Mer om: Billetter og omvisninger til store basilikaer i Roma
Roma er sete for den katolske kirke, og derfor bugner gatene av kirker. I hvert hjørne av Den evige stad er det lett å komme over en kirke eller et lite kapell. Åndelige og kunstneriske templer som er vel verdt et besøk, og som er en viktig del av de stedene man bør besøke i Roma.
Men blant alle kirkene i Roma er det særlig fire som skiller seg ut ved å ha en høyere rang enn alle de andre: de store basilikaene.
Peterskirken

Å besøke Vatikanstaten og alle underverkene den huser, er drømmen til mange reisende som lander i Roma. Et av dem er Peterskirken og kuppelen, det største tempelet i kristenheten.
I tillegg til å være et åndelig symbol for katolikker over hele verden, er det også et mesterverk innen kunst. Like mye et mesterverk innen maleri og skulptur som innen arkitektur. Faktisk var Peterskirken så kolossal i dimensjon at man trodde det var et ugjennomførbart prosjekt å bygge den.
Arbeidet pågikk i nesten to århundrer og involverte kunstnere som Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta og Carlo Maderno for å oppfylle bestillingen fra pave Julius II, som ønsket å bygge et stort tempel på nekropolen der apostelen Peter var begravet, og der keiser Konstantin også oppførte en basilika som ble stående i mer enn et årtusen, helt til den ble revet for å bygge den nåværende.
- Adresse: Piazza San Pietro, 00120. Vatikanstaten.
- Hvordan komme seg dit: Metro, linje A, Ottaviano stasjon.
- Åpningstider: Fra 1. oktober til 31. mars, kl. 07.00-18.00, og fra 1. april til 30. september, kl. 07.00-19.00.
Hva får du se under besøket ditt?
- Utenfor Petersplassen og den berømte søylegangen, en av de største og vakreste plassene i Europa.
- Inne i Peterskirken kan du se fantastiske kunstverk som Berninis Baldachin, Michelangelos Pietà, basilikaens hovedskip eller statuen av Peter på tronen av Arnolfo di Cambio, blant mange andre.
- Og du må ikke gå glipp av Peterskirkens kuppel. I innlegget Besøk Peterskirken finner du ut hvordan du får mest mulig ut av opplevelsen, så jeg anbefaler deg å lese det før du kjøper billettene dine.
Johannes Lateran-kirken

Lateranbasilikaen er den viktigste av de fire store basilikaene i Den evige stad (over Peterskirken), siden den var den første kirken som ble bygget i Roma på 400-tallet e.Kr. da keiser Konstantin satte en stopper for forfølgelsen av de kristne med Milano-ediktet.
Det er derfor dette tempelet er så viktig i Romas historie. Dessuten er det byens katedral og stedet der alle pavene ble proklamert for ikke så lenge siden.
Det er også en av de vakreste. Interiøret er et underverk, og alt er rikt dekorert, fra gulv til tak. Hvis du er lidenskapelig opptatt av sakral kunst og arkitektur, er det ingen tvil om at du vil sette pris på et besøk i en juvel som Johannes Lateran. Og hvis du har litt tid til overs, anbefaler jeg at du går inn i middelalderklosteret i kosmatesk stil, for det er et av de mest romantiske stedene i Roma
- Adresse: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4
- Hvordan komme dit: Metro, linje A, San Giovanni stasjon.
- Åpningstider: Åpent hver dag i uken fra kl. 07.00 til 18.30.
Basilikaen Santa Maria Maggiore

En annen av de viktigste kirkene i Roma som du må besøke under oppholdet ditt, er Santa Maria Maggiore i Roma, den første kirken i verden som er viet til Jomfru Maria, og den største av alle kirkene i byen. Sammen med de andre kirkene som er nevnt ovenfor, er den en av de fire store basilikaene i Roma, og den har en merkelig opprinnelse: Visste du at pave Liberius beordret at denne kirken skulle bygges på toppen av Esquiline-fjellet som følge av "snømirakelet" som dekket dette fjellet i de tidlige morgentimene den 5. august 358 e.Kr.
Hvis du reiser til Roma om sommeren, anbefaler jeg at du besøker basilikaen på denne dagen, for da feirer man dette mirakelet ved å kaste hvite kronblader opp i luften fra toppen av tempelet. Det er et vakkert syn!
Inne i Santa Maria Maggiore er det et underverk. Av alle de store basilikaene i Roma er dette den eneste som har bevart sin opprinnelige, tidligkristne planløsning intakt, noe som sammen med de tidligkristne mosaikkene fra 500-tallet gjør den til en historisk relikvie som er verdt å se. Bortsett fra dette er det lite igjen av det opprinnelige tempelet, ettersom det har gjennomgått en rekke endringer opp gjennom årene. Som et resultat av dette har det nå en rekke ulike arkitektoniske og dekorative stiler, men med stor harmoni og smak.
- Adresse: Piazza di Santa Maria Maggiore.
- Hvordan komme seg dit: Med metro, linje A, Termini stasjon.
- Åpningstider: Alle dager i uken fra kl. 07.00 til 18.30.
Basilikaen St. Paul utenfor murene

