De 10 beste stedene å spise i Trastevere
Her er guiden til hvordan du kan bli mett på Roma i den evige bys mest pittoreske nabolag, basert på pasta, pizza og lasagne. Det er ikke din bestemors mat, men det er i nærheten. Nam!
Hvis du har lyst til å smake på noe mer romersk enn den kapitolinske ulven i bydelen Trastevere, men er redd for at berømmelsen til dette bohemske og sjarmerende nabolaget har gått deg til hodet, bør du merke deg noen gastronomiske forslag for å gjøre det kulinariske besøket ditt i denne bydelen til en fullkommen suksess.
Men la meg gi deg noen grunnleggende råd, som gjelder for nesten alle mine kulinariske forslag: Bestill bord! Denne gylne regelen bør alle reisende som ønsker å fylle magen i Trastevere, den mest autentiske bydelen i den italienske hovedstaden, ta hensyn til. Den som advarer, er ikke en forræder.
Og hvis du ikke vil gå feil, kan du bestille en gastronomisk rundtur i Trastevere. Du vil ikke gå feil!
1. Føl deg som en ekte italiener på Trattoria Da Augusto
Hvis du er en av dem som liker nabolagsrestauranter, den typiske Paco-baren eller mathusene der de serverer hjemmelagde retter, vil du elske denne romerske trattoriaen. Trattoria Da August o ligger i hjertet av Trastevere, og tar deg tilbake i tid gjennom sansene dine. Teknologien har ikke kommet hit, men det trenger de heller ikke, for rettene er ganske gode.
Dette er en liten restaurant som du må ta med på din gastronomiske rundtur i Trastevere. Den er vanligvis full av italienere, og serverer hjemmelaget mat til en svært rimelig pris. Når det gjelder atmosfæren, vil du ofte dele bord med andre spisegjester, og du vil sannsynligvis bli overrasket over at du får regningen direkte på papirduken - det er god bruk av råmaterialer!
Før du reiser til Roma, bør du vite at "trattoriaer" er familiedrevne etablissementer der dagens meny serveres til en svært rimelig pris, men pass på: denne restauranten godtar ikke kredittkort.
Praktisk informasjon om Trattoria Da Augusto
- Hvor: Piazza de' Renzi, nr. 15.
- Gjennomsnittspris: ca. 8 til 10 euro per rett.
- Åpningstider: 12.30 til 15.00 for lunsj og 20.00 til 23.00 for middag.
- Kokkens tips: Kjøttet, som er en av husets spesialiteter, har et godt rykte.
- Anbefales hvis... du vil ha en billig restaurant og ikke har store krav.
2. Den beste pizzaen i Trastevere, på Pizzeria Ivo
Visste du at pizzaen ble brakt til Roma etter andre verdenskrig av innvandrere fra sør i landet? Så hvis du trodde at romerne ble født med en pizza under armen, er du veldig forvirret. Men på mindre enn et århundre har den allerede blitt stjerneretten.
Selv om det er vanskelig å kåre den beste pizzaen i Roma, vil jeg i mitt tilfelle gå for den på Pizzeria Ivo. Den er fingerlekker! Dette stedet, som du må ta med på dingastronomiske rundtur i Trastevere, har gledet innbyggerne i Roma og turister i mer enn 60 år. Det var faktisk på begynnelsen av 1960-tallet at grunnleggeren, Ivo Stefanelli, startet sin egen virksomhet i Trastevere, først med desserter og deretter med pizza, og takket være jungeltelegrafen ble det det mest trendy stedet i området.
I dag har sønnen Ivano overtatt styringen av pizzeriaen, og han har begynt å forbedre utvalget av råvarer: han har introdusert dansk kjøtt, førsteklasses oster og spekemat, økologiske merker og håndverksøl. Det gode? Gjennomsnittsprisen på 20 euro har ikke endret seg.
Godt, hyggelig og billig.
Praktisk informasjon om Pizzeria Ivo
- Hvor: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
- Gjennomsnittspris: €10 per pizza.
- Åpningstider: Serverer hovedsakelig middag, fra kl. 18.00 til 0.30, unntatt på søndager da det også er åpent fra kl. 12.00 til 15.00.
