De 10 vakreste kirkene i Roma

Roma er full av kirker, og det kan være overveldende å velge hvilke man skal besøke, så her er en liste over mine favoritter.

Alex Grande

Alex Grande

Det tar 10 minutter å lese

De 10 vakreste kirkene i Roma

Kuppelen i Peterskirken, sett fra innsiden | ©Briana Tozour

Av de rundt 900 kirkene du kan besøke i Roma, har jeg valgt ut mine favoritter i synkende rekkefølge. Jeg vet ikke om du kan gjette hvilken som er på min toppliste, men kanskje du ikke har tenkt over hvilke du vil besøke i løpet av resten av reiseruten din til Roma, og det er det fortsatt tid til å gjøre noe med. Her er uten videre en liste over de beste kirkene i Roma.

1. Pantheon

På vei ut av Pantheon| ©Christopher Czermak
På vei ut av Pantheon| ©Christopher Czermak

Denne bygningen, som ble bygget rundt år 118 e.Kr., var opprinnelig et tempel viet til de romerske gudene. Sameksistensen av hedenske skikker og religionen fra den hellenistiske kulturen med den voksende katolske kulten førte til at de første kristne på 700-tallet forvandlet Pantheon i Roma til Basilica di Santa Maria e dei Martyri, også kjent som Santa Maria Rotonda.

Pantheon er den best bevarte bygningen i antikkens Roma, og arkitektonisk er den et underverk. Bygningen ble bygget med tanke på å forene mennesket med det guddommelige og med keiseren, derav Pantheons proporsjoner og struktur: et sirkulært rom som danner en perfekt kule med kuppelen, og i toppunktet åpner det seg en oculus som fungerer som sol.

Mange byvandringer i Roma går gjennom Pantheon og fortsetter deretter ruten til andre av byens store monumenter, en opplevelse jeg anbefaler hvis du vil bli bedre kjent med Den evige stad.

Nyttig informasjon

  • Inngang: Det er gratisadgang til Pantheon.
  • Åpningstider: Mandag til lørdag fra kl. 8.30 til 19.30. Søndager fra kl. 9.00 til 18.00.
  • Hvordan komme seg dit: Det er best å gå fra metrostasjonen Barberini (linje A) eller fra Piazza Navona.

Bestill en guidet omvisning i Pantheon

2. Santa Maria in Aracoeli

Santa Maria in Aracoeli| ©Turismo Roma
Santa Maria in Aracoeli| ©Turismo Roma

Denne lille basilikaen, som jeg oppdaget nærmest ved en tilfeldighet på min siste reise til Roma, er en juvel som ligger på toppen av Kapitolhøyden, på toppen av en trapp ved siden av Piazza del Campidoglio der de kapitolinske museene ligger.

Kirken er en blanding av romansk og gotisk arkitektur, med tre imponerende skip opplyst av en endeløs rekke lysekroner som kaster blendende fargereflekser i hele interiøret.

På alteret finner vi kirkens viktigste kunstverk, en utskjæring av Jesusbarnet som ifølge legenden er skåret ut av et oliventre fra Getsemanehagen, der Jesus ifølge Det nye testamentet ba for siste gang før han ble korsfestet.

Nyttig informasjon

  • Inngang: Gratisadgang.
  • Åpningstider: Åpent for publikum fra kl. 9.00 til 12.30 og fra kl. 15.00 til 18.30, alle dager i uken.
  • Hvordan komme seg dit: Den enkleste måten å komme segdit på er til fots fra Piazza Venezia eller Campidoglio.

Bestill en omvisning i det skjulte Roma

3. Santa Maria dell'Anima

Inne i Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing
Inne i Santa Maria dell'Anima| ©Rome Sightseeing

Santa Maria dell'Anima er en tysk sognekirke som ble grunnlagt som et velkomststed for pilegrimer fra tysktalende land, og hvis interiør vil gjøre deg målløs.

Under Napoleons okkupasjon av Roma på 1700-tallet ble den gotiske Santa Maria dell'Anima plyndret og brukt som stall, men kirken har fortsatt noen viktige kunstverk som gravmonumentet til pave Hadrian VI, en altertavle av Giulio Romano som viser Den hellige familie og en romersk sarkofag i den indre korsgangen.

