Mer om: Munich Matvandringer
Skal du spise i München, kan du ikke gjøre det uten en god øl- visste du ikke at byen er kjent som verdens ølhovedstad? Mange sier det. Å ta en gastronomisk tur og ta en øl er noe av det beste du kan gjøre og se hvis du er i München.
Tyske tavernaer er tradisjonelle steder, og i München kan du smake på de mest smakfulle og populære bayerske ølene, i tillegg til den varierte bayerske og tyske gastronomien. Her er de beste gastronomiske turene, slik at du vet hva du skal bestille når du besøker de mest emblematiske pubene.
1. Bli kjent med ølkulturen på Hofbräuhaus og besøk Biergarten.
Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner og Spaten-Franziskaner er noen av de mest fremragende ølsortene i München, og en ølsmakingstur er noe av det du må gjøre hvis du oppholder deg i byen i to dager. På denne turen inviterer jeg deg til å besøke den tradisjonelle Biergarten, der du kan smake på den særegne smaken av hvert av disse ølene i løpet av en ettermiddag.
Biergartens er bryggerier, men med sine egne særpreg. Det er vanlig at hver Biergarten har sitt eget ølmerke, slik at du får en unik opplevelse. Noen ligger utendørs i skyggen av trærne, andre er innendørs ølhager, men de har som regel trebord og benker, så du vil elske å være på et slikt urfolkssted.
Mitt råd er å starte på Hofbräuhaus, en biergarten med nesten 500 års historie som ligger på Platzl 9, 4 minutters gange fra den historiske Marienplatz. Du kan avslutte bryggeridagen med å smake på en av de autentiske ølsortene for under 12 euro.
Når du er ferdig med Hofbräuhaus, kan du ta turen til Park Café på Spielplatz Alter Botanischer Garten, Sophienstraße. Her kan du få servert deilige ølsorter fra Löwenbräu, Franziskaner og Beck's. Dette stedet er kjent for å være en favoritt når det tyske landslaget spiller fotballkamp eller Bayern München har viktige dyster.
Avslutt turen med en siste øl og en god Pretzel Biergarten fra det kinesiske tårnet i Englischer Garten. I Englischer Garten, den største og mest berømte hagen i byen, kan du se etter det kinesiske tårnet midt i parken. Ta turen opp til tårnet, der du finner byens største kringler og det mørke ølet som er sterkt i duften, men forfriskende i smaken.
I Bayern er det lov å ta med egen mat i en beholder og kun drikke ølet som tilbys. Dette kulturelle aspektet ved bayerske bryggerier er lite kjent for utlendinger.
Interessante detaljer
-
Pris: gjennomsnittlig pris per øl er 10-15 €.
-
Varighet: 2 til 3 timer - Transportmiddel: ta undergrunnsbanen fra linje U3 og U6 til Marienplatz og gå derfra gjennom de ulike biergartens.
-
Fordeler med dette alternativet: ølhager og biergartens er svært populære blant lokalbefolkningen og turister. Her får du sjansen til å sosialisere deg med andre kulturer mens du deler et godt krus øl.
-
Ulemper ved dette alternativet: Ølportionene er store, og hvis du er følsom for alkohol, er det bedre å bestille små øl.
2. Smak på tysk mat på Viktualienmarkt i Biergarten
Frukt, ost, blomster og mange fargerike produkter møtes i hjertet av München. Besøk Viktualienmarkt, byens største og mest populære marked, der 140 butikker åpner og tilbyr sine varer til besøkende hver dag. Her kan du spise tradisjonelle kringler, aprikoser, sylteagurker, sjokolade og til og med øl, alt sammen på et sted som er tilrettelagt for dagens turister.
Start turen på Marienplatz. Du kommer dit fra de samme undergrunnsstasjonene som har samme navn som Marienplatz, på linjene U3 og U6. Rundt torget finner du gateselgere som tilbyr varme og knasende kringler som du kan nyte sammen med en god eplemost fra grønnsaksbodene.
