De beste tingene å gjøre i Milano på 2 dager
En weekend i Lombardiets hovedstad er en ideell storbyferie. Det er en mellomstor by som er lett å komme seg rundt i til fots eller med offentlig transport.
Har du bestilt flybillett til Milano? Godt gjort, for den norditalienske byen er et av Europas nye reisemål. I forbindelse med Expo 2015 har byen fått nye offentlige rom i tillegg til de historiske attraksjonene.
Vi har utarbeidet en rute som berører (nesten) alle severdighetene. Les videre for å finne ut hva du bør se og gjøre i Milano.
Dag 1: det viktigste i Lombardiets hovedstad
Den første dagens rute starter ved foten av byens mest berømte monument: Duomo. Før vi går på oppdagelsesferd i denne gotiske juvelen, skal vi kose oss med en god frokost. Siden vi befinner oss i et turistområde, er det viktig å vite hvilke barer man bør unngå for å unngå skuffelser. Ingen grunn til bekymring, det finnes dusinvis av alternativer å velge mellom.
Begynn dagen med å hedre tradisjonen
Tradisjonelt er frokosten i Italia søt, og et stopp i baren innebærer nødvendigvis cornetto og cappuccino. Cornettoen er en halvmåneformet croissant som kan være tom eller fylt med aprikossyltetøy, sjokolade, Nutella, pistasj eller konditorkrem. For å nyte en god frokost kan du velge mellom følgende alternativer:
- Marchesi 1824, et historisk milanesisk konditori med to århundrer på baken. Juvelen i kronen er Torta Aurora, en sukkerbrødkake med madagaskarvaniljesirup og vaniljesaus toppet med et slør av pisket krem, svampkorn og melis (Galleria Vittorio Emanuele II).
- Panini Durini, frokosten som kombinerer tradisjon og modernitet. Hvis du liker pannekaker, er dette det ideelle stedet. Her finnes også søte toasts, yoghurt- og fruktboller, muffins og kakestykker (Via Orefici 5 og Via Giuseppe Mengoni 4).
- Caffè Carlino, en bar som tilbyr et utvalg av delikatesser laget i det historiske Pasticceria San Carlo. I tillegg til croissanter anbefaler jeg at du prøver deres krapfen (krapfen fylt med konditorkrem) og kiffel, forløperen til cornettoen (Via Giuseppe Mazzini).
- Iginio Massari, for de mest krevende ganene. Den er oppkalt etter skaperen, en mesterkonditor som vant World Pastry Cup i 1997 og European Cup i 2002. Han er en kjent skikkelse i Italia og har deltatt i flere utgaver av Masterchef og andre konditorprogrammer. Det er ikke billig, men det er verdt å stikke innom for å prøve hans mest berømte kreasjoner: maritozzo (en søt bolle fylt med krem), setteveli (en terte med glatt hasselnøttmousse, et knasende kjekslag og garnityr av rød frukt) og makroner (Via Guglielmo Marconi 4).
Bli stående med åpen munn ved foten av domkirken
Milanos ikon og et av de mest imponerende monumentene i Italia. Denne gotiske kirken etterlater ingen likegyldig. Spirene prydet med statuer i hvit marmor er en fryd for øyet.
Milaneserne måtte vente i 500 år før de kunne glede seg over den silhuetten vi kan se i dag ! Faktisk begynte arbeidet i 1386 og ble fullført på slutten av 1800-tallet.
Faktisk kan vi si at byggingen aldri stoppet opp. Veneranda Fabbrica del Duomo er den historiske institusjonen som er ansvarlig for bevaring og forbedring av katedralen.
Den ble innviet i 1387 av Gian Galeazzo Visconti, herren av Milano. Hver eneste skadede statue eller kunstverk blir restaurert eller erstattet av et team av fagfolk.
Når du går over terskelen, blir du overrasket over takhøyden. Kirkeskipene skjuler tusenvis av skatter og kuriøse detaljer som San Bartolomeo Scorticato (en statue som forestiller den flådde helgenen) eller Sacco del Giudizio Universale, en stor sekk som henger fra høyre skip og som ifølge folketradisjonen bare vil falle ned ved verdens ende. Det er tusenvis av ting å se, og hvis du vil gå i dybden, anbefaler jeg at du leser artikkelen om hva du kan se inne i Duomo.