En god unnskyldning for å besøke den er også at den ligger på en av de vakreste plassene i Roma. Så jeg er sikker på at du kommer til å gå forbi den, sannsynligvis på en av de guidede turene, så det er bare å kjøre på!

Litt nyttig informasjon

  • Inngang: Gratis.
  • Åpningstider: Kl. 9.00-13.00 og 14.00-17.00 alle dager i uken unntatt lørdag, søndag og onsdag formiddag.
  • Hvordan komme seg dit: Bussholdeplassen Zanardelli, som betjenes av busslinjene 70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7 og N25, ligger like ved kirken. Du kan også gå fra Piazza Navona, som ligger et steinkast fra Santa Maria dell'Anima.

Bestill en tur til fontener og torg i Roma

4. Santa Maria i Trastevere

Torget i Trastevere med Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash
Torget i Trastevere med Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash

Santa Maria in Tra stevere er en av de eldste kirkene i Roma. Kirken er omtalt i de fleste guidebøker til Roma på grunn av de imponerende bysantinske mosaikkene fra 1100- og 1200-tallet som dekorerer den innvendige apsis og den utvendige fasaden. Bildene innvendig viser seks øyeblikk i Jomfru Marias liv, og på fasaden er det en uvanlig scene med Maria på tronen med Jesusbarnet og ti kvinner i følge.

Men det som virkelig imponerer meg, er stedets historie: Ifølge legenden skal det i år 38 f.Kr. ha sprutet en oljekilde opp av jorden på stedet der dette tempelet nå står, og dette ble tolket som et varsel om Kristi komme. Denne kilden fikk navnet Fons Olei og er i dag prestegården i denne kirken, som var det første offisielle kristne gud stjenestestedet i Roma.

Kirken er et populært møtested for omvisninger i Trastevere, en fin måte å bli bedre kjent med bydelen og dens sjarmerende hjørner på. Siden kirken stenger sent, er mitt råd å besøke Trastevere om kvelden eller spise middag på en av restaurantene i nabolaget. Du kommer til å forelske deg i dette stedet ved solnedgang.

Nyttig informasjon

  • Inngang: Det er gratis å besøke Santa Maria in Trastevere.
  • Åpningstider: Alle dager i uken, fra kl. 7.30 til 21.00.
  • Hvordan komme seg dit: Busslinjene 23, 280 og 780 stopper i nærheten. Du kan også gå fra Campo de' Fiori eller Palazzo Spada.

Bestill en guidet tur i Trastevere

5. Peterskirken

Inne i Peterskirken| ©Mathew Schwartz
Inne i Peterskirken| ©Mathew Schwartz

Den viktigste kristne kirken i verden, et av Vestens arkitektoniske underverker, og noen ganger den eneste grunnen til at millioner av turister reiser til Roma.

Jeg kan selvfølgelig ikke avslutte denne listen uten å nevne Peterskirken, som er et must for alle som besøker Roma, selv om den teknisk sett ligger i Vatikanstaten og ikke i Den evige stad. Kristendommens hovedkirke, tegnet av den berømte kunstneren Michelangelo og bygget over apostelen Peters grav, rommer pavenes graver, et sakristi og et skattkammer som er omgjort til et museum som du kan besøke.

Når du besøker Peterskirken, enten på egen hånd eller på en guidet tur, må du ikke gå glipp av Michelangelos Pieta, som ligger i det første kapellet til høyre når du kommer inn i basilikaen, ta en titt på den imponerende Baldacchino over høyalteret, se opp og fortap deg i kuppelen og de vakre freskomaleriene, og beundre det barokke kunstspektaklet i Alexander VIIs grav.

Og når du først er der, kan jeg ikke annet enn å anbefale et besøk i Det sixtinske kapell i Vatikanmuseene- du vil ikke angre!

Nyttig informasjon

  • Inngang: Det er gratis å komme inn i Peterskirken, men du kan kjøpe en "skip-the-line"-billett eller bestille en omvisning for å slippe å stå i kø.
  • Åpningstider: Basilikaen er åpen fra 1. oktober til 31. mars fra kl. 07.00 til 18.00 og fra 1. april til 30. september fra kl. 07.00 til 19.00.
  • Hvordan komme seg dit: For å komme direkte til Peterskirken er det best å ta metrolinje A til Ottaviano stasjon. Trikk 19 stopper i nærheten ved Piazza del Risorgimento, og buss 40 og 64 (holdeplass Termini) og buss 23 (holdeplass Transpontina/Conciliazione) setter deg av en kort spasertur fra basilikaen.

