Berlin på 4 dager: alt du trenger å vite

Få det beste ut av Berlin med en komplett firedagers tur, fra klassisk til alternativt.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

Det tar 10 minutter å lese

Berlin på 4 dager: alt du trenger å vite

Berlin | ©Denislav Jeliazkov

Berlin er kjent for sine monumenter fra den kalde krigen og sitt pulserende musikk- og kunstliv. Men den tyske hovedstaden skjuler også steder der tiden ser ut til å ha stått stille, og naturskjønne steder. Ruten vår forsøker å ta det beste fra hver av disse aspektene for å gi deg en avrundet reiserute uten å stresse. Les videre for å finne ut hva du bør se og gjøre i den tyske hovedstaden.

Dag én: det viktigste

Berlin har lenge vært synonymt med Berlinmuren. Murens fall og den påfølgende gjenforeningen av landet endret byens utvikling, og byen fikk tilbake sin hovedstadsstatus og entusiasme. Dagens tur bør begynne ved East Side Gallery, den siste gjenværende delen av muren.

Bestill en guidet tur i Berlin

East Side Gallery og Alexanderplatz

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Turen starter på et sted som er knyttet til Berlins nyere historie: Berlinmuren. Den største delen som fortsatt står igjen, ligger i East Side Gallery og er dekorert med utallige veggmalerier. Det er et must på enhver Berlin-tur og vel verdt et besøk på grunn av gatekunsten. Graffitien er fra 1989, men har blitt restaurert for å dempe effekten av vær og vind.

Fra dette området er det ikke vanskelig å komme seg til Alexanderplatz, Berlins pulserende hjerte. Du kan velge buss (linje 300), tog (linje S5) eller en tjue minutters spasertur.

I sistnevnte tilfelle er det bare å følge silhuetten av TV-tårnet, som ligger bare noen få meter fra torget. Under den kalde krigen var torget sentrum for den østlige delen av byen, og sovjeterne benyttet anledningen til å forvandle det til et utstillingsvindu for kommunismen. Verdensklokken, Brunnen der Völkerfreundschaft eller den store mosaikken i professorens hus vitner om dette.

Bestill billetter til TV-tårnet i Berlin

Komme til Museumsinsel

Pergamonmuseet,| ©Rob S
Pergamonmuseet,| ©Rob S

Museumsøya er en av byens største severdigheter. På denne holmen midt i elven Spree ligger det fem kulturminner, hvorav det mest kjente utvilsomt er Pergamonmuseet, den største samlingen som er viet antikkens verden (selv om museet for tiden er stengt på grunn av renovering og må vente flere år på gjenåpning). Skattene inne i museet ble funnet av tyske arkeologer på slutten av 1800-tallet. Inne i museet kan du se flere mesterverk:

  • Pergamon-alteret, en rekonstruksjon av det opprinnelige alteret i byen med samme navn. Basrelieffene viser kampen mellom Zevs og kjempene. Under andre verdenskrig ble det tatt som krigsbytte av sovjeterne, men ble returnert til Tyskland noen år senere.
  • Ishtar-porten. Den prydet Marduks tempel i den legendariske byen Babylon. Den er viet til kjærlighetens og krigens gudinne og er bemerkelsesverdig med sine vakre fliser.
  • Aleppo-salen, mottakelsesrommet til den kristne kjøpmannen Isa ibn Butrus. Det er fantastisk godt bevart, og fargene er fortsatt svært levende.
  • Porten til det romerske markedet i Milet. Så vidt vi vet, stammer den fra 200-tallet e.Kr. og ble sannsynligvis oppført under keiser Hadrian. Den er en av de best bevarte

Bestill billett til Neues Museum

Besøk det tyske parlamentet

Riksdagen utvendig| ©Bernt Rostad
Riksdagen utvendig| ©Bernt Rostad

Ta T-banen og gå av på holdeplassen Bundestag, og noen meter lenger fremme finner du Riksdagsbygningen. I likhet med andre bygninger i byen ble Riksdagen sterkt skadet under andre verdenskrig. Den opprinnelige kuppelen er erstattet av et glasstak, og det er mulig å klatre opp til toppen for å beundre utsikten. Dette kan du gjøre fra kl. 8.00 til 24.00.

