Jerusalem på 3 dager: en guidebok for å få mest mulig ut av besøket ditt
Jerusalem er en magisk by, så gjør deg klar til å utforske bydelene og monumentene i løpet av tre dager. Her er en liste over de mest spesielle stedene du ikke må gå glipp av!
Jerusalem er en israelsk by der det er lett å legge opp en reiserute for en tredagers tur. Dette er fordi hovedattraksjonene er samlet i den berømte gamlebyen, et område som består av fire symbolske bydeler. Her finner du kjente monumenter som Den hellige grav, Davids tårn, Vestmuren og mye mer.
Området er forbundet med hverandre gjennom porter og passasjer, og du kan faktisk gå fra en bydel til en annen uten å være klar over det. Du vil selvfølgelig se alle byens fasetter og dra nytte av debeste tingene du kan gjøre i Jerusalem. Derfor anbefaler jeg også at du tar en spasertur gjennom Ein Karem, en landsby i utkanten av byen, eller besøker Yemin Moshe, et godt alternativ for sightseeing i Det hellige land, ettersom det er et av de eldste nabolagene i utkanten av Gamlebyen. Her er alle alternativene for å bli kjent med byen på en 3-dagers tur!
Dag 1: Utforsk de armenske og kristne kvartalene i gamlebyen
Gamlebyen er et must blant de beste turene i Jerusalem. Å vandre gjennom gamlebyen er synonymt med kunst, kultur og historie. Den er beskyttet av åtte porter og gamle murer, og består av fire lokale bydeler. Den første dagen kan tilbringes i det armenske kvarteret og det kristne kvarteret, som ligger i gangavstand fra hverandre.
Det kristne kvarteret er et av de eldste kvartalene, og det er preget av besøk til Den hellige grav. Det er et område omgitt av basilikaer, der du kan se Damaskusporten og Jaffaporten som forbinder de armenske, kristne og muslimske kvartalene. Dette er også stedet for korsveien langs Via Dolorosa.
Via Dolorosa
Via Dolorosa begynner ved Løveporten, der Oljeberget ligger. Det er gratis adgang til Oljeberget, og du får panoramautsikt over Jerusalem og en omvisning på den jødiske kirkegården. Etter en rask stopp kan du begynne på den hellige ruten. Det er en gate full av kontraster, med et yrende liv der underskriftskampanjer blander seg med gateselgere.
Det er uten tvil den beste måten å se Gamlebyen fra ende til annen, uten for mye anstrengelse. Denne turen tar deg gjennom de 14 stasjonene der Jesus Kristus ble korsfestet på smertefullt vis. Neste stopp på denne reiseruten er rett rundt hjørnet, da den siste delen av Via Dolorosa finner sted ved Den hellige grav. De beste lokale turene tilbyr guidede turer, selv om du også kan gjøre turen på egen hånd. Husk at det er nesten to kilometer å gå, så ta med deg behagelige klær og væske. I tillegg må du være forberedt på å sette pris på denne reflekterende vandringen:
- Flagellasjonskirken, der Pilatus antas å ha dømt Jesus.
- Cardo Romano, et område fullt av håndverksbutikker, mat og kunstgallerier.
Den hellige grav
Den hellige gravs basilika er et hellig sted som er bygget over Kristi grav. Det er gratis adgang, så det pleier å være mye folk her. Det er viktig å vise respekt, for her vil du se hundrevis av mennesker av ulike nasjonaliteter med kors på ryggen.
På denne følelsesladde turen får du utforske det indre av denne arkeologiske strukturen og se de historiske mosaikkene som forteller historien om Jesu liv. Den ligger i det kristne kvarteret, og som jeg nevnte tidligere, ender Via Dolorosa-veien akkurat her, selv om du kan gå dit på mindre enn7 minutter eller ta byens turistbussrute. Merk at den voktes av ulike trossamfunn, blant annet grekere, armenere, koptere, fransiskanere, etiopiere og syrere. Derfor er det forskjellige bønnetider for hvert samfunn. Nøklene har imidlertid vært i en muslimsk families varetekt siden 1192. Du kan ta en guidet tur i byen, enten til fots eller med buss, for å stoppe ved denne kirken. Jeg anbefaler deg å sette pris på denne helligdommen:
- Golgata-fjellet: Det er en representasjon av det som var fjellet der Jesus ble korsfestet, og for å komme dit må du gå opp en trapp. Kirken har gjennomgått rekonstruksjoner, men trappene stammer fra 1757. Bakken er også verdt et besøk hvis du vil se en stein fra den tiden, som har blitt bevart i århundrer.
- Edicule: For mange år siden ble området utforsket på jakt etter Jesu grav, og da den ble funnet, ble steinrestene reddet og bevart i et kammer i kirken.
- Helena-kapellet: oppkalt etter Helena av Konstantinopel, som hadde i oppgave å lete etter Jesu grav. Korset der Jesus Kristus antas å ha blitt korsfestet, oppbevares her.
