Prag Mat: rettene du ikke må gå glipp av
Selv om Praha er en av de mest besøkte byene i Europa, er gastronomien ikke særlig kjent utenfor Tsjekkias grenser. Hvis du er nysgjerrig på hva du finner på byens restauranter, har jeg laget en kort liste over de mest kjente rettene.
Når du lager en liste over hva du skal se og gjøre i Praha, er det én ting du ikke må glemme: gastronomien. Den er tross alt en del av landets kultur og vil følge deg gjennom hele reisen. Du bør vite at tsjekkisk mat har mange fellestrekk med resten av Sentral-Europa, med et stort innslag av kjøtt og skikken med å servere store mengder.
Svinekjøtt, kalvekjøtt og kylling er hovedingrediensene i Prahas mat, med et betydelig innslag av and i noen av de mest populære oppskriftene. Dette betyr at det ikke er et enkelt reisemål for vegetarianere, selv om det finnes vegetariske alternativer. Til de fleste rettene serveres ulike typer sauser og den allestedsnærværende knedliky.
1. Koleno (svineknoke)
Hvis det er én rett som finnes på nesten alle de beste restaurantene i Praha, så er det svineknoke. Faktisk er det slik at hvis du drar på en gastronomisk rundt ur, vil denne oppskriften garantert dukke opp.
Svineknoke er en fryd for kjøttelskere, for smaken og den møre tilberedningsteknikken gjør denne oppskriften til en makeløs godbit med et sprøtt ytre og et indre som smelter i munnen.
Hovedingrediensen er selvfølgelig griseknoke, som stekes i flere timer slik at kjøttet blir mørt og faller lett av beinet. Det krydres vanligvis med løk, chili, hvitløk, sort pepper og andre krydder og serveres med pepperrot, rugbrød og sennep.
Jeg anbefaler at du prøver det midt på dagen, da det kan være et for tungt måltid til middagstid.
2. Schnitzel
Denne retten stammer egentlig fra nabolandet Østerrike, noe du kanskje har lagt merke til hvis du har vært i Wien. Praha har imidlertid adoptert oppskriften med små modifikasjoner, og i dag er den svært populær på alle byens restauranter. Legg merke til at du på mange menyer finner den under navnet Řízek (på engelsk, panert).
En av fordelene med denne retten er dens allsidighet når det gjelder presentasjon. I Praha tilberedes den vanligvis med svinekjøtt, men ikke langt fra kylling.
Den er ganske enkel å tilberede, ettersom alt du trenger å gjøre er å marinere en kjøttfilet, panere den og steke den i olje til den er gyllenbrun.
3. Česká Bramborová,
Supper er en viktig del av det tsjekkiske kjøkkenet. I de kalde månedene er de en perfekt start på måltidet, og dessuten finnes det så mange varianter at du kan prøve en ny hver dag.
En av de mest populære suppene i den tsjekkiske hovedstaden er Ceská Bramborová, så populær at mange anser den for å være nasjonalsuppen.
Basen i denne suppen er poteter og sopp, som tilsettes grønnsaker og vanligvis biter av kalvekjøtt. Men som med så mange andre populære retter finnes det små variasjoner i ingrediensene i alle regioner i Tsjekkia.
4. Chlebíček
Selv om mye av det tsjekkiske kjøkkenet er basert på kjøtt og sauser, finnes det også lettere retter som kan spises som aperitiff. Dette er tilfellet med chlebíček, brødskiver som dekkes med smør, ost eller salat og toppes med ulike ingredienser.
Chlebíček er et fast innslag på sosiale arrangementer i Praha, fra bursdager til skole- og jobbfester. Du kan til og med finne dem i begravelser.
Hvor du finner dem i Praha
I den tsjekkiske hovedstaden finner du denne retten i ulike butikker over hele byen. Her er tre av dem, i tilfelle du har lyst til å prøve:
- Søstrene: Denne lille butikken i gamlebyen regnes som stedet som brakte salget av chlebíček tilbake til allmennheten, etter en tid da de bare var å finne i hjemmene. I tillegg til de mer tradisjonelle variantene tilbyr de også noen med mer fantasifulle ingredienser, som røkt potet med skinke eller sopp.
- Lahudky Zlaty Kriz: Denne butikken ligger like ved Wenzelsplassen, og kjennetegnes av å tilby gammeldags chlebíček. Dette har gjort den til en favoritt blant lokalbefolkningen, som ofte stikker innom for å kjøpe noen av sine favoritter til en rask matbit.
- Chlebicky Letná: Letná har blitt et av byens mest pulserende nabolag de siste årene, med åpningen av flere underholdningssentre og restauranter. En av de mest vellykkede er denne populære butikken som tilbyr mer enn 20 forskjellige typer chlebíček. Et perfekt valg for dem som vil ha en liten piknik i Letná-parken mens de nyter utsikten over gamlebyen.
5. Grilované klobásy
Under en reise er det ikke uvanlig å prøve å få seg en rask matbit før man fortsetter å besøke byens severdigheter. I Praha kan dette for eksempel skje etter en tur i det jødiske kvarteret, og ved lunsjtid er du på vei til torget i gamlebyen. Løsningen er enkel og velsmakende: Bestill en god Grilované klobásy fra en bod.
