10 Ting å gjøre i Helsinki om vinteren

Hvis du besøker Helsinki om vinteren, må du benytte deg av unike opplevelser som å flyte på is, nyte et badstuebad eller bli kjent med vinterhagene - jeg skal fortelle deg alt om det!

Ana Caballero

Ana Caballero

Det tar 10 minutter å lese

10 Ting å gjøre i Helsinki om vinteren

The Kaisaniemi Botanic Garden |©Anubis=

Helsinki er et magisk reisemål om vinteren, med kaldt vær og festlig stemning i hvert eneste hjørne. Fra desember til mars kan du forvente gjennomsnittstemperaturer fra 7° til -11°. Snøfall er også vanlig på denne tiden av året, og snøen glir nedover stiene og fryser til og med Østersjøen. I tillegg starter lavsesongen, slik at du kan dra nytte av de mest ettertraktede attraksjonene uten folkemengdene.

Hvis du vil få mest mulig ut av Helsinkis beste aktiviteter, kan du nyte et typisk badstuebad, nippe til et varmt glass glögi, se byen opplyst av LUX-festivalen eller sjekke ut vinterhagene. I den finske hovedstaden finner du også en reinsdyrpark, akkurat som i Lappland. Du kan også besøke en etisk huskyfarm, flyte på isen i en luftputebåt eller benytte deg av skøytebanene.

1. Gå ikke glipp av vinteraktivitetene på Sveaborg.

Vinter i Helsingfors. Sveaborg|©sbally.
Vinter i Helsingfors. Sveaborg|©sbally.

Sveaborg er et av de områdene der snøfallet har størst innvirkning på vinteren, så sørg for å dra nytte av all underholdningen som tilbys. Det er en festning bare et kvarters fergetur fra Helsingfors som ikke lar deg være likegyldig. Fra det øyeblikket du setter seil og kommer inn i Østersjøen, er det umulig å ignorere vinterlandskapet dekket av julepynt, typisk for de første ukene av sesongen.

Under turen vil du kjenne båtens krasj mot isklumpene, et produkt av at havet fryser til is. Dette er imidlertid en del av opplevelsen, og det er ikke noe å bekymre seg for, siden turen er kort. Ved ankomst anbefaler jeg at du tar turen til de lokale markedene for å varme deg med en finsk glögi, en slags krydret gløgg som er unik for denne årstiden.

Etterpå kan du spasere rundt på de mest symbolske stedene og se de gamle bygningene som er helt dekket av snø. Du kan nyte det snødekte landskapet langs de merkede stiene, men pass på å unngå ødemarkene, da du kan skli og ikke finne hjelp i tide.

I tillegg må du ikke gå glipp av muligheten til å leke i snøen, som det er rikelig av over hele øya. Hvis du foretrekker å holde varmen, kan du besøke Sveaborgmuseet, der du kan se en gammel finsk ubåt. Du kan gjøre dette på egen hånd eller bli med på en av de beste utfluktene fra Helsinki.

Bestill en guidet tur i Helsinki og på Sveaborg

2. Søk ly for kulden på lokale museer

Kiasma|©Hurina
Kiasma|©Hurina

Helsinkis beste museer er et utmerket underholdningsalternativ når som helst på året, der du kan lære samtidig som du har det gøy. Om vinteren er museene et perfekt teppe som beskytter deg mot den bitende kulden. Med tanke på at temperaturen noen ganger kan synke ned til -4 °C, skader det aldri å ha planer for dagen innendørs.

En annen grunn til å besøke museer denne sesongen er at store deler av vinteren er opplyst med julepynt og LUX-festivalutstillinger. I tillegg er noen av dem inkludert i Helsinki Card, som koster fra 64 euro og gir gratis adgang til de største museene og attraksjonene, samt ubegrenset bruk av offentlig transport. Her er de mest emblematiske museene som er pyntet med vinterpreg og som du ikke må gå glipp av:

  • Ateneum: et av de mest sentrale museene med den viktigste samlingen av klassisk kunst i Finland.
  • Kiasma: Hvis du vil se en kontrast til det forrige museet, må du besøke salene for samtidskunst, der det arrangeres spesialutstillinger til jul.
  • Design Museum: Dette er et underverk med nasjonale og internasjonale verk med fokus på industridesign, mote og grafisk design. Det er også en av de mange attraksjonene som er unntatt fra Helsinki Card, et turistkort som lar deg spare noen euro på turen.