Du kan ta sjansen på å prøve et spesielt syltebrett fra Wilde Zeiten med hjortekjøtt, villsvin, geitost og appelsinmarmelade. Hvis du er mer sulten, kan du bestille en hjorte- eller villsvinburger eller prøve Tölzer Kasladen, markedets beste håndverksoster.
I Biergarten, ølhagen midt i sentrum av markedet, har du tilgang til en meny med en blanding av tradisjonelle bayerske retter og typisk tysk mat. Dette stedet er et godt valg hvis du vil nyte en fantastisk lunsj eller en varm matbit under åpen himmel.
Avslutt omvisningen med en dessert etter at du har ruslet gjennom resten av markedet og handlet suvenirer. Du kan forsøde turen med en bayersk krem hos Chocolaterie Beluga og be dem om å servere deg en smaksprøve av deres beste sjokolader. Sjokolade- og sjokoladebutikkene på markedet er kjent for å blande ølets bitterhet med bitter og søt sjokolade.
Interessante detaljer
-
Pris: Markedet er gratis å besøke, men avhengig av rettene og produktene som konsumeres, kan gjennomsnittskostnaden være mellom 20 og 80 € - Varighet: 2 til 3 timer - Transportmiddel: Ta metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz og gå derfra til markedet.
-
Fordeler med dette alternativet: Dette markedet har spesialisert seg på å tilby lokale og vanskelig tilgjengelige produkter. Det du ser her, er vanskelig å finne andre steder i byen.
-
Ulemper ved dette alternativet: Siden det er et populært og sentralt sted, kan prisene på produkter og retter være litt høyere enn vanlig.
3. Bli kjent med alle de forskjellige pølsetypene i München
Du kan ikke reise gjennom München uten å smake på et av de karakteristiske symbolene på byens gastronomi og nasjonale identitet: pølse. Fra Marienplatz kan du ta en tur som tar deg med til ulike pølsetyper som Weisswurst, Bierwurst eller Bratwurstherzl. Er du klar for en tur full av pølser?
Ingenting er som å starte turen med en typisk bayersk frokostrett. På Schneider Bräuhaus serverer de Weisswurst, en opprinnelig tysk hvit pølse laget av kalvekjøtt og svinekjøtt, blandet med krydder og kokt i buljong, ledsaget av søt bayersk sennep. Til frokosten serveres Brezenknödel, som er dumplings eller kringler, og et lokalt Weißbier, et hveteøl som Schneider Bräuhau har brygget siden 1872.
Følg Kaufingerstraße til Augustiner Stammahaus, der du kan spise et fat med typiske tyske pølser: Bierwurst og Bratwurstherzl. Førstnevnte, som bokstavelig talt heter ølpølse, har ikke øl i seg, men er den ideelle følgesvenn og er laget med hvitløk og pepper. Bratwurstherzl, derimot, kan lages av ku eller sau og stappes inn i dyrets naturlige tarm. Å besøke Augustiner Stammahaus er en av de tingene man bør gjøre og se i München om vinteren, fordi det er så populært for sine juleretter.
400 meter fra der du befinner deg, går du ned Heiliggeiststraße til det tidligere Bratwurstherzl, dette bryggeriet ligger ved siden av Viktualienmarkt og er kjent for å ha vært i drift siden 1633. Her bestiller du signaturretten Bremen Bratwurst. Det er en tallerken med utelukkende tyske pølser, deriblant Thüringer Rostbratwurst, en pølse etter hemmelig oppskrift fra den sentral-østlige delstaten Thüringen.
Overalt serveres pølsene sammen med et krus øl. Denne turen konsentrerer seg om det historiske sentrum, og du trenger bare å ta undergrunnen fra sentralstasjonen til Marienplatz og deretter gå til de neste destinasjonene. Prisene på brettet varierer, og du kan bestille hver pølse separat, og det følger vanligvis med en porsjon surkål og poteter. Prisen kan ligge på rundt 30 €.