Et annet alternativ som anbefales på det sterkeste, er å gå opp på katedralens tak. Her kan du beundre de 135 spirene, Madonnina (den gylne madonnastatuen), Galleria Vittorio Emanuele og hustakene på de nærliggende bygningene. På klare dager kan du se Alpene bak skyskraperne.
Også i dette tilfellet anbefaler jeg deg å lese innlegget som forklarer hvordan du klatrer til terrassen på Duomo i Milano og prisene på hvert alternativ.
Besøk Museo del Novecento
Som navnet antyder, fokuserer denne kulturinstitusjonen på det 20. århundrets kunstneriske produksjon. Museet ligger inne i Palazzo dell'Arengario, hvor Mussolini pleide å holde sine politiske taler på terrassen. Museo del Novecento er en nykommer på Piazza del Duomo og er åpent fra tirsdag til søndag, fra kl. 10.00 til 19.30.
Blant de mest kjente verkene er det umulig å ikke nevne "Forme uniche della continuità nello spazio" (en skulptur av Boccioni), "Il Quarto Stato" ( et berømt maleri av Pellizza da Volpedo) og Picassos "Femme Nue". En billett koster rundt 10 euro.
Ta en titt opp på Galleria Vittorio Emanuele II
Denne majestetiske gitterkonstruksjonen i jern og glass ble tegnet av arkitekten og ingeniøren Giuseppe Mengoni.
I andre halvdel av 1800-tallet ville Milano ta igjen forspranget til Europas storbyer og bestemte seg for å omorganisere området rundt Piazza Duomo. Der det i dag er en overdådig gang under tak, lå det tidligere en rekke populære boliger som ble revet for å gi plass til det moderne.
Her finner du butikker med de mest prestisjefylte merkevarene, restauranter, barer og en historisk kunstbokhandel: Libreria Bocca.
Hvis du besøker Milano ved juletider, vil du se det praktfullt dekorerte juletreet midt i den overbygde passasjen. Som vanlig tennes all julepynten offisielt 7. desember, på dagen for Milanos skytshelgen Santo Ambrogio.
Ta en tur innom Teatro alla Scala
Når du forlater Galleria Vittorio Emanuele kommer du til Piazza della Scala. Du kjenner den igjen på marmorstatuen av Leonardo da Vinci.
Noen få meter lenger bort ligger operaens tempel: Teatro della Scala. Teatro della Scala ble grunnlagt av keiserinne Maria Theresia av Østerrike som erstatning for det hertugelige teatret som ble ødelagt i en brann.
Dette symbolske stedet bærer signaturen til Giuseppe Piermarini, en arkitekt som var svært aktiv i regionen. Han tegnet også det elegante Palazzo Belgioioso (Piazza Belgioioso 2), Villa Reale i Monza (hans mesterverk), Palazzo Ducale og andre bygninger. La Scala har alltid vært vertskap for verdens mest berømte operamestere og dansere.
Den allerede utmerkedeakustikken ble forbedret i 2006 med nye mekaniserte tak og frontvegger. Du kan benytte anledningen til å se programmet og bestille en forestilling. For mer informasjon anbefaler jeg at du leser innlegget om billetter og hvordan du besøker Teatro della Scala.
Komme frem til Castello Sforzesco
Åbesøke slottet i Milano er nesten en plikt. Denne festningen er majestetisk, og hvis vi i dag kan sette pris på den i all sin prakt, er det arkitekten og kunsthistorikeren Luca Beltramis fortjeneste. Han tok vare på de opprinnelige elementene og fjernet tilbyggene som var en byrde for konstruksjonen.
Hovedinngangen ligger på Piazza Castello, bare noen få meter fra Piazza Largo Cairoli. Det er bare ti minutters gange fra La Scala. Når du kommer frem, ser du en fontene og silhuetten av Filarete-tårnet.
Hvis du vil lære mer om byens historie, anbefaler jeg at du bestiller en guidet tur som inkluderer adgang til Pietà Rondanini og museet for antikk kunst. Alternativt kan du besøke parken fra kl. 7.00 til 19.30.
Hvil i Parco Sempione
Etter slottsbesøket kan du hvile deg litt i Milanos største park. Parco Sempione har vært sentrums grønne lunge siden 1893 og er et ideelt sted å hvile.
Du kommer forbi akvariet og Arena civica Gianni Brera, et tidligere stadion som var hjemmebane for F.C. Inter frem til 1947. Tidligere var dette området med skog, grønne plener og små bekker Milans paradeplass.