Andre alternativer er en guidet om visning eller å lytte til en parlamentssesjon. I begge tilfeller må du registrere deg på den offisielle nettsiden. Ta det med ro, det finnes en side på engelsk. Forbundsdagen har en turbulent historie, og det er verdt å ta seg tid til å oppdage de viktigste hendelsene, fra Weimarrepublikken til perioden med gjenforening av landet.

Stå og se på solnedgangen ved Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Den imponerende og berømte monumentale porten ble bygget på oppdrag av Fredrik den store, kongen av Preussen og en mann med store talenter. Den er en kopi av Akropolis i Athen og er 26 meter høy og 11 meter lang. Hvis jeg ikke har regnet feil, ankommer du ved solnedgang, et av de beste tidspunktene for å nyte dens sjarm. Før mørket faller på, skinner de siste solstrålene på sandsteinen som utgjør monumentet.

Brandenburger Tor er en av de 10 beste severdighetene du kan se i Berlin om kvelden. Det er byens ikon, og lyskasterne får det til å gløde i mørket. Ved foten av porten arrangeres det ofte arrangementer, konserter og andre begivenheter. Hvis du besøker den tyske hovedstaden i november, vil du kanskje oppleve en markering av murens fall.

Alle sightseeingturer med buss i Berlin stopper ved dette monumentet. Derfor anbefaler jeg at du skaffer deg et 24- eller 48-timers pass for å hoppe på en av dem og oppdage dette og andre severdigheter i byen på en komfortabel måte.

Bestill plass på sightseeingbussen i Berlin

Dag 2: Kreuzberg og signaturcocktails

Kreuzberg har rykte på seg for å være den kuleste bydelen i Berlin. Graffitien og den kosmopolitiske atmosfæren gjør det til et must. I dag skal vi utforske denne delen av hovedstaden.

Spaser gjennom den tyrkiske bydelen

Gatene i det tyrkiske kvarteret| ©Jeanne Menjoulet
Gatene i det tyrkiske kvarteret| ©Jeanne Menjoulet

Under den kalde krigen var Kreuzberg den fattigste bydelen i den vestlige delen av byen. Etter hvert tiltrakk de lave boligkostnadene seg en blanding av hippier, husokkupanter, kunstnere og tyrkiske innvandrere. De første ankom på 1960-tallet, og mange av dem bestemte seg for å bli i hovedstaden. I dag er Kreuzberg en multikulturell bydel som er vel verdt en formiddags utforskning. Nedenfor finner du de viktigste attraksjonene i bydelen:

  • Oranienstraße og Bergmannstraße, to handlegater. Blant de mest populære butikkene er Hammett Krimibuchhandlung (en bokhandel som spesialiserer seg på kriminalromaner, Friesenstraße 27), Coy Art To Wear (hatteparadiset, Sophienstraße 6), Picknweight (en klassisk vintagebutikk, Bergmannstraße 102) og Prinzessinnengärten, en økologisk og sosial hage som selger avlingene sine (Hermannstraße 99-105).
  • Engelbecken, en park der det en gang lå en kanal. På 1900-tallet lot kongen av Preussen bygge en kanal og kalte den Louisenstadt til ære for dronning Ludwig av Mecklenburg-Strelitz. Dessverre ble denne vannveien kortvarig og ble tørrlagt på begynnelsen av 2000-tallet. I dag minner en liten innsjø om bydelens "vannrike" fortid.
  • Berlinische Galerie, museet for jugendstilkunst, fotografi og arkitektur. Billetten koster ca. 10 euro. Åpent onsdag til mandag, kl. 10.00-18.00 (Alte Jakobstraße 124/128) - Strandbarer, etablissementene med utsikt over elven Spree. De beste er Club der Visionӓre ( veldig travelt på søndag ettermiddag, Am Flutgraben) og Badeschiff, et flytende basseng med fluktstoler og solsenger (Eichenstraße 4).
  • Topography of Terror, bygningen som huset Gestapo. I dag er det et museum dedikert til de mørke årene i nazitiden. Åpent hver dag fra kl. 10.00 til 20.00 (Niederkirchnerstraße 8).
  • Oberbaumbrücke, Berlins vakreste bro. Under den kalde krigen var den en av de få grensene mellom øst og vest.

Du kan bli kjent med denne vakre bydelen og mange av dens sjarm ved å ta en av Berlin-cruisene. Du kan også benytte deg av båtturer med middag om bord for en komplett opplevelse på elven Spree.