Bestill et besøk i Peterskirken og Domen

6. Klemensbasilikaen

Fasade Basilica San Clemente| ©Primeros Cristianos
Fasade Basilica San Clemente| ©Primeros Cristianos

I tillegg til å være en av de vakreste kirkene i Roma, er San Clemente-basilikaen også et vitnesbyrd om kristendommens begynnelse i Roma frem til middelalderen.

Å gå inn i dette tempelet, som er viet pave Clemens I, er ikke bare spennende fra et åndelig synspunkt, men også fra et arkeologisk synspunkt, ettersom du kan ta en fascinerende reise flere hundre år tilbake i tid ned trappene gjennom de ulike nivåene som bygningen står på.

Utgravninger på 1800-tallet avslørte at det fantes en mye eldre kirke som danner grunnlaget for den nåværende kirken, og under den et gammelt mithraeum og noen fantastiske strukturer fra det 1. århundre som ligger under hele strukturen. Du vil bokstavelig talt bli stående igjen i ærefrykt når du ser det!

Litt nyttig informasjon

  • Inngang: Det er gratisadgang til basilikaen, men å besøke utgravningene koster 10 euro, med gratis adgang for barn under 16 år.
  • Åpningstider: Mandag til fredag fra kl. 9.45 til 12.30 om formiddagen og fra kl. 15.00 til 17.30 om ettermiddagen. På lørdager er åpningstidene de samme om morgenen (9.45-12.30) og om ettermiddagen fra 15.00-17.45. På søndager er det gjennomgående åpent fra kl. 12.00 til 17.30.
  • Hvordan komme dit: Den ligger på Via Labicana, 95. Med metroen kan du ta linje B, stasjon Coliseo.

7. Santa Maria della Concezione-kirken

Inne i kapusinernes krypt.| ©-JvL-
Inne i kapusinernes krypt.| ©-JvL-

I motsetning til andre kirker i Roma er interiøret i Santa Maria della Concezione-kirken ikke så imponerende og preget av beskjedne dimensjoner. Det er imidlertid et sted som er mye besøkt av turister på grunn av templets særegne krypt, den såkalte kapusinerkrypten.

Et overraskende sted der de små kapellene er dekorert med knoklene til tusenvis av kapusinerbrødre som døde mellom 1500- og 1800-tallet for å minne oss om menneskelivets forgjengelighet og sjelens udødelighet.

De fleste besøkende kommer til kirken Santa María de la Concepción bare for å se dette kapellet, som minner litt om den gotiske kirken i Sedlec i Tsjekkia.

Nyttig informasjon

  • Inngang: Det er gratisadgang til kirken. Et besøk i museet og krypten koster 6 euro.
  • Åpningstider: Stengt på tirsdager. Resten av dagene, inkludert helger, er det åpent fra kl. 9.00 til 19.00.
  • Hvordan komme seg dit: Museet ligger i Via Vittorio Veneto, 27 og kan nås med metro, linje A, Barberini stasjon.

Alex' reisetips

Kapusinernes krypt i kirken Santa Maria della Concezione er et svært imponerende sted. Av den grunn er det kanskje ikke et passende besøk for de aller mest følsomme.

8. Santa Maria in Cosmedin

Fasaden til Santa Maria-kirken i Cosmedin| ©Stefano Costantini
Fasaden til Santa Maria-kirken i Cosmedin| ©Stefano Costantini

En annen av Romas kirker som bør være med på rundturen til byens templer er Santa Maria in Cosmedin, som er kjent for å huse Sannhetens munn og glassrelikvieskrinet som inneholder relikviene til Sankt Valentin, skytshelgenen for elskende.

To gode grunner til å besøke denne romanske kirken fra 600-tallet e.Kr. enten du er religiøs eller ikke. Sammenlignet med andre kirker i byen har dette tempelet nesten ingen utsmykning, selv om det fremdeles har svært interessante dekorasjoner som mosaikkene på gulvet, baldakinen, koret og biskopens trone.

