Mer om: Billetter og turer til Basilica di San Giovanni in Laterano i Roma
Visste du at Lateranbasilikaen er Romas katedral og den første kirken som ble bygget i byen allerede på 400-tallet? Uten tvil en av de viktigste tingene å se i Roma, men kanskje også en av de mest ukjente
Av de fire store basilikaene i "Den evige stad" er dette den viktigste, og inntil for ikke lenge siden ble alle pavene proklamert her. Vil du vite hvordan du besøker Johannes Lateran-basilikaen? Les videre!
Hvordan få billetter til Basilica of St. John Lateran i Roma?

Hvis du er interessert i hellig kunst og ønsker å besøke en juvel som Johannes Lateran-basilikaen under ditt opphold i Roma, har du flaks, for du trenger ikke å kjøpe billetter for å besøke den, selv om du kan gi en donasjon.
Du kommer inn gratis (med unntak av klosterdelen som har en symbolsk pris på 2 €), og til tross for at det er et så viktig tempel for katolisismens historie, vil du paradoksalt nok ikke finne så mange besøkende ved inngangen fordi det ikke er så godt kjent blant kirkene i Roma.
Er det mulig å besøke Lateranbasilikaen med en guidet tur?

Ja! En omvisning med guide er et alternativ jeg anbefaler deg å vurdere, ikke bare for å lære mer om Johannes Lateran-basilikaens historie og dens betydning for den katolske kirken og pavene, men også for å oppdage den åndelige bakgrunnen for kunstverkene som pryder tempelets indre.
Det finnes flere guidede turer i Roma som inkluderer Lateranbasilikaen. Fra private turer der du får en omfattende omvisning i det monumentale komplekset (basilikaen, Sancta Sanctorum-kapellet, Den hellige trappes helligdom og klosteret) til mer omfattende guidede turer som omfatter noen av Romas mest emblematiske basilikaer, deriblant Johannes Lateran.
Hva er åpningstidene for å besøke Lateranbasilikaen i Roma?

Lateranbasilikaen er åpen fra kl. 07.00 til 18.30 alle dager i uken. Hvis du ønsker å besøke det vakre middelalderklosteret i tempelet, bør du imidlertid vite at det også er åpent hver dag, men på et annet tidspunkt, fra kl. 9.00 til 18.00.
Når bør man dra til San Juan de Letran?
Det er alltid en god tid på året å besøke Roma og ta med San Juan de Letran i byrundturen din. I løpet av den hellige uken i Roma feirer imidlertid paven skærtorsdagsmesse i kirken, noe som gjør dette til en helt spesiell tid å besøke.
Hvor lenge varer et besøk i Johannes Lateran-basilikaen?

Innsiden av kirken er vakker, så jeg anbefaler deg å ta deg god tid til å besøke den i ditt eget tempo. Minst 1 time for å bli overrasket over størrelsen og nyte skjønnheten i alteret, kapellene, klosteret og all den religiøse kunsten som den er dekorert med, først da vil du virkelig oppleve hvordan det er å gå inn i Johannes Lateran-basilikaen.
Hvordan kommer man seg til Lateranbasilikaen?

Johannes Lateran-katedralen ligger i sentrum av Roma, på Piazza di San Giovanni in Laterano , 4. Det finnes flere måter å komme seg dit på, og her er mine favoritter!
Ta en hyggelig spasertur
Det er en fryd for øyet å vandre gjennom en så monumental og eldgammel by som Roma. Derfor anbefaler jeg å ta en spasertur til San Giovanni in Laterano-basilikaen, som ikke ligger langt unna andre turistattraksjoner som San Clemente-basilikaen (845 meter), Colosseum (1,3 kilometer), Caracalla-badene (1,3 kilometer) eller Konstantinbuen (1,4 kilometer).
La oss se hvor lang tid det vil ta deg å komme til tempelet fra andre populære turistattraksjoner i Roma:
- San Clemente-basilikaen: Det vil ta deg omtrent 10 minutter å komme dit.
- Colosseum: Det vil ta deg omtrent 15 minutter.
- Caracalla-badene: Det vil ta deg omtrent 20 minutter.
- Konstantinbuen: Det tar ca. 20 minutter å komme dit.
Med offentlig transport
Hvis du har dårlig tid og ønsker å ankomme så raskt som mulig, anbefaler jeg å ta metroen (linje A, San Giovanni stasjon) eller bussen (linje 16, 81, 85, 87, 186, 650, 810 og 850).
Hva kan man se i Johannes Lateran-katedralen?

