10 Ting å gjøre i Helsingfors om sommeren
Hvis du er i den finske hovedstaden fra juni til september, må du ikke gå glipp av sommerens mange attraksjoner, festivaler og aktiviteter - les videre!
Sommeren i Helsingfors er full av liv og er den mest etterlengtede årstiden, spesielt for dem som elsker å være utendørs og ønsker å nyte de beste lokale aktivitetene. Byen innleder høysesongen med behagelige temperaturer fra 9° til 21°. Du kan selvsagt ikke forvente ekstremt varmt vann midt i et av de kaldeste landene i Europa, men du kan dra nytte av de berømte hvite nettene. Dette er et fenomen som inntreffer rundt sommersolverv, og som gjør at det aldri blir helt mørkt i byen.
Du kommer neppe til å kjede deg, for det er båtturer og utflukter til de viktigste øyene i området som sørger for moroa. Hvis du vil oppleve severdighetene, kan du ta en sesongbasert sightseeingtur med buss, som kun er tilgjengelig fra mai til oktober. Du kan selvfølgelig også delta på de fargerike sesongfestivalene og tilbringe ettermiddagen på de typiske sommerkafeene i Lippakioski. Hvis du vil få mest mulig ut av ferien i Helsinki, kan du la meg guide deg gjennom sommeren i Helsinki!
1. Ta en tur med hurtigbåt i Helsingfors
En tur med hurtigbåt i Helsinki er en perfekt start på sommeren. Denne spennende aktiviteten tar deg med langs skjærgårdens kystlinje og viser deg ikoniske severdigheter. Vær forberedt på å få et glimt av den maritime festningen Sveaborg, fra et perspektiv som lar deg sette pris på den stjerneformede muren.
Det er umulig å være likegyldig til byens havlandskap, spesielt når underverker som den finske ubåten Vesikko og den prisbelønte Silo 648 dukker opp foran øynene dine. Det kjølige vannet i bølgene og båtens konstante hopp vil øke pulsen og holde adrenalinet oppe.
Husk at dette er et eventyr på egen risiko, så velg sertifiserte og pålitelige selskaper, og unngå å sette seil når bølgene er høye eller vinden er sterk. Sørg også for at opplevelsen inkluderer flytedrakt, flytevest og fartsbriller, som er viktig overlevelsesutstyr.
Denne opplevelsen kan kombineres med en helikoptertur over Helsinki, hvis du vil se byen fra ulike perspektiver, se severdighetene fra land og sjø og nyte den frie utsikten.
2. Slapp av på øyene i Helsingfors
Helsingfors nyter godt av sin privilegerte geografiske beliggenhet midt i Østersjøen, der kystlinjen domineres av middelalderske landskap. Noen av dem har til og med små rullesteinsstrender eller myke sandstrender som omslutter føttene dine og byr på en avslappende opplevelse - sjekk ut de mest paradisiske for denne sesongen!
Vartiosaari
Vartiosaari er en eldgammel øy i sørøst med en interessant historie, med anekdoter fra vikingtiden gjemt i skogene, villaene og hagene. Den ligger ikke langt unna og kan nås med fergen Suomen Saaristokuljetus som går to ganger daglig. Om sommeren går fergen hver dag, men hvis du planlegger å besøke Helsinki om vinteren, kan du bare gjøre det i helgene.
Det unike landskapet på dette stedet blir enda finere om sommeren, når sauene fra Haltiala gård kommer til øya og beiter på jordene. På slutten av sesongen feires Vartiosaari-dagen med barneområder, live-underholdning og kulturelle aktiviteter. På denne tiden av året kan du i tillegg gå fotturer på de godt merkede stiene:
- Ta en forfriskende dukkert i klippene, som for øvrig er omgitt av fugler, flaggermus og andre lokale dyr.
- Plukk bær og sopp, som det er rikelig av om sommeren og høsten.
- Bestig utsiktspunktet Vartiokallio med utsikt over skjærgården og nærliggende byer som Borgå.