Davids tårn
Neste mål er det armenske kvarteret, hvor du kan gå i minst seks minutter langs Christian Quarter Rd/Ha-Notsrim St/Mesihi. Du kan også kjøre fra Den hellige grav langs The Greek Patriarchate St og Greek Catholic Patriarchate St for å komme dit på mindre enn to minutter. Du kan også ta busslinjene 13, 18 og 38. I Davids tårn finner du et av Jerusalems fineste museer, som huser restene av Herodes' palass.
I lokalene finner du mer enn 3000 år med historie, for eksempel i den sentrale gårdsplassen finner du monumenter som er reddet fra det gamle citadellet i Jerusalem. Hvis du vil lære mer om byens arkitektoniske arv, kan du besøke seksjonen med modeller fra ulike historiske perioder. Inngangsbilletten koster fra 10 euro, og før du fortsetter reiseruten, anbefaler jeg at du benytter deg av panoramautsikten fra denne bygningen. Ved siden av kan du besøke den historiske Jaffaporten, som er en av de viktigste portene i gamlebyen i Jerusalem.
Dag 2: Besøk soukene i det muslimske kvarteret, Vestmuren og hemmelighetene i det jødiske kvarteret
Gamlebyen er så stor at du trenger en dag til. Noe av det beste du kan gjøre i Jerusalem ligger her, så du kommer til å bruke en god del av turen på å vandre rundt blant portene, murene og de trange gatene. Den andre dagen anbefaler jeg at du starter tidlig, slik at du kan ta en rundtur i det muslimske kvarteret, som regnes som den eldste delen av gamlebyen.
Her kan du utforske de historiske labyrintene, soukene og mosképromenaden. Detjødiske kvarteret er derimot et roligere område, der du kan gå inn i synagoger og gå inn i Klagemuren, som grenser til det muslimske kvarteret.
Soukene i det muslimske kvarteret
Souken i det muslimske kvarteret er et flott sted å handle tradisjonelle suvenirer og krydder. De travle gatene er fulle av boder som gir deg en autentisk vestlig opplevelse. Luktene, smakene og opplevelsene er uovertrufne i byen. Interessant nok har byen fortsatt sin middelalderske struktur og strekker seg fra Damaskus-porten.
Hvis du vil ta med deg en suvenir fra Jerusalem hjem, er dette den perfekte muligheten. Her finner du tradisjonelle klær og drakter, oljelamper, tradisjonelt brygg, dadler fra Jeriko og mye mer. Vestmuren og Moskeenes esplanade er lette å nå herfra, da de ligger i gangavstand.
De beste lokale turene legger ofte til side smug for å utforske det lokale kjøkkenet.
Vestmuren
Etter noen minutters spasertur gjennom de trange gatene i det muslimske kvarteret kommer du til det jødiske kvarteret, der den berømte Vestmuren ligger. Det er et hellig sted, der bønner og kulturelle aktiviteter finner sted. Det er definitivt et must-see-stopp, der du kan ta del i den jødiske energien, ta bilder og lære mer om den lokale historien. Under sabbaten (fredag til lørdag) er det vanskelig å komme inn i bønneområdet, og telefoner er vanligvis forbudt.
Hvis du er på utkikk etter ting å gjøre i Jerusalem i julen, kan du benytte deg av Hanukkah-ritualet med å tenne lys ved muren. En annen tradisjon er å skrive ønsker eller bønner på et stykke papir som legges mellom veggene. Når du har lagt papiret inn, kan du ikke ta det tilbake.
De blir vanligvis hvert år tatt med til Oljeberget, der de blir begravet. Noen ganger blir Toraen, som er kjent for å være den jødiske loven, lest opp. Hvis du ikke har et eksemplar, kan du kjøpe et fra automatene mellom passasjene på muren. I tillegg må du hapass for å komme inn, og visse metaller er forbudt. Det er åpent hver dag, hver time, og det er gratis adgang. Merk at i motsetning til i andre vestlige land trenger ikke kvinner å dekke seg til. Menn må imidlertid dekke til hodet med en kippa.
Moskeenes esplanade og Kotel-tunnelene
Moskeenes esplanade ligger rett ved siden av Vestmuren, og man kommer til den gjennom Al-Mughradia-porten. Den grenser til det muslimske kvarteret og det jødiske kvarteret, og er uten tvil noe av det beste du kan se i Jerusalem. Den har en interessant historisk arv, ettersom paktens ark tidligere ble oppbevart her.
Det er en kiste som inneholder Bibelens 10 bud, og her ble også det første og det andre tempelet bygget, men begge ble ødelagt. I dag er det bare fragmenter igjen i Vestmuren. Du kan også ta en titt på Klippemoskeen, som er laget av gull. Den er majestetisk og kan sees fra hvor som helst i byen.