- Kokkens tips: Prøv fiori di zucca (squashblomster fylt med ost og ansjospasta) og tiramisu.
- Anbefales hvis... du vil spise den beste pizzaen og ikke har det travelt (noen ganger er kelnerne litt trege).
3. Den beste pastaen til den beste prisen på Da Enzo al 29
Til tross for de lange køene (som for øvrig er logisk og normalt) er det verdt å vente for å komme inn på restauranten Da Enzo al 29 og ta den med på den gastronomiske rundturen i Trastevere. Du vil smake på **en av de beste pastaene **.
Jeg kan bare si at carbonara-retten var spektakulær, så mye at jeg gjentok de følgende dagene.
Det ville være synd å komme til Roma uten å spise her. Vær forsiktig, for de tar ikke imot reservasjoner! Menhvem er eieren? Du må lete etter ham, som om han var Wally, på en av veggene i spisesalen, der du finner et bilde med portrettet hans som henger i trattoriaen. Han gikk bort på slutten av 1980-tallet, men Enzos tilstedeværelse er fortsatt sterkt til stede: Han er i minnet til kundene som besøkte restauranten da han selv drev den.
Praktisk informasjon om trattoria Da Enzo al 29
- Hvor: Via dei Vascellari, nr. 29.
- Gjennomsnittspris: 13 € for en pastarett.
- Åpningstider: Mandag til lørdag, kl. 12.15-15.00 og 19.00-23.00.
- Kokkens tips: Prøv hvilken som helst av pastarettene deres - de er alle nydelige!
- Anbefales hvis... du vil ha et autentisk romersk måltid på et sted som har bevart essensen av Roma.
4. Den beste spaghettien på restauranten Tonnarello
Er du en av dem som følger råd, eller en av dem som går amok på restauranter? I mitt tilfelle er jeg av den første gruppen, jeg bestemmer meg ikke før jeg har lest tusen positive anmeldelser. Et godt eksempel var besøket mitt på restauranten Tonnarello, som hadde mer enn 35 000 anmeldelser, hvorav de fleste var fremragende. Jeg tenkte: Alle kan vel ikke ta feil?
Så jeg tok sjansen, og opplevelsen var brutal. En fantastisk terrassesom er ideell for sommeren i Roma, et sjarmerende sted og husets kjennetegn: deilige tonnarelli (en slags spaghetti), håndlaget som de italienske nonaene.
Kjøttetere kan i mellomtiden få sitt lyst på lam, oksehale og kjøttboller.
Her er alle ingrediensene nøye utvalgt, og det samme gjelder presentasjonen.
Praktisk informasjon om restauranten Tonnarello
- Hvor: Via della Paglia, 1-2-3
- Gjennomsnittspris: 9 € for en pastarett og fra 14 € for hovedretter.
- Åpningstider: 10.00 til 23.00
- Kokkens tips: Tonnarellos Cacio e Pepe, kåret til den beste i Roma.
- Anbefales hvis... du vil gå på en sjarmerende restaurant og spise godt.
5. Den beste pastaen med sjømat til en god pris på Osteria Der Belli
Hvis du vil unne deg en kulinarisk godbit til en god pris og føle deg som en romer, foreslår jeg at du går til Osteria Der Belli, en sardinsk restaurant som spesialiserer seg på enkle sjømatretter som blekksprut med jakkepoteter, carpaccio av havabbor og grillet blekksprut, alt til en god pris! Det er ensvært familiedrevet restaurant. Alle deltar: Søstrene til eieren lager deilig fersk pasta med sjømat hver dag. De har også smakfulle alternativer for vegetarianere, som pasta med soppsaus eller ravioli med spinat og ricottaost.
Om sommeren er det best å prøve menyen på den livlige uteterrassen.
Praktisk informasjon om restauranten Osteria Der Belli
- Hvor: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Gjennomsnittspris: mellom € 10 og € 16 per rett.
- Åpningstider: 12.30-15.00 til lunsj og 19.00-23.30 til middag.
- Kokkens tips: blåskjellene, bruschetta al pomodoro og pasta med spigola (havabbor).
- Anbefales hvis... du vil nyte sjømat i alle former til en god pris.