Kaunissaari
Kaunissaari er en øy i Sibbo-skjærgården, og dens attraksjon er beliggenheten i åpent hav. Du kan ta en båttur rundt Helsinki til båthavnen og deretter følge nettverket av stier som forbinder øya. Dette kystområdet har en strand, men det er ikke trygt å bade utenfor kysten. Det finnes andre idylliske alternativer, for eksempel fiske eller padling for å se på fuglene som hekker i juni.
Denne øya er kjent for sin lokale gastronomi, og på restaurantene kan du bestille badstueopplevelser, enten kalde eller varme. En annen lokal attraksjon er jakten på den berømte oraken, en fredet og utrydningstruet art. Hvis du fortsatt er på jakt etter underholdning, kan du slå leir ute i det fri, men vær oppmerksom på at det ikke finnes toaletter, og at det er en villmarksopplevelse som bare kan gjøres i avmerkede områder.
Hvis du planlegger å bli med på de beste utfluktene fra Helsinki, kan du nyte stillheten på øya mellom kl. 23.00 og 7.00, når det ikke er så mange turister i nærheten. I dette tidsrommet bør du unngå ulovlige stier og respektere naturen.
Seurasaari
En øy i nærheten som byr på et hyggelig miljø med en rekke muligheter for utendørsunderholdning og en tidsreise tilbake til skjærgårdens fortid. Her kan du slappe av på de vakre strendene, nyte en forestilling på friluftsteateret og ta en omvisning på et av Helsinkis beste museer med utstillinger fra 1700- og 1900-tallet som viser gamle gårder, møller, skur og hus.
Det mest spesielle om sommeren er at du får se ekorn, som er skamløse, livsglade og alltid klare til å leke. Du bør selvfølgelig holde deg på trygg avstand, men du kan mate dem i henhold til instruksjonene fra parkvakten.
Sveaborg
En tur til Sveaborg er et must under oppholdet i Helsingfors, spesielt om sommeren. Du kommer deg dit på under 15 minutter med fergen, som går fra kl. 10 til 18. Stranden her er den beste planen for en avslappende sommerferie, selv om det bare er en liten, privat vik der du kan plaske rundt. Jeg anbefaler at du ikke begrenser deg, for øya har mye å by på. Begynn med Sveaborgmuseet, der modellen av den siste finske ubåten befinner seg.
En annen, mer avslappet mulighet er å ta en båttur rundt Helsinki for å se øya fra sjøsiden. Du kan også nyte en piknik i fjæra og gå på oppdagelsesferd i den vakre festningen, hvis historie, som er udødeliggjort bak murene og kanonene, vil trollbinde deg. I tillegg er øya vertskap for kulturelle arrangementer om sommeren, som kan variere fra år til år, og de fleste attraksjonene er kun åpne i denne sesongen.
3. Oppdag forlatte og renoverte bygninger under Helsinki Design Week
Helsinki Design Week eller Helsinki Design Week er et årlig arrangement som byr på byens beste aktiviteter i sommersesongen. Nærmere bestemt finner den vanligvis sted i september på sensommeren og tidlig på høsten. Her kan du utforske ikoniske, forlatte bygninger og lære om gjenvinnings- og oppussingsprosessen til noen av dem. Historien deres er interessant og litt gripende, ettersom de siden 2005 har gjenvunnet områder som det tidligere tollageret Tulli-ja pakkahuone og det gamle havnelageret Jätkäsaari.
Dette lokale programmet har blitt en ikonisk kulturaktivitet som tar deg med på en interessant jakt etter glemte bygninger rundt om i byen. Faktisk byr den på rundt 250 arrangementer i ulike deler av Helsingfors - ikke for ingenting er det Nordens største designfestival. Vær oppmerksom på at noen av arrangementene krever påmelding, og at det anbefales å kombinere det med en guidet tur i den lokale arkitekturen for å se de mest ikoniske landemerkene som kan fange blikket ditt under festivalen.