Drikk en aperitiff på Arco della Pace
Noen få meter fra parken ligger en stor monumental port: Arco della Pace. Byggingen ble påbegynt på begynnelsen av 1800-tallet, da byen var under Napoleons makt. Arbeidene ble imidlertid fullført i 1838, da Milano allerede var tilbake under det østerriksk-ungarske keiserrikets innflytelse.
Rundt den ligger det dusinvis av barer hvor du kan nyte en god aperitiff - noen steder er de som middager! Du kan velge et av disse etablissementene:
- Living Liqueurs & Delights, en bar med et omfattende utvalg av vodka. Baren kjennetegnes av en elegant atmosfære og et moderne kjøkken med smakfulle og originale snacks. Anbefales også til brunsj (Piazza Sempione 2).
- Deseo, en referanse i Milano. Den har en rikholdig happy hour med buffet og både klassiske og originale cocktails. Vi anbefaler å bestille bord i god tid (Corso Sempione 2).
- Jazz Cafè, et sjarmerende sted. Her tilbys et bredt utvalg av forretter, blant annet sushiruller og pizza. Senere på kvelden kan du oppleve et DJ-sett (Corso Sempione 8).
- Parco Milano, en bar et steinkast fra Arco della Pace. Med litt flaks kan du finne en plass ved bordene utenfor og nyte utsikten. Vent på en trikk som kjører forbi for å ta stemningsfulle bilder (Piazza Sempione 5).
- Tutto bene, et paradis for oste- og charcuterielskere. Under aperitiffen kan du prøve "Tagliere misto", et brett med salame felino (en typisk salami fra Parma-provinsen), prosciutto crudo (spekeskinke), pecorino di Sardegna (speket saueost) med honning og andre delikatesser (Via Luigi Cagnola 4).
Dag 2: modernitet og historie
Ruten den andre dagen starter i det mest moderne området i Milano: Garibaldi - Porta Nuova. Etter et stort byutviklingsprosjekt har området fått nytt liv takket være bygninger og byrom tegnet av arkitekter av César Pelli og Stefano Boeri. Arbeidet har også gitt nytt liv til Isola, en historisk og populær bydel.
Opplev Garibaldi - Porta Nuova - Isola
Byutviklingsprosjektet Porta Nuova har som sagt revolusjonert disse bydelene. I dette området lå det tidligere en nedlagt jernbanestasjon. I mange år var området forlatt.
Bydelen Isola har fått navnet sitt på grunn av isolasjonen som den nærliggende jernbanen skapte. Arbeidene har brutt ned de gamle barrierene og samtidig tilført byen nye attraksjoner. Her er noen av dem:
- Piazza Gae Aulenti, symbolet på den milanesiske renessansen. Piazza Gae Aulenti ligger i en opphøyet posisjon og kan nås via en rulletrapp. Den er toppet av tre evighetsfontener og moderne skulpturer.
- Corso Como, en gågate som forbinder Piazza XXV Aprile med Garibaldi jernbanestasjon. Dette er det lokale utelivets mekka. Hvis du er interessert i emnet, anbefaler jeg deg å lese innlegget om hva du skal gjøre i Milano om natten.
- Unicredit Tower, skyskraperen designet av argentineren César Pelli. Det er en arkitektonisk perle som skiller seg ut med sine buede linjer og det ikoniske tårnet som reiser seg i byens silhuett (Piazza Gae Aulenti 3).
- Fonderia Napoleonica Eugenia, et gammelt bronsestøperi som laget klokker og monumenter i over hundre år. Det huser nå et museum dedikert til metallstøpekunsten (Via Genova Thaon di Revel 21).
- Bosco Verticale, en skyskraper dekket av grøntområder. Arkitekten Stefano Boeris arbeid er inspirert av politikken for gjenplanting av skog og renaturering av utkanten av urbane områder. I 2014 vant den International Highrise Award, en konkurranse som hvert annet år kårer verdens vakreste skyskraper.
Spaser gjennom Alberi-biblioteket
Et annet landemerke fra den store forvandlingen i Milano er Biblioteca degli Alberi, en bypark tegnet av den nederlandske arkitekten Petra Blaisse. Det spesielle med dette grønne området er de 23 treslagene som er arrangert i ringer som danner små skoger.
Rundt omkretsen er det også en labyrint av busker, en dam, to områder dedikert til hunder og hundrevis av blomster og planter.