Bestill et middagscruise i Berlin

Bestill en cocktail på Limonadier

På Limonadier| ©Lavanki
På Limonadier| ©Lavanki

I Kreuzberg mangler det ikke på alternativer når det gjelder å finne en bar, men valget mitt er likevel enkelt: Limonadier. Ginen, noen av likørene og limonaden er hjemmeprodusert og setter sitt preg på hver eneste kreasjon. Du får se noen originale drinker, og personalet er alltid tilgjengelig for å veilede deg i ditt valg.

Restauranten ligger i Nostitzstraße 12 og er åpen fra 19.00 til 14.00 (mandag til torsdag) og fra 19.00 til 15.00 (fredag og lørdag). Det er også happy hour fra kl. 19.00 til 20.00. Jeg kan forsikre deg om at det er verdt det.

Tredje dag: omgivelsene

Hvis vi har brukt de første dagene på å besøke Berlin, forlater vi byen den tredje dagen for å dra til Wansee, en by i Berlin-bydelen Steglitz-Zehlendorf. Den ligger bare et lite stykke fra Potsdam.

Utforsk Großer Wannsee

Ved Großer Wannsee| ©Nodder
Ved Großer Wannsee| ©Nodder

Hvis du besøker den tyske hovedstaden om sommeren, kan du flykte fra varmen ved Großer Wannsee , et innløp i elven Havel. Den ligger ca. 20 kilometer sørvest for Berlin og har en stor strand (strandbad) med hvit sand importert fra Østersjøkysten. Her kan du leie solsenger og bade i Europas største friluftsbad.

Her finnes også vannsklier, garderober, lekeplasser, barer og restauranter. Stranden (strandbadet) åpner i slutten av mars og stenger i midten av september, og de daglige åpningstidene er fra kl. 9.00 til 20.00 (fredag og lørdag til kl. 21.00). Inngangsbilletten koster rundt 5 euro. Det er enkelt å komme seg hit fra Berlin sentralstasjon ved å ta S7- eller S1-toget og gå av ved Wannsee. Reisen tar ca. 45 minutter.

Et annet anbefalt alternativ er å leie en sykkel og sykle ruten Wannsee-Babelsberg. Vær oppmerksom på at sykler vanligvis er tillatt på tog, mens du på t-bane og trikk bare kan gå på hvis dørene er skiltet og det er nok plass. Derfor kan du leie tohjulinger i sentrum av Berlin. Ruten er 14 kilometer lang og omfatter høydepunktene i området:

  • Liebermann-Villa, det tidligere sommerhuset til maleren Max Liebermann. Det er i dag et kunstmuseum dedikert til sin tidligere eier og huser rundt 150 kobberstikk, oljemalerier, pasteller og tegninger. Hvis du har lyst, kan du bestille en guidet omvisning som avslører historien bak verkene og den sjarmerende hagen rundt huset.
  • Wannseekonferansens hus, boligen der den endelige løsningen på jødene ble planlagt. I dag huser det en permanent utstilling ("Wannsee-konferansen og utryddelsen av de europeiske jødene") med fotografier, avisutklipp, kopier av dokumenter, propaganda og andre dokumenter ledsaget av beskrivende tekster.
  • Pfaueninsel, en liten øy som skjuler et romantisk palass. På slutten av 1700-tallet bygde Fredrik Vilhelm II av Preussen dette stedet for seg selv og sin yndlingselskerinne Wilhelmine Enke. For å komme hit må du ta en ferge som ikke tar imot sykler. Du kan imidlertid sette fra deg sykkelen ved sykkelstativene nær bryggen.
  • Glienicker Brücke, broen over elven Havel. Den er et viktig bindeledd på veien mellom Potsdam og Berlin, og under den kalde krigen markerte den grensen mellom vest og øst - slottet Babelsberg, keiser Wilhelm I's sommerresidens. Arkitekten Karl Friedrich Schinkel lot seg inspirere av engelske Tudor-herskapshus, og resultatet er en fascinerende nygotisk bygning. Dessverre er det bare åpent i forbindelse med utstillinger og spesielle arrangementer.

Bestill sykkelturen din i Berlin

Smak på lokale delikatesser

Tysk gastronomi| ©Jonathan
Tysk gastronomi| ©Jonathan

Etter en slik intens dag bør du lade batteriene med en klassiker fra det tyske kjøkken: Königsberger Klopse. Hvis du ikke er kjent med de lokale oppskriftene, vil du bli glad for å høre at dette er en deilig rett med kjøttboller og ansjos ledsaget av kaperkrem. Oppskriften stammer fra Königsberg, dagens Kaliningrad, og er svært populær i hele landet. Det sies at selveste Kant ikke kunne si nei til Königsberger Klopse.

