Aktiviteter ved Wieliczka saltgruver

Med en dybde på mer enn 100 meter er Wieliczka saltgruver hjem til noen uvanlige steder - her er en forsmak på hva du vil se under besøket ditt!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

Det tar 5 minutter å lese

Aktiviteter ved Wieliczka saltgruver

Relieff av Den siste nattverden | ©jhadow

Wieliczka saltgruve er en av Krakows mest kjente turistattraksjoner. Helt siden de ble besøkt for første gang på 1400-tallet, har dette stedet fortsatt å forbløffe turister fra alle verdenshjørner. Vil du være en av dem?

Enten du har billetter til Wieliczka saltgruver eller du blir med på en av saltgruveturene fra Krakow, legg merke til hva du vil se på turruten!

1. Danilowicza-brønnen

Inngangen til Danilowicza-brønnen| ©Karen Mardahl
Inngangen til Danilowicza-brønnen| ©Karen Mardahl

Turen til Wieliczka salt gruve starter ved Danilowicza-brønnen etter å ha gått 64 meter ned en bratt og tilsynelatende endeløs tretrapp.

Ved ankomst til startpunktet vil guiden din begynne å fortelle deg om opprinnelsen og historien til denne unike og fortsatt aktive gruven, mens du går inn i jordens indre 135 meter dypt gjennom labyrintiske gallerier som fører til spektakulære saltkamre der du vil se utrolige skulpturer og underjordiske innsjøer.

Bestill ditt besøk til saltgruvene

2. Kopernikus-kammeret

Kopernikus-kammeret| ©Dennis Jarvis
Kopernikus-kammeret| ©Dennis Jarvis

Et av de første kamrene du vil se under ditt besøk i Wieliczka saltgruve er det som er viet til astronomen Nicolaus Kopernikus, som var en av de første turistene som besøkte dette stedet på 1400-tallet.

Her kan du se en saltskulptur viet til den berømte vitenskapsmannen, opphavsmannen til den heliosentriske teorien, som gruvearbeiderne hedret ham med i anledning hans 500-årsdag.

Bestill ditt besøk til saltgruvene

3. San Antonio-kapellet

Saltstatue av en gruvearbeider| ©Filip Maljković
Saltstatue av en gruvearbeider| ©Filip Maljković

Antonius-kapellet er et av de første kapellene som ble bygget og kan sees på turistruten til Wieliczka saltgruver, siden det ligger like ved inngangen.

Det ser ut til at gruvearbeiderne pleide å bygge underjordiske kapeller for å feire morgenmesser for å be Gud om beskyttelse mot de mange farene ved arbeidet sitt.

Visste du at det regnes for å være det eldste underjordiske religiøse tempelet i verden? Det kan dateres tilbake til 1600-tallet og er i barokkstil. Noen av de opprinnelige elementene og skulpturene i skipet har imidlertid falmet eller mistet sin klarhet på grunn av den naturlige prosessen med saltoppløsning kjent som utvasking som påvirker dette kammeret. I tillegg er hele saltgruvekomplekset på UNESCOs verdensarvliste.

Bestill ditt besøk til saltgruvene

4. De mest fremragende kamrene

Gjenoppføring av legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis
Gjenoppføring av legenden om prinsesse Kinga| ©Dennis Jarvis

St. Barbaras kammer

I Polen er det stor respekt for gruveyrket, og St. Barbara er gruvearbeidernes skytshelgen, så et kammer dedikert til helgenen kunne ikke mangle i Wieliczka saltgruve.

Sielec-kammeret

Dette er et veldig interessant kammer for å få et innblikk i hvordan gruven fungerer. Her kan du se hvordan metoden for å transportere salt inne i gruven utviklet seg.

Brenningskammeret

Det brennende kammeret er et annet rom der vi også kan se hvordan noe av arbeidet i gruven var og farene det innebar. Her er det flere figurer av gruvearbeidere som bruker lange staver for å forsøke å sprenge metanet som samlet seg på taket av utgravningene.

Janowice-kammeret

I Janowice-kammeret skildrer flere saltskulpturer en passasje fra legenden om prinsesse Kinga (som senere ble dronning og helgen i Polen), med hentydning til oppdagelsen av forlovelsesringen hennes i Wieliczka saltgruver.

Hun er en veldig viktig figur i Polens historie, som kapellet St. Kinga, den mest imponerende av hele turen, ble viet til.

Kammeret til Kazimierz eller Kasimir den store

Dette kammeret er viet til kong Kasimir den store, en av de viktigste polske kongene som lovfestet administrasjonen av Wieliczka saltgruve og forbedringen av arbeidsforholdene for gruvearbeiderne.

I tillegg til en stor byste til ære for monarken, kan du i dette kammeret se flere maskiner som ble brukt til å transportere salt, samt et hestetrukket vannhjul.