Hvis du er på utkikk etter ting å gjøre i Milano med barn, er Biblioteca degli Alberi et must. Her finner du et eget område med en svampaktig overflate og ulike typer husker.
Noen meter lenger bort finner du også en friidrettsbane, parallelle løpebaner og treningsapparater (Via Gaetano de Castillia 18/20).
Stå foran Stazione Centrale
Omtrent ti minutters gange fra parken ligger byens viktigste jernbanestasjon. Herfra tar vi metroen for å komme oss til neste etappe, og i mellomtiden benytter vi anledningen til å beundre silhuetten av denne imponerende bygningen.
Det er vanskelig å si hvilken kunstnerisk retning den tilhører, ettersom den inneholder elementer fra assyrisk-babylonsk, nyklassisistisk og modernistisk stil. Det som er sikkert, er at størrelsen er typisk for fascistisk arkitektur.
Gå inn i San Maurizio-kirken
Fra Stazione Centrale går du ned til metroen og tar linje 3 i retning Abbiategrasso eller Assago Milanofiori Forum. Etter fem stopp kommer du til Cadorna.
Når du kommer opp på overflaten, ser du skulpturen som forestiller en nål og fargede tråder og en stasjon bak monumentet. Herfra går det for øvrig tog nordover i regionen. Utflukter til Comosjøen starter her.
Kirken San Maurizio al Monastero Maggiore ligger noen meter lenger bort. Den har fått tilnavnet "Milanos sixtinske kapell" på grunn av de praktfulle maleriene som dekker taket og veggene.
Det var tidligere et klosterkapell for nonner, og en skillevegg kalt "Coro delle Monache" skiller det offentlige området fra det som er forbeholdt nonnene. Den kan besøkes fra onsdag til søndag, fra kl. 10.00 til 17.30 (Corso Magenta 15).
Beundre Santa Maria delle Grazie og dens mest verdifulle juvel: Nattverden
Når du har forlatt San Maurizio-kirken, fortsetter du østover langs Via Magenta for å komme til et annet tempel: Santa Maria delle Grazie.
Denne treskipede kirken er et eksempel på lombardisk stil fra tidlig renessanse. Dens trekantede silhuett og rødlige murstein er dens kjennetegn. Innvendig er det 14 kapeller som ble brukt som gravsteder for de mest prominente familiene.
Leonardo da VincisNattverden er et av hans mest berømte malerier og befinner seg i spisesalen i det tidligere dominikanerklosteret som er tilknyttet kirken. Det ble bestilt av Ludovico il Moro og forestiller Jesus sammen med de tolv apostlene.
For å besøke det må du bestille på forhånd eller velge en guidet tur. En omvisning i kirken og på tegningen koster vanligvis rundt 90 euro.
Oppdag Leonardos hage
Rett overfor kirken Santa Maria delle Grazie, på Corso Magenta 65, ligger et sted som få milanesere kjenner til: Leonardo da Vincis vingård.
Det toskanske geniet bodde i den lombardiske hovedstaden i 18 år, og i løpet av denne tiden tok han seg av alt fra omorganiseringen av kanalene til maleriene på slottet.
Som en hyllest til Leonardo ga hertug Ludovico il Moro ham en vingård som ligger i hagen til Casa Atellani, en rinascimental bolig av sjelden skjønnhet.
For å besøke disse rommene har du to alternativer: en billett med audioguide (€ 10 per person) eller en guidet tur i små grupper (€ 20 per person). Hvis du er interessert i den florentinske universalgeniet, anbefaler jeg et besøk til Leonardo da Vinci-museet i Milano (Via San Vittore 21).
Gå til basilikaen Sant'Ambrogio
Når du kommer ut, tar du Via Bernardino Zenale og svinger deretter inn på Via San Vittore. Etter noen minutter står du foran en kirke som ofte blir oversett: Sant'Ambrogio.
Den er viet til byens skytshelgen, som ble født i Gallia på 400-tallet og fant lykken i Milano. Det er ham vi kan takke for opprettelsen av det lokale bispedømmet og byggingen av fire basilikaer.
Kirken er et svært gammelt sted for tilbedelse, siden den er bygget på grunnmuren til en gammel, tidlig kristen kirke. Etter helgenens død ble kirken endret flere ganger før den fikk sin nåværende utforming.
Inne i kirken kan du se sarkofagen til Stilicho, en romersk general av barbarisk opprinnelse som styrte det vestromerske riket frem til sin død.