Til tross for det kompliserte navnet er dette måltidet bare en grillet pølse servert på et deilig brød med saus etter eget valg. Til tross for sin enkelhet må du ikke tenke på den som noe som ligner på en pølse, for forskjellen i pølsekjøttets kvalitet og berøringen av grillen gjør den mye mer smakfull.
På turen rundt i byen vil du finne en rekke boder som serverer denne retten. De mest populære blant turister (og mange lokale) er de som ligger på Wenzelsplassen og i områdene rundt torget i gamlebyen.
6. Smazeny syr
Smazeny syr, en av Prahas kulinariske spesialiteter, finnes både på restauranter og gateboder. Den kan enkelt beskrives som en frityrstekt osteskive, men den er faktisk litt mer forseggjort.
Denne retten lages vanligvis med ost av Edam-typen skåret i en ca. 15 cm tykk skive. Deretter dyppes den i mel, egg og brødsmuler og stekes i svært varm olje. Når den serveres, får den vanligvis følge av salat, pommes frites og et stykke brød. Noen ganger toppes den også med den tsjekkiske versjonen av tartarsaus.
Resultatet vil garantert falle i smak hos osteelskere, som kan glede seg over en sprø, velsmakende og mettende rett. Ifølge lokalbefolkningen i Praha er det imidlertid viktig å spise den mens den fortsatt er varm.
7. Knedliky
Når du ser på menyen på en restaurant i Praha, blir du ofte slått av hvor mange retter som inneholder det de har oversatt til engelsk som dumplings. I første omgang tenker man kanskje på en slags fylt pasta, men i Tsjekkia er dette et helt annet produkt.
På tsjekkisk heter denne maten knedliky og lages av mel, egg, salt, melk og gjær. Resultatet skjæres i skiver som brød og brukes som tilbehør til mange gryteretter.
Smaken av knedliky er veldig mild, men konsistensen gjør at den absorberer smaken av sausen som følger med retter som gulasj eller svíčková.
8. Svíčková
"Svíčková na smetaně" eller direkte svíčková er navnet på en av de mest populære rettene blant innbyggerne i Praha og hele landet.
Oppskriften består av en tynnskåret oksefilet som marineres i noen timer for å mykne den og la den absorbere smaken av de aromatiske urtene som tilsettes. Deretter lages en tykk, kremet saus med en søt, salt og syrlig smak.
Selv om du finner denne retten på hvilken som helst restaurant i Praha, eller kanskje til og med på et middagscruise på Vltava, regnes den som en rett for spesielle feiringer i Praha, for eksempel bryllup.
Flere skiver knedliky serveres sammen med sausen for å avrunde sluttresultatet.
9. Gulasj
Når vi hører om gulasj, tenker vi vanligvis på Ungarn, opprinnelseslandet for denne oppskriften. Tsjekkerne har imidlertid tilpasset retten ved å fjerne mye av den ungarske paprikakrydderet og legge til noen elementer.
Gulasj i Praha lages derfor med færre grønnsaker og mer kjøtt, nesten alltid storfekjøtt. På restauranter finner du to typer gulasj, en som ligner en lapskaus og en med mer buljong som serveres som en suppe.
Den serveres ofte i en brødbolle og selvfølgelig med flere biter knedliky til.
10. Pečená kachna (and)
Selv om de fleste kjøttretter i Praha er laget av svinekjøtt, kalvekjøtt og kylling, vil du kanskje bli overrasket over hvor mange menyer som reklamerer for oppskrifter med and.
Under mitt besøk i byen var det på spisestedene i nærheten av Praha slott at jeg oftest så disse annonsene, men du kan helt sikkert finne dem i andre bydeler også.
Stjerneretten med dette dyret er pečená kachna, som i bunn og grunn er stekt and. Resultatet er veldig mørt kjøtt dekket av en sprø skorpe og servert med søt kål.
Som en bonus får du en gategodbit: trdelnik.
Når du går gjennom sentrum av byen (enten du har vært i Praha sommer eller vinter), vil du mange steder legge merke til en særegen lukt av søtsaker. Årsaken til dette er det store antallet butikker og boder som selger trdelnik, en slags ristet deigsylinder dekket med sukker.
Selv om de er svært typiske for julemarkedene i Praha, kan du også finne dem når det blir varmere i været. Det er imidlertid forskjeller mellom de to årstidene. Når det er kaldt i været, spises de som regel alene eller med varm sjokolade, mens når det er varmere i været, fylles de gjerne med iskrem med ulike smaker.
Følgesvenn til alle måltider i Praha: øl.
Med tanke på at Tsjekkia er det landet i verden som har det høyeste ølforbruket per innbygger, er det ikke så rart at det serveres øl til alle måltider.
Det mest populære kommersielle ølet er Pilsner Urquell, hvis bryggeri du kan besøke hvis du tar en tur til Pilsen. I tillegg finnes det et stort antall mindre øl eller håndverksøl, som du kan lære mer om på en rundtur til noen av de mindre bry ggeriene og de mange bryggeriene i Praha.
Er gatematbodene til å stole på?
Prahas gater, og særlig torgene, er fulle av gate boder som tilbyr hurtigmat til både tilreisende og lokalbefolkningen. Du kan bestille alt fra pølser til hamburgere, men også mer avanserte retter.
Som regel kan du spise der uten problemer. Med mindre du ser noen åpenbare hygieneproblemer, er bodene godt kontrollert og trygge.