Kjøp Helsinki Card

3. Se nordlyset i Helsinki

Nordlys|©Timo Newton-Syms
Nordlys|©Timo Newton-Syms

Nordlyset er et fargerikt og visuelt tiltalende fenomen, men dessverre kan det ikke sees hvor som helst. De nordiske landene og landene rundt Nordpolen er privilegerte, og selv om det er vanskelig å fastslå nøyaktig når og hvor nordlyset dukker opp, er det ganske vanlig i Helsinki om vinteren.

Det er faktisk grunnen til at mange turister våger seg ut i løpet av denne sesongen. For å øke sjansene dine for å få øye på dem kan du abonnere på værvarsler som Aurora Alert Realtime, som forteller deg når de er sterkest og mest synlige, samt kommende datoer med høy observasjonsstatistikk. Et annet alternativ er å sjekke det finske meteorologiske instituttet, som gir en oversikt over været i alle landets byer.

Noen tror at man må langt ut av byen for å se et nordlys, men det finnes steder i gangavstand med de rette forholdene for å oppleve fenomenet. Noen av dem er:

  • Bryggene i Helsingfors: Disse er viktige utsiktspunkter, spesielt de som ligger ved Brunnsparken og Eira. Kontrasten mellom vinterlandskapet, den frosne Østersjøen og nordlysets bølgende farger er rett og slett fantastisk.
  • Noux nasjonalpark: Selv om reinsdyrene er hovedattraksjonen, er dette avsidesliggende, lysforurensningsfrie stedet ideelt for å se alle nordlysets farger.
  • Lokale observatorier: Det mest kjente er Ursa-observatoriet, men også Tähtiorninmäki-observatoriet har en privilegert beliggenhet i åssiden som gjør det lettere å se nordlyset. Hvis du foretrekker det, kan du bli med på en av Helsinkis beste turer for å delta i et guidet søk.
  • Sveaborg: En guidet tur mellom Helsingfors og Sveaborg øker sjansene for å se fenomenet, ettersom Sveaborg ligger et stykke unna byens lys, noe som gjør det lettere å få øye på det.

Bestill en guidet tur i Helsingfors og på Sveaborg

4. Få mest mulig ut av Helsinkis Lux Helsinki eller Luminous Arts Festival

LUX Helsinki|©Mika Laitinen
LUX Helsinki|©Mika Laitinen

Finnene er på utkikk etter en måte å balansere vintermørket på for å skape en festlig atmosfære i hovedstaden. Derfor fylles byen hvert år med sterke lys langs hovedgatene og i landemerkebygningene. I tillegg til den glitrende julepynten finner du LUX-festivalen eller Festival of Luminous Arts, som finner sted mellom desember og januar, etter vintersolverv.

I byens gater finner du interaktive utstillinger som for eksempel simulerer naturfenomener som nordlyset. Vanligvis er de fleste lyssettingene tilgjengelige i 5 dager og starter hver kveld etter kl. 17.00. De mest symbolske stedene som vanligvis er utsmykket, er Senatstorget, Esplanadeparken, DyreparkenHögholmen og ulike gallerier og kafeer i byen. Merk at noen av utstillingene er gratis, mens andre krever inngangsbillett.

Hvis du vil forstå historien bak denne begivenheten og beundre de fantastiske stedene, foreslår jeg at du blir med på de beste turene i Helsinki. På denne måten får du en opplevelse som kan tilpasses etter dine egne ønsker, og du kan utforske hele byen til fulle og finne de vakreste opplyste stedene.