Det er åpent fra mandag til lørdag, fra kl. 10.00 til 12.00 og fra kl. 14.30 til 18.00. På søndager er åpningstidene redusert: fra kl. 15.00 til 17.00.
Avslutt dagen i Navigli
Ingen tur til Milano er komplett uten et stopp langs kanalene. Tidligere var byen et lite Venezia midt på sletten, selv om det i dag bare er Porta Ticinese-dokken (den gamle havnen i Milano) som er bevart. Den var i drift helt frem til 1960-tallet), Naviglio Grande (en kanal som starter i Ticino-elven og ender i dokken), Naviglio Pavese (den når byen Pavia) og Naviglio della Martesana (den forbinder Milano med Adda-elven).
Med unntak av den siste er de andre kanalene konsentrert i ett område: Navigli. Ta deg tid til å spasere langs kanalbredden og beundre noen av de mest autentiske hjørnene i det gamle Milano: Vicolo dei Lavandai (et pittoresk hjørne av den gamle byen), Cortile degli artisti (et typisk lombardisk hus med rekkverk med utsikt over Naviglio Grande) eller Conchetta, en barriere som gjorde det mulig for båter å bygge bro over høydeforskjellen mellom to kanaler.
Det finnes dusinvis av barer og restauranter i dette området. Hvis du vil prøve noe typisk, kan du bestille bord på Brellín, en taverna som serverer tradisjonelle milanesiske retter.
Jeg anbefaler at du prøver ossobuco (en porsjon kalveskank med marg tilberedt i en saus basert på sitronskall og hvitvin) og cotoletta alla mil anese (en kalvekotelett med bein, panert i brødsmuler og kokt i klarnet smør). Restauranten ligger på Vicolo dei Lavandai, Alzaia Naviglio Grande 14.
Hva gjør man i Milano i tilfelle dårlig vær?
Vinteren i Milano er vanligvis kald og regnfull. Regn er imidlertid ikke noe problem. I tilfelle dårlig vær kan du vie en dag til museene. I tillegg til de som allerede er nevnt i artikkelen, kan du velge ett av følgende alternativer:
- Fondazione Prada, kunstens citadell sør i Milano. Her vises tre permanente utstillinger - Atlas, Haunted House og Processo grottesco - og midlertidige utstillinger. Åpent hver dag unntatt tirsdag. Lett tilgjengelig med metrolinje 3 (Largo Isarco 2).
- Museo del Design Italiano, et sted dedikert til de viktigste verkene innen italiensk design. Det ligger inne i Triennale, et museum i nærheten av Parco Sempione og slottet (Viale Emilio Alemagna 6).
- Fabbrica del Vapore, et industriarkeologisk kompleks i nærheten av den monumentale kirkegården. Det som tidligere var en fabrikk, er nå et av de viktigste utstillingslokalene i Milano. Vanligvis åpent fra kl. 8.00 til 19.30 (Via Procaccini 4).
- Museo Poldi Pezzoli, kunstsamlingen til Gian Giacomo Poldi Pezzoli. Verkene befinner seg i en aristokratisk milanesisk residens fra slutten av 1800-tallet. Blant de mest fremragende verkene er "Pra della Valle in Padova" (Canaletto) og "Ritratto di giovane dama" (Piero del Pollaiolo). Kulturinstitusjonen ligger i nærheten av den berømte Via Montenapoleone (Via Alessandro Manzoni 12).
- Museo Mondo Milan, rommet dedikert til Rossoneri-laget. I troférommet kan du se Champions League, Serie A og andre trofeer som laget har vunnet i løpet av de siste 100 årene. Museet ligger i det eventyrlige Casa Milan, klubbens nye hovedkvarter bare et steinkast fra San Siro stadion (Via Aldo Rossi, 8).
Er det verdt å se seg rundt i Milano på en todagers tur?
Etter min mening er det ikke verdt det. En helg er perfekt for å oppdage det viktigste i Milano uten å måtte øke tempoet for mye. Det er ett unntak: Hvis du besøker Lombardiets hovedstad om sommeren, er en utflukt mer enn tilrådelig. I juni, juli og august stiger temperaturene i byen.
Heldigvis er det ingen mangel på muligheter for å finne kjøligere luft. En av de mest kjente destinasjonene er Comosjøen. Fra Milano er det en kort reise med tog eller bil. Ved innsjøens bredder finner du dusinvis av vakre landsbyer og båtturer der du kan nyte naturen i ro og mak.