4. Ta en rundtur i byen med Helsinki Sightseeing Bus
En sightseeingtur med Helsingfors sightseeingbuss er en aktivitet du ikke må gå glipp av denne sesongen, ettersom det er en sesongbasert tur som kun kjøres fra mai til oktober. Hvis du er en av dem som elsker å gå deg vill i gatene i en ukjent by, bør du ikke nøle med å utnytte det gode været og de lange dagene i den finske hovedstaden. Om bord på denne gåtefulle dobbeltdekkeren kan du oppdage interessante steder og nyte en 360° utsikt som ikke vil la deg være likegyldig.
I tillegg kan du nyte godt av rundt 19 gratis stoppesteder, der du kan hoppe av og på så lenge billetten er aktiv. Vanligvis kan du velge mellom 24 eller 48 timers gyldighet, slik at du kan bevege deg komfortabelt i ditt eget tempo. Andre fordeler med denne turen er gratis WiFi, en audioguide som hjelper deg med å bli kjent med byen, og klimaanlegg slik at du slipper å svette i varmen. Merk at turen er ideell hvis du planlegger å være i Helsinki i minst tre dager, og kan kombineres med de lokale båtturene.
Her er noen av severdighetene du kan se:
- Regjeringspalasset, den offisielle residensen til Finlands president.
- Svenska Teatern, et vakkert teater med ulike kulturprogrammer på svensk, finsk og engelsk.
- Kiasma-museet: et av de beste museene i Helsingfors med samlinger av samtidskunst. Inngangsbilletten er inkludert i Helsinki Card, som gir deg tilgang til ulike attraksjoner i hovedstaden.
5. Bli kjent med byen på sykkel
Byen får et unikt utseende og preg om sommeren, og mange leier derfor sykler for å utforske byen. Det finnes apper som tilbyr audioguider eller ettertraktede ruter, samt et sanntidskart slik at du ikke går glipp av noe. I det hele tatt er det en god opplevelse å benytte seg av de spesielle sykkelveiene og nyte den friske luften som kjennetegner de nordiske landene.
Om sommeren kan det være en fin måte å få mest mulig ut av det gode været og det ekstra sollyset som gir deg muligheten til å sykle lenger. Du kan selvfølgelig også utforske urbane stier og holde deg i bevegelse i løpet av ferien. Finnene er dessuten glade i motorsport og miljøvennlig transport, noe du vil oppdage under besøket.
Denne turen er sesongbasert og kan nytes fra april til oktober til rimelige priser. Her kan du utforske byer, øyer, skoger og kystområder. Du kan nyte en sykkelferie i Helsinki på egen hånd, men hvis du ønsker en nøye planlagt reiserute, kan du bli med på de beste lokale turene. En personlig tilpasset tur kan være et godt alternativ for å dra nytte av privatlivet, eksklusiviteten og kunnskapen til en profesjonell guide.
6. Dra nytte av utendørsaktiviteter i Helsinki
På varme sommerdager finnes det ikke noe bedre enn å være utendørs. Her finnes det noe for enhver smak og alder, og du vil være omgitt av naturskjønnhet og de beste aktivitetene i Helsingfors. Her er alternativene du ikke må gå glipp av denne sesongen:
- Kunstdistriktet: Helsinkis pulserende energi forsterkes i de fargerike gatene i dette området, som vekker kunsten til live og er fylt med veggmalerier, kunstgallerier og iøynefallende utstillinger.
- Helsinki Zoo på Högholmen: Denne dyrehagen er et must, for pengene fra inngangsbillettene brukes til å beskytte truede dyrearter. Her kan du se dyrene fordelt på kontinenter og bevaringssentre. Inngangsbilletten starter på 20 euro.
- Kaisaniem botaniske hage: Her kan du puste inn frisk luft blant planter og blomster, og av og til arrangeres det friluftskonserter og festivaler.
- Helsingfors kanalcruise: en avslappende aktivitet som lar deg seile rundt øya Högholmen, Hevossalmi, Villinki-øya, Vårdö, Sveaborg sjøfort og Degerö kanal, som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Om bord beriker audioguidens kommentarer opplevelsen.