Nyttig informasjon

  • Inngang: gratis.
  • Åpningstider: åpent fra mandag til søndag fra kl. 9.30 til 18.00.
  • Veibeskrivelse: ligger på Piazza della Bocca della Verità, 18. Du kommer dit med T-banen, linje B, stasjon Circo Massimo.

9. Gesù-kirken

Besøk Gesù-kirken| ©Daniel Montes
Besøk Gesù-kirken| ©Daniel Montes

Gesù-kirken ligger i et svært sentralt område i Roma, i nærheten av Piazza Venezia og monumentet til kong Viktor Emanuel II. Du kan dra nytte av besøket ditt på utsiktspunktet "Vittoriano" (en av de beste utsiktspunktene over Roma) til å besøke denne kirken, den første som ble bygget i Roma av Jesu Kristi Orden, og som i begynnelsen var et perfekt uttrykk for verdiene fra konsilet i Trient.

Snart ble imidlertid utsmykningen endret til en mer overdådig barokkstil, som snart spredte seg til andre deler av verden.

Noe av det mest iøynefallende ved denne kirken er det enkle skipet og fasaden (en revolusjon på den tiden), men spesielt de vakre freskomaleriene på hvelvet som gjør deg målløs så snart du kommer inn.

Nyttig informasjon

  • Inngang: Inngangen til Gesù-kirken eller Jesus-kirken er gratis.
  • Åpningstider: Hver dag fra kl. 7.00 til 12.00 og om ettermiddagen fra kl. 16.00 til 19.30.
  • Hvordan komme dit: Kirken ligger i Via degli Astalli, 16. Den kan nås med metro, linje B, stasjon Colosseo.

10. Santa Maria del Popolo-kirken

Utenfor Santa Maria del Popolo-kirken| ©Carlo Raso
Utenfor Santa Maria del Popolo-kirken| ©Carlo Raso

Hvis du har mulighet til å rusle gjennom Piazza del Popolo, en av de mest populære plassene i Roma, anbefaler jeg at du besøker kirken Santa Maria del Popolo, en helt spesiell kirke med tanke på utsmykning, ettersom noen av datidens mest berømte kunstnere, som Caravaggio, Rafael, Pinturicchio og Bernini, arbeidet med kapellene.

Kirken Santa Maria del Popolo er derfor rikt dekorert og verdt å se. Ikke så mye i taket, slik tilfellet er med andre romerske templer, men på veggene i bygningen.

Som en anekdote kan det også nevnes at denne kirken har en svært spesiell historie: Romerne trodde at det hadde vokst et tre på stedet der Nero ble begravet, og at dette treet var hjemsøkt fordi det tiltrakk seg mange kråker.

For å få slutt på ryktene beordret pave Paschal II at treet skulle rykkes opp med roten og at det skulle bygges et romansk kapell der, som etter hvert ble til den nåværende kirken. Merkelig, ikke sant?

Nyttig informasjon

  • Inngang: Gratisadgang
  • Åpningstider: Mandag til torsdag fra kl. 7.15 til 12.30 og fra kl. 16.00 til 19.00. Fredag og lørdag gjennomgående åpent fra kl. 7.30 til 19.00. Stengt på søndager.
  • Hvordan komme dit: Ligger på Piazza del Popolo. Tilgjengelig med metro, linje A, Famino stasjon.

Tips for å besøke en kirke i Roma

Vandre rundt i Roma| ©Javon Swaby
Vandre rundt i Roma| ©Javon Swaby

Kirker i Roma er hellige steder for katolsk tilbedelse, så de har en streng kleskode som krever at skuldre og knær er tildekket uansett kjønn. Ettersom somrene i Roma er svært varme, er mitt råd å bruke et stort skjerf eller sjal som dekker skuldre og knær, eller en veldig lett langbukse. Du bør også ta av deg hatter og luer når du går inn.

Det er gratis adgang til de aller fleste av Romas kirker. Du finner mange muligheter til å gi en donasjon, men du er ikke i noe tilfelle forpliktet til å gjøre det.

Spesielt når det gjelder Peterskirken, anbefaler jeg deg å kjøpe en kombinert billett til basilikaen og Peterskuppelen eller leie en guidet tur, slik at du slipper de enorme køene ved inngangen.