Ting å gjøre i De dødes by (Kairo)
De utsmykkede kuplene, utsikten fra minaretene og spaserturene gjennom de historiske gatene i Kairos De dødes by er enestående.
De dødes by er en arabisk nekropolis som ligger sørøst i Kairo. Siden den har et nettverk av graver og mausoleer, er den kjent som "el'arafa", som betyr "kirkegården". Sammen med en omvisning i pyramidene i Giza er De dødes by et av stedene du må se under oppholdet i Kairo.
Du kan velge en rask drosjetur fra sentrum til Qait Beh-moskeen, prisen er ca. 4 euro, et utmerket utgangspunkt for reisen gjennom De dødes by. Korankalligrafien og de arabiske guddommelige symbolene inne i komplekset er inspirerende. Hvis du har litt ekstra småpenger i lommen, vil jeg anbefale å betale et tips til vaktmesteren slik at du kan klatre opp i minareten. Utsikten fra minareten er uten sidestykke i Kairo.
1. Omvisning i De dødes by
Spaser gjennom gatene i De dødes by i selskap med en kvalifisert egyptologguide mens du setter kursen nordover for å se høydepunktene i denne enorme nekropolen. Fordelen med å velge en omvisning er at du kan komme deg komfortabelt rundt med privat transport fra hotellet ditt til De dødes by og tilbake (minibuss med klimaanlegg).
Dessuten, siden det er et mindre urbant område, vil du sette pris på å bli ledsaget av noen som kjenner stedet perfekt. Turer koster omtrent 35 euro og varer i gjennomsnitt 4 timer.
Denne nekropolen har blitt like populær som noen annen stor destinasjon i den egyptiske hovedstaden, så ikke vær redd for å spørre om alle detaljer og vandre fritt fra starten av turen til slutten. Det anbefales å gå på dagtid for å sette pris på hvert hjørne i detalj.
På disse turene i De dødes by vil du utforske de små torgene der barn spiller fotball i nærheten av historiske graver. Du vil også krysse de smale korridorene som fører til de forskjellige moskeene. Tro meg, atmosfæren i disse trange gatene er ikonisk.
Det organiseres også mange arrangementer i dette området, og du kan sjekke følgende Facebook-side for kommende arrangementer.
2. Hyll de heroiske egypterne på de nordlige kirkegårdene
Ikke glem å hylle egypterne som falt i krigen mot Israel i 1967, like sør for Amir Qurqumas-moskeen. Det er mange uryddige og heroisk utformede gravsteiner her som en måte å anerkjenne de modige egypterne på. Dette området har en tendens til å ha flere turister og lokalbefolkningen, så du kan også benytte anledningen til å stille spørsmål og få en kollektiv opplevelse.
Hvis omstendighetene og tiden tillater det, kan du ta deg tid til å snakke med lokalbefolkningen, hvorav mange snakker godt engelsk. Du vil garantert få høre inspirerende historier om familie og patriotisk kjærlighet. Du kan også møte menneskene som jobber i De dødes by, full av butikker, håndverksverksteder.... Tross alt er det inntrykkene og minnene til menneskene du vil ha med deg overalt. De fleste av lokalbefolkningen er veldig flytende i engelsk, spesielt de yngre.
3. Delta på en konsert eller et kulturarrangement
Når det er et arrangement eller en konsert på MASQ (Maqad of Sultan Qaitbai; en gratis underholdningsforening med teater- og danseforestillinger), fylles stedet opp med egyptiske hipstere, kunstneriske expats og arkitekturentusiaster. Akkurat som den romslige mottakelseshallen en gang tok imot mamlukkiske kongelige, tar den i dag imot alt fra moderne kunstutstillinger til livlige musikalske konserter.Disse kulturarrangementene er vanligvis regulert av MASQ. Sjekk MASQs Facebook-side for mer informasjon.Hvis du er i Kairo i november (tidlig), anbefaler jeg D-CAF, den årlige festivalen for samtidskunst, som arrangerer messer med fokus på håndverkere fra nabolaget. Det arrangeres også presentasjoner av samtidskunstneres arbeid, omvisninger og musikkfestivaler.
Disse arrangementene spiller en avgjørende rolle når det gjelder å ta i bruk historiske bygninger, og sørger for at strukturene forblir i god stand og ikke blir forlatt. Beboerne drar også nytte av sosiale utviklingsprogrammer. Og alt dette bidrar til å fjerne stigmaet rundt De dødes by, som mange turister er redde for å besøke.
4. Besøk Munkalibugha al-Fakhri-mausoleet
Den en gang så praktfulle mamluk-graven, som ble bygget på 1340-tallet, viser preg av prakt og herlige detaljer til tross for noen smuldrende vegger.
Mausoleet fungerte en gang som en toetasjes bolig med vakre inskripsjoner på trappene og i taket. Selv om det absolutt ikke er i den beste tilstanden det kunne vært i, viser det fortsatt ottomanske gravsteiner, fargerike fliser og inskripsjoner på stein.
5. Utforsk gatekunsten og veggmaleriene
De dødes by har mer å by på enn de historiske monumentene fra byens storslåtte fortid. Det er også fantastisk graffiti.
Veggmalerier spruter av liv fra uventede hjørner for å gi nabolaget glede og farger. Det er en smilende mus med ordet ahlan (velkommen) malt på et hjørne av Salah Salem Highway som trekker deg inn i de mystiske gatene i De dødes by.