6. Nyt den mest originale pizzaen på Seu pizza Illuminati
Hvis du er lei av den typiske italienske pizzaen med tynn skorpe (selv om det er umulig å gå lei) og har lyst til å prøve noe annerledes, anbefaler jeg at du inkluderer Seu pizza Illuminati i din gastronomiske rundtur i Trastevere, en restaurant i minimalistisk stil som beveger seg bort fra klisjeene og folkloren til tradisjonelle pizzeriaer. Her er pizzaene en blanding mellom en calzone og en pannekake med tykke, men veldig saftige kanter som vil glede smaksløkene dine. Et av restaurantens kjennetegn er at menyen varierer etter sesong, og de har også fantastiskesøte pizzaer (verdt et besøk) og stekte pizzaer, som er sublime.
P risene er litt høyere enn andre steder, men ikke overdrevne og i tråd med menyen.
Praktisk informasjon om Seu pizza Illuminati
- Hvor: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Gjennomsnittspris: mellom 10 og 15 euro per pizza.
- Åpningstider: 19.00 til midnatt hver kveld (stengt på mandager).
- Kokkens tips: De klassiske pizzaene er ufeilbarlige, som blant annet margherita, marinara og cosaco.
- Anbefales hvis... du vil prøve en minimalistisk pizza og den søtere versjonen.
7. Den beste aperitiffen i skinkebutikken Cantina dei Papi
For å få den fulle opplevelsen i Roma må du prøve den typiske aperitivoen i Roma, som har blitt et ritual. Det er en slags after work som vanligvis holdes hver dag rundt kl. 18.00.
Her betaler du en fast pris for drinken, og den inkluderer en svært sofistikert aperitiff. Har du lyst til å ta en pause fra pastaen og prøve denne herligheten? Da anbefaler jeg et besøk i skinkebutikkenCantina dei Papi, som utmerker seg med et utsøkt utvalg av lokale spekematprodukter og oster. Du kan nyte dem sammen med en god vin i en koselig og intim atmosfære. Hvis du vil drikke vann, serverer de det gratis i en kanne, noe som er svært kjærkomment.
Mitt forslag er å bestille en "tabla mixta", et rustikt vedfyrt charcuteri med skinke, bacon, villsvinpølse, svinekam, spekk og andre italienske gourmetprodukter. I tillegg kan du smake på ulike ostespesialiteter, for eksempel oster smaksatt med trøfler og oster med pistasj og valnøtt. Det finnes også bruschettas med ulike sauser og patéer som oliven, artisjokker, trøfler ... De er til å dø for!
Praktisk informasjon om Prosciutteria Cantina dei Papi
- Hvor: Via della Scala, nr. 71.
- Gjennomsnittspris: 5 € - 10 €.
- Åpningstider: Hver dag fra kl. 11.30 til 23.30.
- Kokkens tips: Prøv brettene og smørbrødene, basert på håndverksskinke og oster av høy kvalitet.
- Anbefales hvis... du vil spise en snack-middag i en uformell og ungdommelig atmosfære med vennlig og hjelpsomt personale.
8. Den beste og sunneste gelatoen på Fiordiluna
Hvorfor forelsket Audrey Hepburn seg i Roma: landskapet, pizzaene, italienerne? Vi vet ikke, men det som er sikkert, er at en av grunnene var de utsøkte håndlagde iskremene, som regnes som de beste i verden.
Jeg foretrekker Fiordilunas is på grunn av måten de skjemmer bort produktet på: De bruker bare fersk frukt! I mer enn 25 år har dette etablissementet tilberedt is med ingredienser av topp kvalitet kjøpt frasmå produsenter: fra hasselnøtter til kakao. Og det merker du når du smaker på dem.
Hvis du er på diett, trenger du ikke bekymre deg, for de har også utviklet iskrem uten tilsatt sukker, med en utrolig smak og kremighet. Du er allerede for sent ute til å prøve dem! Hvis du har en søt tann og er nysgjerrig på hvor du finner de mest spektakulære iskremene i Den evige stad, får du her en guide til debeste iskremene i Roma. Du kommer til å bli en ekspert!
Praktisk informasjon om Fiordiluna
- Hvor: Via della Lungaretta, 96.