Interessante detaljer
-
Pris: mellom 20 € og 30 € - Varighet: 3 til 4 timer - Transportmiddel: bruk undergrunnen fra linje U3 og U6 til Marienplatz.
-
Fordeler med dette alternativet: stedene er populære, slik at du kan bli kjent med skikkene til innbyggerne som feirer og deler måltidene sine.
-
Ulemper med dette alternativet: Det kan bli ganske fullt på stedene.
4. Forgyll turen med de beste dessertene fra Münchens bakerier
Sukker, sukker og atter sukker får du på denne omvisningen i Münchens mest populære bakerier, noe av det beste du kan gjøre med barn i byen. På denne turen får du smake på både merkelige og tradisjonelle fruktkaker og ulike pannekaker som vil gjøre smaksløkene dine søtere.
Vi starter selvfølgelig på Viktualienmarkt i sentrum av München, fire minutters gange fra Marienplatz. Her vil jeg anbefale noen steder der du kan nyte tyske og bayerske desserter. La oss begynne med de håndlagde kakene fra Lea Zap Markpatisserie.
Her dyrkes det magiske konditorhåndverket sammen med tradisjonelle oppskrifter og 100 % økologiske ingredienser fra München. Gå ikke glipp av muligheten til å prøve Rhabarberkuchen eller rabarbrapai, en frukt og grønnsak som er ukjent for turister, men ettertraktet av lokalbefolkningen på grunn av den friske smaken.
Noen få meter fra Lea Zap Markpatisserie ligger Konditorei Cafe Vienna. Denne kafeen har spesialisert seg på tradisjonelle wienerbrød og kaker. Her sier de at de ikke lager kaker, de skaper dem. Prøv de utsøkte keiserlige pannekakene og nyt en mørk kaffe.
Til slutt kan du gå til Schmalznudel Cafe Frischhut. Her kommer du inn på en av Münchens beste kafeer på grunn av prisene den har vunnet på kommunalt og nasjonalt nivå. Her finner du de beste tradisjonelle bayerske bakverkene. Bestill Baiser-Käsekuchen, en unik ostekake. Hvis dette ikke er nok for deg til å prøve østerrikske bakverk, anbefaler jeg utflukter til Salzburg fra München, hvor du også kan besøke forskjellige bakerier.
Interessante detaljer
-
Pris: søtsaker i München er billige, det er veldig vanskelig for små porsjoner av de jeg anbefalte deg å koste mer enn 6 € - Varighet: 3 til 4 timer - Transportmiddel: bruk undergrunnen fra linjene U3 og U6 til Marienplatz og gå derfra til markedet.
-
Fordeler med dette alternativet: Du blir kjent med lokalbefolkningens gastronomiske synder.
-
Ulemper ved dette alternativet: Hvis du raskt får ståpikk eller er laktoseintolerant, bør du tenke på dette når du bestiller dessert.
5. De beste restaurantene for bayersk og tysk mat
München har en katalog med topprestauranter. Jeg foreslår en ukonvensjonell tur: spis forrett, hovedrett og dessert på forskjellige restauranter, slik at du får med deg det beste fra hver av dem.
Under hjertet av München, nærmere bestemt i det nye rådhuset på Marienplatz, finner du den berømte Ratskeller. For å komme dit må du gå ned noen trapper som tar deg til byens gamle middelalderske vinkjellere, nå omgjort til Ratskeller. Typiske tyske retter står på menyen, men jeg anbefaler at du starter turen med en aperitif-tallerken. Her kan du nippe til de beste tyske pølsene og ostene av høyeste kvalitet.
Nå er det din tur til å prøve en restaurant som er populær blant byens innbyggere. Bare 5 minutters gange fra Marienplatz ligger Opatija Easy. Restauranten er kjent for å servere italienske og balkanske retter i fastfood-stil med et tysk preg. Jeg foreslår at du bestiller en italiensk salat med kokt kål, som kan serveres som tilbehør. I tillegg til å være sjenerøs med porsjonene, er stedet billig: en dyr rett koster ikke mer enn 30 €.