På samme måte som keiser Konstantin beordret at Peterskirken skulle bygges på stedet der den første kristne paven ble begravet, ønsket han å gjøre det samme for apostelen Paulus, som også led martyrdøden i Roma, og hvis grav på den tiden lå utenfor byen.
Den opprinnelige basilikaen Paulus utenfor murene ble et viktig pilegrimsmål i Roma fra det første århundret og utover, og den ble snart for liten til å romme så mange troende. Derfor bestemte flere keisere seg for å erstatte den med en større basilika, og det var den som eksisterte frem til 1800-tallet, da en katastrofal brann ødela deler av tempelet.
Den ble senere gjenoppbygd for å gi basilikaen den prakten den en gang hadde, og slik har den overlevd frem til i dag. Jeg anbefaler deg å besøke San Pablo Extramuros, for den er en skjønnhet. Interiøret er utsmykket med vakre gullmosaikker og store alabastsøyler. Den har også en middelaldersk klosterbygning som er en juvel. Paulus utenfor murene kan du også se apostelen Paulus' grav under alteret i basilikaen.
- Adresse: Piazzale San Paolo, 1.
- Hvordan komme seg dit: Metro, linje B, stasjon Basilica San Paolo.
- Åpningstider: Alle dager i uken fra kl. 07.00 til 18.30.
Hva er de største basilikaene i Roma?

De store basilikaene er av paven utpekt som de viktigste templene i kristendommen. Dette skyldes at pave Bonifatius VIII på 1300-tallet ved hjelp av bullen "Antiquorum fida relatio" innførte et hellig år og avlat for å tilgi synder til dem som bekjente dem og som besøkte apostlene Peter og Paulus' graver i Peterskirken og Paulusbasilikaen utenfor murene.
Pave Clemens VI la senere til besøket i Johannes Lateran-basilikaen, og senere kom også Maria Major til.
I dag er det faktisk fortsatt et krav for å få romersk avlat at man besøker alle disse basilikaene.
Hva er forskjellen mellom de store basilikaene og de mindre basilikaene?

Ordet "basilika" betyr "bemerkelsesverdig kirke" og refererer til et kristent tempel som på grunn av sin antikk, majestet eller på grunn av gudstjenestene som holdes der, nyter visse privilegier.
Mens de store basilikaene ligger i Vatikanet og Roma, det finnes fire av dem, og de kan telles på fingrene på én hånd, er de mindre basilikaene mer enn tusen og er spredt over forskjellige land i verden.
Hvilke privilegier og attributter har de store basilikaene i Roma?

- Høyalter: Bare paven og hans spesielle delegater kan feire messe på alteret i de store basilikaene.
- Helligdør: Hver av Romas store basilikaer har en hellig dør som alltid er forseglet, bortsett fra i jubelår, da den åpnes slik at pilegrimer kan gå gjennom den og få full avlat.
Er det verdt å besøke alle de store basilikaene i Roma?

Absolutt! Enten du er religiøs eller ikke, er et besøk i disse spesielle templene et av høydepunktene på reisen til Roma, og en fantastisk mulighet til å oppdage den mer åndelige siden av Roma, lære om kristendommens røtter og beundre tidligere tiders arkitektur og kunst.
På grunn av deres historie og opprinnelse er et besøk i de store basilikaene dessuten et perfekt supplement til andre utflukter, som for eksempel en omvisning i Romas katakomber.
Hvor mye koster det å gå inn i de store basilikaene i Roma?

Det er gratis adgang til de store basilikaene i Roma. Når du skal besøke Peterskirken, anbefaler jeg deg imidlertid å kjøpe en skip-the-line-billett eller bestille en guidet omvisning for å unngå de lange køene ved inngangen.
Tips for å besøke de største basilikaene i Roma

- Påkledning: I tillegg til å være verdifulle kunstverk er de store basilikaene i Roma også hellige steder der kristendommen praktiseres. Derfor må alle besøkende følge en streng etikette om å ha på seg klær som dekker både skuldre og knær, og ta av seg hette eller hatt ved inngangen hvis du har på deg en slik.
- Fotografering: Hvis du ønsker å ta bilder inne i de store basilikaene, er mitt råd at du først sjekker om det er tillatt å fotografere med blits innendørs, da noen templer ikke tillater dette for å beskytte kunstverkene.
- Donasjoner: Selv om inngangen til de store basilikaene er gratis, er donasjoner alltid velkomne til veldedige formål og til konserverings- og restaureringsarbeid i templene. Hvis du ønsker å gi en donasjon, kan du legge den i kirkens pensel eller tenne et lys.