Bestill en privat omvisning

5. Ha det gøy med et tradisjonelt besøk på en huskyfarm med kanefart

husky og kanefart|©Ioannis the graecum
husky og kanefart|©Ioannis the graecum

Du kan selvfølgelig ikke gå glipp av et besøk på en etisk gård der du kan møte siberian huskyer, samojeder, alaskan malamuter og eurohunder, nordiske raser som er kjent for sin forkjærlighet for kulde og sine energiske atletiske kropper. Disse dyrene liker å leke, løpe og mosjonere, så de vil være dine trofaste følgesvenner under en kanefart i snøen. En hundekjører har ansvaret for å lede hundespannet, men du kan også få råd om hvordan du kan kjøre selv.

Du kan lære hvordan hundene trenes, hvordan de lever og hvordan de spiser. Du kan også utforske de snødekte skogene og andre vinterlandskaper som er typiske for Helsingfors. Det er en av de beste tingene du kan gjøre i byen, men det er viktig å velge de som behandler dyrene på en human måte med veterinærer, rutiner som er tilpasset deres evner og pauser. På denne måten får du en bærekraftig turistopplevelse.

6. Forundre deg over Helsinkis reinpark

Noux nasjonalpark|©karsten1605
Noux nasjonalpark|©karsten1605

Noux nasjonalpark er en populær vinterdestinasjon som er ideell hvis du planlegger å tilbringe minst tre dager i Helsingfors. Parken ble grunnlagt i 1994 og byr på spektakulære naturomgivelser med stup, innsjøer, skoger og forskjellige dyrearter.

Her kan du tilføre ferien et snev av magi med sine nordiske landskap, mate reinsdyr, prøve den typiske finske kombinasjonen kaffe og bolle, holde varmen med en krydret vin og steke pølser over åpen ild. Hvis du planlegger å besøke Helsinki i julen, kan du selvfølgelig også besøke de unike reinparkene, med lærerike omvisninger som gir deg et innblikk i dette pattedyrets historie og betydning for den samiske kulturen.

Sibirske fugler og flygeekorn er også svært populære, men pass deg for sistnevnte, for de er lekne og kan finne på å stjele tingene dine. Alt i alt vil du føle deg som om du er på Nordpolen og kan nyte skjønnheten til reinsdyrene uten å skade dem. Andre morsomme aktiviteter i parken er å fiske på det frosne havet, klatre i de nærliggende fjellene, plukke frukt i skogen, dra på båttur i Helsinki og stå på langrennsski i snøen.

Inngangsbilletten starter vanligvis på 25 euro for voksne og fra 10 euro for barn.

7. Seil over isen i en luftputebåt

Luftputebåt|©Семён Ельницкий
Luftputebåt|©Семён Ельницкий

Å flyte på isen er en ekstraordinær og uvanlig opplevelse som finner sted i dypet av den frosne skjærgården i Østersjøen. Du kan begi deg ut i de arktiske farvannene uten å fryse til is, for aktiviteten er designet slik at du kan kose deg i en oppvarmet kabin. Legg merke til at en luftputebåt er et amfibiefartøy som lar deg bevege deg over land, sjø, snø, is og sand. I løpet av turen kan det derfor hende at du stopper for å gå på is, helst tykk og fast.

Du kan også flyte på isen i en flåte, iført en spesiell våtdrakt som holder deg varm. Det er selvfølgelig viktig å gjøre denne typen turer sammen med fagfolk og aldri på egen hånd. Den eneste måten å komme ned til slike dyp i det finske havet på er å bli med på de beste utfluktene fra Helsinki.

8. Nyt et varmt glass glögi på vintermarkedene

glögi Helsinki|©willehardGD
glögi Helsinki|©willehardGD

Skål! Glögi er en tradisjonsrik drikk hvis historie går tilbake til 1500-tallet, da den ble brygget til budbringere som reiste gjennom Finlands snødekte landskap for å motstå den ubarmhjertige kulden. En gang i tiden trodde man til og med at den hadde helbredende egenskaper. En annen kuriositet er at den nesten forsvant i løpet av den nordiske æraen, da alkohol ble forbudt, men finnene klarte å lage en bærsaftversjon.