Nå, uten å forlate sentrum, kan du ta turen til Schwanthalerstraße, der du finner Steinheil 16, det mest populære stedet i München på grunn av de lave prisene. Denne restauranten er det beste stedet å spise en hovedrett, og den ble populær fordi den tilbyr store porsjoner til rimelige priser i et studentområde. Den mest populære retten er deres gigantiske schnitzel med pommes frites og salat, som ikke koster mer enn 13 €. Vil du savne den?
Interessante detaljer
- Pris: Du er på de billigste restaurantene i sentrum, så prisen kan ligge mellom 60 og 90 €, avhengig av hvilke retter og drikkevarer du bestiller på stedet - Varighet: 3 til 4 timer - Transportmiddel: Bruk metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz, men turen foregår hovedsakelig til fots - Fordeler med dette alternativet: du vil kunne smake på forskjellige retter fra en smeltedigel av lokale retter mot en liten avgift - Ulemper ved dette alternativet: hvis du vil smake på alle rettene på stedene du skal til, husk at du kan bestille takeaway slik at du ikke blir syk av så mye mat.
Tips til reisende
Det sentrale området i München, som er turistområdet, er ganske kompakt. Du kan enkelt gå rundt i dette området uten å bruke undergrunnen, som jeg bare anbefaler for å komme dit.
Hva er fordelen med å ta en guidet mattur kontra å besøke restauranter på egen hånd?
Å spise er en unik opplevelse, og som med alt annet er det både fordeler og ulemper med å ta en guidet tur, men hvis det dreier seg om mat, må du huske på at München er en by som er veldig åpen for turister. Men her må du prioritere: Foretrekker du å oppsøke hvert sted på egen hånd og bestille det du liker, eller vil du ha en mer rigid planlegging der alt allerede er betalt og tatt hånd om?
Mitt råd er at hvis du kan tysk eller litt engelsk og har tid, går du på egen hånd i ditt eget tempo. Det beste når det gjelder mat er å kunne ta det med ro og nyte hver bit, uten presset fra gruppen som ikke går i samme tempo som deg. Hvis du ønsker å bestille guidede turer, finnes det fantastiske utflukter fra München til Berchtesgaden eller til og med til Rothenburg, så du kan bruke ressursene dine der.
Men hvis du har akkurat nok tid og et fast budsjett, vil det å bestille en guidet mattur være et veldig attraktivt alternativ for deg. Generelt vil guidene gi deg detaljer om hver enkelt rett du spiser, og kostnadene vil være inkludert i pakken, slik at du ikke trenger å bekymre deg for ekstra utgifter.
Tips du bør ha i bakhodet på en gastronomisk tur i München
Det er en fornøyelse å spise, men du må være komfortabel når du gjør det. Transport kan ikke være noe problem for å komme seg til restaurantene og bryggeriene jeg har anbefalt her, så den beste måten å komme seg rundt på er undergrunnen, som i München er kjent som U-Bahn. Du kan også bruke det lokale togsystemet, S-Bahn, hvis du bor i forstedene. Busser og trikker er også gode alternativer, slik at du kan fokusere på severdighetene og maten og ikke på stresset med å komme deg frem.
Men du kan også blande inn andre alternativer, for eksempel noen av Münchens beste sightseeingbusser, som kan sette deg av i sentrum og ta deg med på slutten av turen. Det finnes til og med flotte sykkelturer i München som kan være dedikert til gastronomi, men i så fall bør du vurdere om magen din er egnet til å sykle etter lunsj.
Hvis du ikke er vant til ulike smaker eller ingredienser, er det mulig at fordøyelsen blir litt komplisert, så du må unngå store hindringer og ikke blande for mange smaker. Hvis du drikker øl, bør du i tillegg være klar over at du ikke kan kjøre bil, så offentlig transport eller turistbuss er det beste alternativet for å komme deg tilbake.