Pieskowa Skała-kammeret

Dette er et av kamrene i Wieliczka saltgruve som vil imponere deg mest under besøket ditt. Det er et stort kammer fra 1600-tallet med en lang trapp som forbinder første og andre nivå.

Bestill ditt besøk til saltgruvene

5. Cunegunda-brønnen

Dvergene i saltgruvene| ©Aleksandr Zykov
Dvergene i saltgruvene| ©Aleksandr Zykov

Dette er et av de kuleste stedene du vil se under ditt besøk i Wieliczka saltgruver. Her finner du små figurer av dverger opplyst med fargede lys, som representerer de forskjellige oppgavene til gruvearbeiderne i gruvene (knuseren, lasteren, vognføreren og snekkeren) og minner på en måte om de søte figurene fra eventyret "Snøhvit".

I tillegg er det i Cunegunda Pit hvor fenomenet saltkrystallisering best observeres inne i gruven, så det er mange nysgjerrige fjellformasjoner som stalagmitter og stalaktitter som omgir ønskesjøen. Du vil bli overrasket!

6. Kapellet i St. Kinga

St. Kingas kapell| ©G. Weston
St. Kingas kapell| ©G. Weston

Å få muligheten til å se det spektakulære St. Kinga-kapellet med egne øyne er grunn nok til å stige mer enn 100 meter ned i Wieliczka-saltgruvene.

Hvis de andre kamrene har overrasket deg, vil dette overgå alle dine forventninger. Dimensjonene er forbløffende, og mer enn et kapell minner dette stedet deg om en katedral.

Det er et veldig spesielt sted som det tok nesten 70 år å bygge, ettersom arbeidet var veldig arbeidskrevende og ble utført av bare tre arbeidere (Markowski-brødrene og Antoni Wyrodek) som er gravlagt her. Imponerende, ikke sant?

St. Kingas kapell er spesielt slående for sin vakre saltdekorasjon og oppmerksomhet på detaljer. Fra de enorme lysekronene og de bibelske relieffene som fungerer som altertavler, til statuene dedikert til Saint Kinga, Jomfruen av Lourdes og pave Johannes Paul II, blant andre. Ikke for ingenting regnes det som "Det sixtinske kapell av salt".

Bestill ditt besøk til saltgruvene

7. Andre kamre

Michalowice-kammeret| ©G. Weston
Michalowice-kammeret| ©G. Weston

Michalowice-kammeret

Michalowice-kammeret er ikke like kunstnerisk som de foregående kamrene, da det ikke har noen dekorasjoner eller skulpturer, men det er imponerende for sitt trestillas som reiser seg til en høyde på 35 meter og hvor det henger en lysekrone som er enda større enn de i Sankt Kinga-kapellet.

Drozdowice-kammeret

Det mest bemerkelsesverdige ved dette kammeret er en saltskulptur av to gruvearbeidere. Dette stedet brukes ofte som utstillings- og konsertsal.

Weimar-kammeret

I Weimar-kammeret blir vi møtt av en skulptur av Goethe, en annen berømt turist som var veldig glad i speleologi og besøkte Wieliczka saltgruve i selskap med prinsen av Weimar, som kammeret er oppkalt etter.

I dette kammeret vil du legge merke til en unik og fortryllende atmosfære. Kanskje er det den vakkert opplyste saltsjøen eller bakgrunnsmusikken spilt av komponisten Frédéric Chopin, som besøkte gruvene for å behandle astmaen sin.

Uansett er det et magisk sted som ikke har gått ubemerket hen av mange forelskede par, som utnytter besøket til å forlove seg i Weimar-kammeret.

Stanisław Staszic-salen

Stanisław Staszic-kammeret, på en dybde på 124 meter, er det største rommet på hele turen med en høyde på 36 meter og er dedikert til den berømte polske geologen. Suvenirbutikken ligger her.

Warszawa-kammeret

I dag har dette kammeret en restaurant og er vert for store arrangementer som bryllup og forretningsmøter, men tidligere ble det utvunnet rundt 20 000 tonn salt her.

Omvisningen i Wieliczka-saltgruvene avsluttes her, og guiden fører gruppen tilbake til bunnen av Danilowicz-gruven der en heis tar deg raskt opp til overflaten av gruvene.

Bestill ditt besøk til saltgruvene

8. Andre kapeller

Johanneskapellet| ©Dennis Jarvis
Johanneskapellet| ©Dennis Jarvis

Det hellige korsets kapell

De polske gruvearbeiderne var svært gudfryktige, og i Wieliczka-saltgruvene opprettet de rundt 40 steder for tilbedelse der de kunne stoppe og be i løpet av dagen.

Johanneskapellet

Hvis du går ned til tredje nivå i Wieliczka saltgruver, på rutens dypeste punkt på 135 meter, kan du besøke Johanneskapellet. Ikke glem å ta med kameraet ditt langs ruten for å ta de beste bildene av saltgruvene.

Bestill ditt besøk til saltgruvene