergrunnsbanen, London Overground, TfL Rail og DLR hvis de har et Zip Oyster 11-15 fotokort.
- Tenåringer på 16 og 17 år kan kjøpe et Zip Oyster +16-kort som gir dem gratis reise eller rabatter på Londons transportmidler. For eksempel 50 % rabatt på voksenbilletter på T-bane, buss, TfL Rail, London Overground, DLR og de fleste nasjonale jernbanetjenester i London.
Hvor mange linjer finnes det på undergrunnsbanen i London?
London Underground består av 11 linjer og 274 stasjoner som dekker over 1500 kvadratmeter, nesten hele byen.
I tillegg til de "offisielle" linjene finnes det to andre linjer: DLR (førerløse bybanetog som kjører i den østlige og sørøstlige delen av den britiske hovedstaden) og London Overground (en linje som kjører over bakken i den nordlige og nordvestlige delen av byen). Linjene i London Underground er:
- Bakerloo, brun linje.
- Central, rød linje.
- Circle, gul linje.
- District, grønn linje.
- Hammersmith & City, rosa linje.
- Jubilee, grå linje.
- Metropolitan, lilla linje.
- Northern, svart linje.
- Piccadilly, mørkeblå linje.
- Victoria, lyseblå linje.
- Waterloo & City, blågrønn linje.
Reisetips for undergrunnsbanen
- Habilletten klar slik at du kan komme deg raskt gjennom svingdørene, spesielt hvis du tar undergrunnsbanen i rushtiden (før kl. 09.30 eller rundt kl. 18.00), slik at passasjerstrømmen inn og ut av stasjonen går lettere.
- Hvis du kan, bør du planlegge reisen med undergrunnsbanen i London utenom rushtiden. Da er det vanligvis fullt av pendlere som kommer og går fra alle hjørner av hovedstaden. Dette gjelder spesielt mellom kl. 06.30 og 09.30 samt mellom 17.00 og 19.00. På denne måten kan du bevege deg rundt på undergrunnen med større trygghet.
- Sjekk London Underground-appen eller -nettstedet før du reiser for å se om det er noen hendelser på linjene du ønsker å ta, eller om noen stasjoner er stengt på grunn av vedlikehold. Du får oppdatert informasjon om rutetilbudet og til og med alternative ruter.
- Beveg deg rundt på perrongen for å finne mer plass. Når du kommer til perrongen, må du ikke trenge deg sammen ved inngangen. Hvis du ser at det er mange mennesker på en del av perrongen, kan du fortsette å gå til et sted der det er færre mennesker. Kanskje finner du til og med et ledig sete hvis du vil sette deg ned.
- Gå ut avvognen før du går inn. Da kommer du lettere inn i vognen uten å bli dyttet av andre passasjerer.
- **"**Pass på avstanden! Av sikkerhetsgrunner bør du alltid stå bak den gule stripen på gulvet når du venter på perrongen, og vær oppmerksom på åpningen mellom vognen og perrongen når du går inn og ut av vognen.
- Holdøye med eiendelene dine på T-banen. Se opp for lommetyver som du ville gjort i alle andre byer, og sørg for at verdisakene dine er i trygg forvaring under reisen.
- Hvis du går glipp av en stasjon eller kommer på feil linje, er det ingen grunn til bekymring. Togene går ofte, så det er bare å gå av på neste stasjon og sjekke kartet nøye for å finne riktig rute.
- London Underground-togene går hvert 2.-7. minutt, avhengig av linje, så det er bare å gå av på neste stasjon og se etter et undergrunnskart på perrongen som kan veilede deg.
- Stå på høyre side av rulletrappene, og la venstre side være ledig for dem som ønsker å gå raskere opp.
- Hvis du reiser med barn eller bagasje, må du bruke de riktige inngangene på undergrunnsbanen i London. På alle stasjoner finnes det dreieskinner med bredere trinn og dører som lukker seg lenger, slik at det er lettere å komme inn.
- Hvis du har spørsmål, må du ikke nøle med å spørre personalet eller andre brukere av London Underground om hjelp - de vil garantert kunne hjelpe deg hvis du trenger det!