Nå drikkes den utelukkende i de kalde vintermånedene, spesielt på julemarkedene i Helsinki og flere nærliggende regioner. Den ledsages vanligvis av pipari, en type ingefærkjeks som lages i Nord-Europa. Det finnes flere varianter, men den tradisjonelle varianten inneholder krydder, druer og blåbær. Noen har tilsatt rom, vodka, madeiravin, bærsaft eller mandelsaft. Her kan du finne en deilig varm kopp med denne drikken:

  • Julemarkeder: Det mest kjente er markedet på torget i Helsingfors, bedre kjent som Kauppatori. På denne tiden av året er det tradisjon å ta en kopp glögi og deretter nyte en fersk fiskerett.
  • Hvitträsk: Dette er en gammel herregård der du kan smake på den opprinnelige versjonen av denne vinen.
  • Festivaler: På de fleste utendørsarrangementer bestiller folk glögi for å holde varmen.

Hvis du planlegger å besøke Helsinki om sommeren, kan du dra nytte av andre tradisjonelle drinker som lonkero, en forfriskende drink laget av gin og grapefruktjuice.

9. Nyt et bad i badstuen

Badstue i Löyly|©VILLA LKV
Badstue i Löyly|©VILLA LKV

Ikke glem badedrakten hvis du drar til Helsinki om vinteren - det høres kanskje sprøtt ut, men du trenger den for å få en av sesongens mest fantastiske opplevelser. Den finske badstuekulturen handler om å slappe av i det fri mens du beundrer vinterlandskapet, eller ta et bad i dunkle hytter med drømmeaktig utsikt. I motsetning til tradisjonelle dampbad skapes det her et tørt miljø uten vann eller damp, med en luftfuktighet på mellom 5-20 % og temperaturer på 80-100 °C.

Det er utvilsomt en av de beste aktivitetene i Helsinki, og noen av høydepunktene er blant annet:

  • Löyly: en restaurant ved sjøen med moderne badstuefasiliteter for enhver smak, du kan velge mellom offentlige vedfyrte badstuer og private hytter.
  • Kuusijärvi: er en kafé ved innsjøen som tilbyr elektriske badstuer. Her finner du en blanding av klassiske og nordiske badstuer, de kalles finske røykbadstuer og er omhyggelig tilberedt. Før du går inn i rommet, brenner de ved inne i rommet for å skape et dampende bakteppe med en behagelig aroma.

Det er et par generelle anbefalinger, det viktigste er å respektere stillheten, finnene er veldig vennlige, men foretrekker en rolig atmosfære under badstuekveldene. Uansett er det private opplevelser, men det er gøy å nyte det kulturelle mangfoldet som offentlige badstuer tilbyr.

I tillegg er disse opplevelsene ikke egnet for nyfødte eller personer med helseproblemer, spesielt de med hjerteproblemer. Vær oppmerksom på at det er vanlig å bli tilbudt å riste et par bjørkekvister for å rense seg, eller å bli spurt om du vil ha en øl.

10. Besøk vinterhagen i Helsingfors

Botanisk hage i Kajsaniemi|©Henna K.
Botanisk hage i Kajsaniemi|©Henna K.

Vinterhagen er en eksotisk skjønnhet du bare må se, men som dessverre ofte går ubemerket hen. I drivhusene finner du lærerike opplevelser med ulike botaniske temaer. De koselige innendørsrommene holder deg varm mens du utforsker den utsøkte lokale floraen. Du har to alternativer:

  • Kaisaniemi botaniske hage: Kaisaniemi botaniske hage eies av det lokale universitetet og tilbyr workshops, seminarer og forelesninger om vinteren. Du kan også se lav, moser og arktiske blomster i vinterlandskapet.
  • Helsinki Winter Garden: Den er gratis og ligger ved siden av en havn med utsikt over havet. Den ble bygget på 1800-tallet, noe som gjør den til en lokal perle. Vinteraktivitetene og utstillingene er svært interessante. Den har også en rosehage på terrassen.