- Kokkens tips: Pistasjisen er nydelig.
- Anbefales hvis... du vil prøve den mest autentiske iskremen i Trastevere.
9. Smak på den beste gatematen på Trapizzino Trilussa
De trendy og street food-entusiastene i Trastevere-området kan nyte god gatemat på Trapizzino Trilussa, som har laget en slags tapas, en mellomting mellom en sandwich og en pizza, som du kan bestille til å ta med deg og spise på torget.
Nærmere bestemt er det en trekantet pizzabit som er rullet sammen og åpen i midten, fylt med typiske og deilige retter fra det romerske kjøkkenet.
I dag har ideen blitt så populær at det allerede er åpnet flere franchiser i Italia og til og med i ... New York! GrunnleggerenStefano Calligari har en notatbok der han skriver ned morens og tantenes tradisjonelle oppskrifter, som blekksprut med erter, kylling med paprika ... som han så introduserer i sine lukkede pizzaer.
Kokken har gitt det hele en ny vri med denne morsomme måten å smake på: ingen rotete bestikk og muligheten til å nyte trapizzinoer på gaten, i et hvilket som helst hjørne av Italia.
Praktisk informasjon om Trapizzino Trilussa
- Hvor: Piazza Trilussa, 46.
- Gjennomsnittspris: 4 € per trapizzino.
- Åpningstider: Hver dag fra kl. 12.00 til 01.00. Fredager og lørdager til kl. 02.00.
- Kokkens forslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Anbefales hvis... du vil prøve signaturmat til en god pris og ikke vil kaste bort for mye tid på det.
10. Prøv den beste slushien på Sora Mirella med utsikt over elven.
Om sommeren er den beste måten å bekjempe de høye temperaturene i Roma på å ta en god grattachecca (en romersk oppfinnelse som ligner på en slushie for å kjøle seg ned).
Jeg foreslår at du går til Sora Mirella, en sjarmerende liten utendørskiosk ved elven Tiberen, og bestiller en av disse milkshakene - utsikten er spektakulær! Det er også et av de få stedene der grattachecca tilberedes på tradisjonelt vis: det vil si ved å skrape en isblokk med et verktøy, i stedet for med en moderne maskin. På toppen av granitaen får du deilig frisk frukt, og du kan til og med bestille den med alkohol.
Høres det ikke godt ut å se på solnedgangen med denne drinken?
Praktisk informasjon om Sora Mirella
- Hvor: Lungotevere Degli Anguillara.
- Gjennomsnittspris: veldig billig.
- Åpningstider: hver dag fra kl. 09.00 til 01.30.
- Anbefales hvis... du vil nyte en deilig dessert i det fri med god utsikt over elven og broen.
Hvor mye penger trenger jeg for å spise i Trastevere?
Noe av det vi bekymrer oss mest for når vi skal ut og reise, er å beregne hvor mye penger vi trenger. Men i denne bydelen av Roma finnes det, som du har sett, alternativer for alle budsjetter, og noen av dem vil knapt sprenge banken.
Et godt eksempel på dette er tapasene du kan bestille to go på restauranten Trapizzino Trilussa, som koster rundt 4 euro stykket.
Hvis du vil spise billig, men sitte ned, kan du prøve de familiedrevne trattoriaene som tilbyr dagens rett til en god pris. Hvis du derimot er ute etter noe mer sofistikert og moderne, er denne forstaden helt i front i bransjen, så her finner du nok av muligheter til å tilfredsstille ganen din uten å bli ruinert av å prøve.
Slik fungerer tips på Romas restauranter
Tusenkronersspørsmålet: Må du gi tips? Du kan puste lettet ut... I Italia er det ikke obligatorisk å gi driks, og det er heller ikke veldig vanlig. Du trenger ikke å legge igjen en prosentandel av regningen, slik som i andre europeiske land.
Du kan imidlertid legge igjen litt penger frivillig som et tegn på at du setter pris på servicen og maten, som du sannsynligvis kommer til å elske! På restauranter betaler du vanligvis for servicen, et fast beløp per person som kan variere fra 1 til 4 euro avhengig av restauranten. Og nå, god appetitt!