I og rundt Maq'ad, og lenger nede i Souq Street, er det flere oppfinnsomme avbildninger av denne musen: den holder en katt i lenken eller løper bort fra en mumie som er i ferd med å rakne.Musen er en original kreasjon av den polske kunstneren Franek Mysza, som først kom til De dødes by i forbindelse med et kunstprosjekt.
I De dødes by begynte Mysza å male noen private hus (med tillatelse fra eierne). Mange innbyggere var skeptiske til å begynne med, men da musen begynte å få oppmerksomhet, ønsket andre å bli med på den kunstneriske trenden.
6. Gå nedover Souq Street
Denne gaten har flere utskårne kupler på noen av bygningene som minner om den strålende tiden under Qaitbeys regjeringstid. Det er Mysza-musen i noen av sidegatene. Og det er et veggmaleri som viser en gammel egyptisk konge ved siden av graffiti av fotballstjernen Mohammed Salah. Den smale gaten åpner seg mot et bredere torg med et lyst grønnsaksmarked og en kiosk med forfriskninger.
Du kan gå nedover El Souq Street og se en utskåret buegang med den typiske intrikate mamluk-arkitekturen som når sitt høydepunkt i moderne flate blokker.
Det er et veggmaleri av Kaabaen som dekorerer et hus og viser at beboerne har vært i Mekka. Potteplanter står i døråpningene, og det finnes et par små shisha-kafeer. Du kan også få øye på mamluk-kupler eller gravsteiner fra selve gaten.
7. Besøk Faraj ibn Barquq-komplekset
Ikke glem å besøke Faraj ibn Barquq-komplekset med den vakre moskeen og den grønne gårdsplassen**. Sikkerhetsvakten kan guide deg**, eller du kan gå inn og gå rundt på egen hånd.
Den store gårdsplassen har to steinkupler hugget i chevron. Komplekset er et av de største monumentene fra den mamlukkiske perioden i Burgi, og stammer fra 1400-1411 e.Kr. Sultan Faraj bygde komplekset som en hyllest til sin far, sultan Barquq. Komplekset markerer et av de første tegnene på urbanisering i et Kairo som da bare var en stor ørken. Komplekset omfatter også bad, kornmøller og vannhjul.
8. Kjøp litt glass
De dødes by er kjent for sine glassblåsere, og her finner du en rekke verksteder som selger alt fra vaser og drikkekopper til julepynt fra Kairo. Det er verdt å merke seg at disse håndverkerne er svært fleksible og profesjonelle når det gjelder å lage kreasjoner, så hvis du kan få dem til å forstå ideen din, er det bare et spørsmål om minutter før du ser at ideen blir realisert.
9. Tilbring ramadan i de dødes by
Ramadan, med sine festligheter fylt med lys og mat, er en *fantastisk tid for å utforske denne nekropolen. **Det arrangeres **ofte en rekke arrangementer i løpet av høytiden, fra egyptisk folkedans til tanoura (en tradisjonell dans) og teaterforestillinger.
Hvis du ønsker å nyte nattelivet i den egyptiske hovedstaden, og spesielt i De dødes by, bør du vurdere å komme under ramadan.
10. Amir Qurqumas-moskeen og Sultan Inals begravelseskompleks
Hvis din appetitt for mamlukkisk arkitektur ikke har blitt tilfredsstilt på din spasertur gjennom gatene i De dødes by, kan du dra videre nordover for å nyte to av de mest roste bygningene: Amir Qurqumas-moskeen og Sultan Inals begravelseskompleks.
Det vakre arabeskutskårne steindesignet og det å kunne oppdage stedet på egen hånd er en del av den samme opplevelsen. Disse kompleksene hadde ikke bare moskeer og graver knyttet til seg, men hadde også markeder, boliger og byggeverksteder for vedlikehold av den arkitektoniske strukturen, detaljer som du vil sette pris på så snart du ankommer området.
Hvordan er De dødes by i Kairo?
Det har alltid bodd mennesker i denne De dødes by. Og i dag er det ikke mye forskjell mellom dette området og andre distrikter i Kairo. Det er høye flate blokker, grønnsaksmarkeder, skoler og kafeer.
Imidlertid er det en atmosfære i De dødes by som du ikke finner noe annet sted. Det er et rolig sted sammenlignet med det meste av Kairo. De smale asfalterte gatene betyr mindre trafikk og støy.
Og selv om noen selskaper tilbyr turer til fots, er De dødes by fortsatt stort sett uutforsket av turister. Det er heller ingen suvenirbutikker eller påtrengende selgere som lover gode kjøp, men den er full av skatter du ikke finner i byens moderne forsteder. Noen er kjærlig restaurert, mens andre ligger i hjerteskjærende forsømmelse.
Området inneholder rundt 30 mamlukkiske monumenter, som står på UNESCOs verdensarvliste. Det omfatter også mange osmanske graver fra 1800-tallet av stor historisk verdi.
De dødes by er en uberørt del av byen. Det er også et sted som trosser stereotypier, det er en tydelig blanding av intellektuelle, fra universitetsutdannede eller folk som snakker flytende engelsk til folk som er analfabeter eller aldri har hatt skolegang.
En kort historie om den mystiske De dødes by
De dødes by ble grunnlagt av Amr ibn al-As, som ledet den arabiske erobringen av Egypt i 642 e.Kr. Opprinnelig var nekropolen bare bebodd av sufi-mystikere. Det fatimidiske kalifatet så på De dødes by som et sted for pilegrimsreiser. Senere holdt de mamlukkiske sultanene militærparader, religiøse feiringer og prosesjoner, mens de bygde palassene sine langs hovedveiene på kirkegården. I løpet av den osmanske epoken var nekropolen oversådd med sufi-kollegier og madrasaer.