Det opprinnelige komplekset som utgjorde Laterankirken, ble nesten fullstendig revet på 1500-tallet, men noen rester og den gamle basilikaen (gjenoppbygd av arkitekten Francesco Borromini på 1600-tallet) klarte å overleve. Hva kan du se i denne kirken i dag?
Inne i basilikaen
- Alteret: Under den gotiske baldakinen ligger alterets stein, som sies å være den samme som Peter og de første pavene brukte til å feire messe. Faktisk kan det bare brukes av den øverste paven, og det er her han feirer messe hver skjærtorsdag i den hellige uken i Roma.
- Klosteret: Klosteret er i kosmatesk stil fra 1200-tallet og er med sine mosaikker og spiralsøyler en av de vakreste av byens kirker. I sentrum ligger en sjarmerende hage fra 1800-tallet.
- Corsini-kapellet: Dette elegante kapellet huser begravelsesmonumentet til pave Clemens XII.
- Giottos freske: Denne fresken forestiller pave Bonifatius VIII som kunngjør kristendommens første jubelår i 1300.
- Det gotiske ciboriumet: Dette er et av de få gjenværende levningene i Roma fra Avignon-pavenes tid.
- Martin V's grav: Tilhører den første paven som vendte tilbake fra eksil i Avignon, og som dermed innledet den romerske renessansen. Bronseplaten tilskrives Donatello. Fem andre paver ligger også begravet i basilikaen.
- Takfreskene: Michelangelo tegnet dem, men de ble utført av hans lærling Giacomo della Porta.
Basilikaens eksteriør

- Hovedfasaden: Den er fra 1700-tallet og er et eksempel på klassisistisk barokk. Øverst på fasaden ser du flere statuer som forestiller Kristus, Johannes døperen og evangelisten Johannes.
- Portene: De stammer fra Forum Romanum, nærmere bestemt fra Senatets kurie. Borromini tilpasset dem og plasserte dem her.
- Obelisken: Den ble flyttet hit fra Circus Maximus og er den eldste og høyeste i Roma.
- Døperiet: Det er det eldste døperiet i Roma, som ble bygget på ordre fra keiser Konstantin.
- Lateranpalasset: Det var pavenes residens i et årtusen, fra Konstantins tid og frem til 1300-tallet. I dag er det Vatikanets historiske museum og er en del av Vatikanmuseene.
- Den hellige trappenshelligdom: Det sies at den hellige Helena brakte den til Roma på 400-tallet fra Det hellige land, og at det skal ha vært den trappen Kristus gikk opp for å møte for Pontius Pilatus.
- Sancta Sanctorum-kapellet: Etter å ha gått opp de hellige trappene kommer du til det gamle private kapellet til pavene, kjent som Sancta Sanctorum. Det sies at det ikke finnes noe helligere sted i verden, ettersom det vokter noen av de mest ærverdige relikviene i kristendommen, som bildet av Kristus Acheiropoieton, "ikke malt av menneskehånd".
Noen tips for et besøk i Lateranbasilikaen

I tillegg til å være svært interessante turistattraksjoner der du kan suge til deg kultur og lære om kunst og historie, er Romas katedraler og kirker først og fremst hellige steder der den katolske religionen praktiseres.
Når du besøker Lateranbasilikaen, må du derfor følge en kleskode som gjelder for både menn og kvinner. For å komme inn i kirken må du med andre ord ha på deg klær som dekker både skuldre og knær, og hvis du har hatt på deg hatt eller lue, må du ta den av.
Et annet alternativ er å ha med deg et stort skjerf eller sjal i ryggsekken for å dekke til den delen av kroppen som ikke er tildekket på dette tidspunktet, skuldre eller ben.
Når det gjelder fotografering, anbefaler jeg at du først spør om det er mulig å bruke blits innendørs i San Juan de Letran-basilikaen, for i noen templer er det ikke tillatt av hensyn til kunstverkene.
Hvilke andre store basilikaer i Roma ved siden av Johannes Lateranen kan du besøke?