7. Delta på festivaler i Helsingfors
Sommerens farger står i kontrast til energiske arrangementer, så det er ingen overraskelse at utvalget av festivaler og utendørsaktiviteter øker betraktelig i denne årstiden. De fleste av arrangementene som finner sted på denne tiden av året, dreier seg om musikk:
- Art Festival eller Helsinki Festival: Denne festivalen arrangeres hvert år på slutten av sesongen og byr blant annet på opptredener av det lokale orkesteret, samtidsmusikkforestillinger og andre kulturarrangementer.
- Flow Festival: Her kan du oppleve ulike musikksjangre og et variert kunstnerisk program med alt fra folkemusikk til indie.
- World Village Festival: Denne gratisfestivalen finner sted i mai og juni i landsbyene i Helsingfors.
8. Gå ikke glipp av midtsommerfestivalen Midsummer Midsummer Festival
Midtsommer er en årlig astronomisk begivenhet som finner sted 21. juni i hele Finland. Den finner sted når solen står på sitt høyeste punkt og det er mer lys enn noen annen dag i året, og man tror til og med at den er en inngangsport til naturen som bringer med seg en ny begynnelse.
I hovedstaden finner du mange aktiviteter og en livlig atmosfære. Høydepunktet er imidlertid midtsommerdagen i Finland. Tidligere fant den sted 23. juni, men er for lengst blitt samlet til én stor feiring.
På denne dagen blir det ikke mørkt i det hele tatt, noe som gir festivalen en spesiell sjarm og gjør den til en av de beste tingene å gjøre i Helsinki for å starte sommeren. Vanligvis tenner man bål eller kokko for å avverge onde ånder, mens andre velger å slappe av i de typiske badstuene og vente på midnattssolen.
Forbered også din beste dress, for det kan hende du er i et bryllup. Mange par velger å gifte seg i både offentlige og private seremonier for å dra nytte av solvervets magi.
9. Ta en titt på Lippakioski, Helsinkis berømte sommerkafeer
Om sommeren dukker de berømte sommerkafeene eller Lippakioski opp, små kiosker som har vært en tradisjon siden 1920-tallet. De kjennetegnes ved at de er treboder som selger tradisjonelle søtsaker og brus. Du finner dem i forskjellige pittoreske områder som Arabia, Hakaniemi og Harju. Det finnes minst 19 alternativer i byen, så det er ingen unnskyldning for ikke å ta en rask tur innom og utforske de lokale tradisjonene.
Dette er noe av det beste du kan gjøre i Helsingfors denne sesongen, ettersom det har dukket opp andre kioskformater de siste årene. For eksempel R-kioski, som er en nasjonal kjede som har beholdt det gamle formatet og hovedsakelig selger aviser, mat og drikke.
Det finnes også matkiosker der jeg anbefaler deg å prøve Grillimakkara-pølsene eller bakerikiosker der du kan prøve de berømte kanelsnurrene fra Korvapuusti. Hvis du foretrekker et litt koseligere sted med sitteplasser, er kafeene med Mumin-tema ideelle, ettersom de er inspirert av den finske forfatteren Tove Janssons tegneserie.
10. Kos deg i fornøyelsesparken Linnanmäki i Helsingfors
Linnanmäki er en populær sommerforlystelsespark som bare er åpen fra april til september. Parken har eksistert i nesten hundre år og har fristende tilbud for alle aldre. Nyt adrenalinkicket på karuseller, togturer, turbulente berg- og dalbaner og interaktive soner for barn. Andre underholdningsmuligheter inkluderer show, teaterforestillinger, skytespill og suvenirboder.
I september kan du dra nytte av iik!week Horror Festival, en skrekkfestival med spøkelsesatmosfære som passer for folk over 15 år. Jeg anbefaler at du kler deg ut for å holde deg til temaet, og husk at inngangsbilletten starter fra 47 euro.