Vær oppmerksom på at turister bare kan besøke esplanaden fra torsdag til søndag, mellom kl. 07.30 og 10.30 eller mellom kl. 12.30 og 13.30, selv om det pleier å være mer travelt, og du bør komme tidlig hvis du vil unngå køene. Kotel-tunnelene, på den annen side, er passasjer under Vestmuren der den vestlige steinen er bevoktet. Lokalbefolkningen hevder at de er en reise tilbake i tid, ettersom de huser arkeologiske funn, akvedukter fra det gamle citadellet, virtual reality-presentasjoner via briller og interaktive utstillinger. Det er en helt annen opplevelse enn de travle gatene rundt muren. Prisen for denne aktiviteten starter på 8 euro og er kun tilgjengelig fra torsdag til søndag.
Sefardiske synagoger
De fire sefardiske synagogene er hovedattraksjonen i det jødiske kvarteret. Det er et sammenhengende kompleks som ligger åtte minutters gange og to minutters kjøretur fra Murtunnelen. Det er et besøk utenom det vanlige, hvor du vil kunne sette pris på følgende:
- Eliahu Ha-navi syn agoge: Dette er den eldstesynagogen, dedikert til profeten Elia og til å studere den jødiske torahens historie.
- Yochanan Ben-Zakai-synagogen: Opprinnelig en rabbinskole, inntil den ble ødelagt sammen med det andre tempelet.
- Istanbulli-synagogen: den største synagogen, som nå eies av et spansk og portugisisk samfunn.
- Kahal Tsion-synagogen: Interiøret har hatt flere bruksområder, fra en jødisk gårdsplass for kvinner til et slags herberge under den berømte løvhyttefesten.
Like ved siden av ligger Hurva-synagogen, en bysantinsk bygning med imponerende søyler. Her finner du en terrasse med den beste utsikten over Jerusalem. Bønnerommene er delt inn i en kvinnefløy og en herrefløy.
Dag 3: Ta en tur utenfor allfarvei til Ein Karem og Yemin Moshe
Som avslutning på denne reiseruten inviterer jeg deg til å ta et skritt utenom det vanlige. Jerusalem er kjent for sine religiøse besøk, kulturopplevelser og tradisjoner. Men det finnes mye mer å se. Yei Moshe er et sjarmerende og romantisk nabolag, med en rekke moderne attraksjoner og planer. Ein Karem er kjent som stedet der Maria forkynte Magnificat.
Mitchell Park
Mitchell Park er et badeland som ligger utenfor bymuren i nabolaget Yemin Moshe. Nærmere bestemt ligger det mot sørvest. Det er en av de beste tingene å gjøre i Jerusalem, spesielt om sommeren. Faktisk regnes det som et av de mest anbefalte områdene å oppholde seg i byen.
For mange år siden ble den brukt som akvedukt, men i dag er den et fint turiststopp. Den er også omgitt avmoderne steinhus, noe som gir den en koselig atmosfære. Fordelen er at det er et mindre overfylt område, med få turister. Du kan også besøke Mishkenot Shaananim, det første jødiske kvarteret utenfor gamlebyen. Vær oppmerksom på at det er et mer eksklusivt boligområde, og at prisene derfor er høyere.
Tyske Köln
For å fortsette reiseruten anbefaler jeg å ta bussen South Buses, som går hvert tiende minutt. Du kan velge 231, 232 og 234, eller Superbus, Egged eller South Baher Bus. Du kommer til Colonia Alemana, et boligområde der du kan oppleve den lokale livsstilen.
Her finner du tyske lokalsamfunn og et av byens beste museer: Naturhistorisk museum. Dette museet er etpedagogisk sted som er ideelt for et besøk med barn. Det er preget av utstillinger av blomster, utstoppede dyr og til og med dinosaurer. Benytt anledningen til å spasere gjennom de små gatene, hvor du finner grønne områder, utendørsaktiviteter, tyske restauranter og kafeer.
Johannes Døperens fødselskirke
Til slutt kan du ta turen inn i Ein Karem, et pittoresk nabolag der Johannes Døperens fødselskirke ligger. Fra German Hill kan du ta bussen og nyte omgivelsene i rundt førti minutter. Denne religiøse enklaven tilhører fransiskanerordenen, og den skal ha blitt bygget over huset til Sakarja, Johannes' far. Merk at det vanligvis ikke er så mye folk her, men om sommeren tiltrekker det seg hundrevis av turister som feirer Johannes døperens fødsel.
Denne feiringen finner vanligvis sted i slutten av juni, og pilegrimsvandringen er vanligvis en del av de religiøse aktivitetene. Du kan også ta guidede turer for å lære mer om kirkens utvikling. For eksempel kan du lære om de bysantinske utgravningene, som avdekket en oljemølle som var i drift i landsbyen for flere hundre år siden. Som avslutning på turen kan du spasere gjennom nabolaget, der landsbyene vil vekke ærefrykt og gi deg lyst til å fortsette å nyte Jerusalem.
Hvis du planlegger å besøke Betlehem fra Jerusalem, kan du også besøke Fødselskirken, der Jesus antas å ha blitt født.