Hvis du vil prøve de beste, anbefaler jeg Berlin Beef Balls, en nykommer i byen som har klart å skape seg en nisje på hovedstadens gastronomiske scene. I tillegg til tradisjonelle oppskrifter finnes det også moderne og vegetariske versjoner. Restauranten ligger i det overbygde markedet Markthalle Neun (Eisenbahnstraße 42/43).

Dag 4: Tradisjon

Ankomst til den historiske bydelen Spandau

Nikolaikirche| ©Adam Brown
Nikolaikirche| ©Adam Brown

Den fjerde og siste dagen kan du spasere gjennom den sjarmerende bydelen Spandau. Bydelen ligger ved bredden av elven Havel og er mest kjent for Citadellet, et festningsverk fra 1200-tallet som senere ble omgjort til en renessansebygning. Du kan starte turen med å besøke den permanente utstillingen som illustrerer stedets historie. Den er innredet i den tidligere kommandantboligen.

Spandau-citadellet er en imponerende bygning i rød murstein. Fronten prydes av et stort våpenskjold med den kongelige kronen, som kom til under Fredrik IIIs regjeringstid. En annen unik attraksjon er Dronningens bastion. I bastionens indre ligger det en hule som er bebodd av en koloni av flaggermus, og det arrangeres turer dit. Spandau har imidlertid mye mer å by på:

  • Nikolaikirche, Nikolaikirken. Den spilte en viktig rolle i grunnleggelsen av den tyske hovedstaden: På begynnelsen av 1800-tallet ble den første Berlin-forsamlingen holdt her. Åpent torsdag til søndag kl. 10-18 (Reformationsplatz).
  • Gotisches Haus, en sengotisk bygning fra andre halvdel av 1400-tallet. Man vet ikke så mye om det, men to ting er sikkert: Det er det eldste huset i Berlin, og det tilhørte en kjøpmannsfamilie. I dag er det vertskap for noen midlertidige utstillinger (Breite Straße 32).
  • Lindenufer, en fantastisk park omgitt av vann. Ta deg tid til å spasere langs stiene. To elver, Havel og Spree, møtes her. Hvis du har lyst, kan du gå til batardeauet, et byggverk fra 1800-tallet som ble brukt til å regulere vannstanden.

Oppdag Berlins edle ansikt

Charlottenburg slott| ©Karen Blaha
Charlottenburg slott| ©Karen Blaha

Etter en matpause for å lade batteriene kan du ta turen til Charlottenburg sl ott (Schloss Charlottenburg), den kongelige residensen til huset Hohenzollern. Fredrik I av Preussen lot denne sommerresidensen bygge som en gave til sin kone Sophia-Carlotta. Det er en kunstnerisk perle med en rokokko-ballsal, en porselenssamling (Porzellankabinett) og dusinvis av tidstypiske gjenstander.

Charlottenburg slott er åpent hele året fra tirsdag til søndag, men åpningstidene varierer med årstiden. Fra april til oktober er det åpent fra kl. 10.00 til 17.30, mens det stenger en time tidligere om vinteren. Standardprisen er ca. 17 euro og inkluderer leie av en audioguide som er tilgjengelig på flere språk. Hvis du vil reise lettere, kan du sette fra deg ryggsekken eller vesken i den gratis garderoben.

Før du returnerer til hotellet, anbefaler jeg en spasertur i hagen. Det grønne området ble designet av den franske landskapsarkitekten Siméon Godeau, som tok med seg de estetiske kriteriene fra hagene i Versailles til Tyskland. De mest kjente landemerkene er mausoleet til kongens kone, tehuset Belvedere og Neuer Pavillon, en nyklassisistisk bygning inspirert av en napolitansk villa.

Er Berlin verdt å besøke på fire dager?

Etter min mening er en firedagers tur ideell. Da rekker du å se hovedstadens hovedattraksjoner uten å ha et altfor stramt program. Hvis du har fem eller syv dager til rådighet, bør du vurdere å besøke en by i nærheten. Med tog kommer du enkelt til Dresden, Lipsia eller Hamburg. Palassene og hagene i Potsdam og konsentrasjonsleiren Sachsenhausen ligger enda nærmere.