Johannes Lateran er en av de fire store basilikaene i Roma, dvs. de viktigste templene for katolisismen etter pavelig utnevnelse. Derfor er de verdt et besøk når du er i byen, spesielt for å få med deg det romerske jubileet.
De andre store basilikaene er Peterskirken (reist på stedet for Peters grav), Pauluskirken utenfor murene (reist på stedet for Paulus' grav) og Mariakirken (viet til Jomfru Maria i anledning "snøens mirakel").
Peterskirken i Vatikanet
Dette er den viktigste av de store basilikaene og den største kirken i kristenheten. Den nåværende basilikaen ble bestilt av pave Julius II på stedet for en annen basilika som keiser Konstantin beordret på 400-tallet, og som hadde stått i mer enn et årtusen.
Peterskirken var så kolossal at man trodde det var umulig å bygge den. Byggingen varte i nesten 200 år og involverte kunstnere av Michelangelos, Berninis, Bramantes, Giacomo Della Portas og Carlo Madernos kaliber.
Inne i kirken finner du verdifulle kunstverk som Michelangelos Pieta, Berninis Baldachin eller Arnolfo di Cambios statue av Peter på tronen. Gå ikke glipp av Peterskirkens kuppel under besøket - utsikten over Roma herfra er fantastisk!
- Adresse: Piazza San Pietro, 00120. Vatikanstaten.
- Hvordan komme seg dit: Metro, linje A, Ottaviano stasjon.
Paulus utenfor murene
I likhet med Peterskirken fikk keiser Konstantin også bygget en annen basilika på 400-tallet på stedet der apostelen Paulus' grav lå, i utkanten av Roma på den tiden, derav navnet.
Tempelet ble et pilegrimsmål fra det 1. århundre og utover, og ble etter hvert for lite. Derfor bestemte flere keisere seg for å erstatte det med et større tempel, som faktisk var det største frem til byggingen av Peterskirken i Vatikanet.
På 1800-tallet ble basilikaen utsatt for en ødeleggende brann som ødela store deler av basilikaen, men hele verden bidro til gjenoppbyggingen gjennom donasjoner.
Som en kuriositet ble det under gjenoppbyggingsarbeidet funnet en gammel sarkofag med inskripsjonen "Til Paulus, apostel og martyr" fra før 400-tallet. I 2009 ble det utført 14 tester av skjelettrestene i sarkofagen, som konkluderte med at de tilhørte en person som levde mellom det 1. og 2. århundre, noe som bekrefter at de tilhørte apostelen Paulus.
- Adresse: Piazzale San Paolo, 1.
- Hvordan komme seg dit: Metro, linje B, stasjon Basilica San Paolo.
Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore ligger på toppen av Esquiline-høyden og er den første kirken i verden som er viet til Jomfru Maria, og den største av dem alle.
Den opprinnelige kirken kan dateres tilbake til 500-tallet, men i årenes løp har den gjennomgått en rekke endringer som har gitt opphav til den nåværende kirken. Derfor har basilikaen svært forskjellige arkitektoniske stilarter (som den paleokristne i grunnplanen, den romanske i klokketårnet eller den barokke i noen av kapellene), men alle er svært harmonisk representert.
Visste du som en kuriositet at Santa María la Mayor siden 700-tallet har huset de berømte relikviene fra krybben som ble brakt fra det hellige land til Roma? Du finner dem ved siden av alteret i skriftemålskrypten.
- Adresse: Piazza di Santa Maria Maggiore.
- Hvordan komme seg dit: Med metro, linje A, Termini stasjon.