Istanbul på 7 dager: alt du trenger å vite
Utforsk de viktigste hjørnene av den tyrkiske storbyen og dens omgivelser med en syvdagers tur til Istanbul som er designet for å få mest mulig ut av tiden i Tyrkias hovedstad uten stress og mas.
En uke i Istanbul er en perfekt anledning til å besøke byen i dybden, og hvorfor ikke utforske omgivelsene. Magna Graecia-byene på østkysten er juveler fra antikkens verden.
Dag 1: Gamlebyen
Vi starter turen med det viktigste i Istanbul: Den blå moskeen, Hagia Sofia og Hippodromen.
Stirre med åpen munn på Den blå moskeen
Intet opphold i Istanbul er komplett uten et besøk i Sultan Ahmet Khan I-moskeen, også kjent som Den blå moskeen. Tilnavnet skyldes mosaikkene på innsiden som viser geometriske og florale motiver.
For noen århundrer siden vakte de seks minaretene stor debatt. Bare moskeen i Mekka hadde seks tårn, og noen mente dette var en fornærmelse. For å løse problemet måtte det mekkanske tempelet få en syvende minaret. Det er gratis inngang, men hvis du virkelig vil se den i dybden, er det smartest å :::link|text=bestille en guidet tur i Den blå mo|element=2866::: skeen.
Du får for øvrig ikke lov til å gå inn i shorts eller med bare skuldre. Hvis du vil ha mer informasjon, anbefaler jeg at du leser innlegget med tips for å besøke Istanbul.
Spasertur på et sted rikt på historie: Hippodromen
Tidlig på 300-tallet lot den romerske keiseren Septimius Severus bygge en arena for hesteveddeløp. Da Konstantinopel ble hovedstad i det østromerske riket, ble hippodromen ombygd for å passe til byen. I årenes løp la guvernørene til detaljer for å utsmykke denne viktige delen av byen.
En av disse er den majestetiske egyptiske obelisken. Monumentet ble reist i Egypt under Thutmose III og hedret seieren i det syriske felttoget. Den ble brakt til Konstantinopel av Theodosius den store og har dominert omgivelsene siden. En annen attraksjon er den slangeformede søylen som prydet Apollon-tempelet i Delfi. I dag er arenaen erstattet av Sultanahmet-plassen.
Kryss terskelen til Hagia Sofia
Dagens tredje stopp er et monument som var viktig for to imperier: det bysantinske og det ottomanske. I likhet med andre attraksjoner i Istanbul har også Hagia Sofia en turbulent historie. Den ble bygget under Konstantin I i 325 på grunnmuren til et hedensk tempel, skadet av brann og senere gjenoppbygd og utvidet av Constantius I. På 600-tallet ble den brent ned igjen.
På 600-tallet ble den brent ned igjen under Nika-opprøret, og med tyrkernes ankomst ble den omgjort til moské. Til tross for alle disse endringene og ødeleggelsene er den fortsatt et ikon for Istanbul og et av de vakreste religiøse stedene i verden. Ta deg tid til å besøke den før du går videre til neste etappe.
Avslutt dagen med et besøk hos de virvlende dervisjene
Kjenner du tilbegrepet sufisme? Hvis du ikke vet det, er det islams åndelige dimensjon, selv om det finnes ulike teorier om den. Sufismen tolker islam på en annen og mer tolerant måte og foretrekker metafysisk distanse.
Sufiene når det guddommelige gjennom den berømte dansen til de virvlende dervisjene, og det er et must å bestille billett til et dervisjshow.
Dag 2: Nyt byen
For å starte dagen har jeg valgt et sted som daterer seg tilbake til bysantinsk tid. En nøktern port skiller overflaten fra Istanbuls indre.
Gå inn i et hjemsøkt sted
Den ligger mellom to av Istanbuls vakreste moskeer: Hagia Sofia og Den blå moskeen. I likhet med andre bygninger i byen ble den oppført under Justinian I og står på fundamentet til en romersk basilika. Formålet var å forsyne det keiserlige palasset med vann, et palasskompleks som ikke har overlevd tidens tann. Basilikasisternen er et majestetisk rom som skiller seg ut med sin rolige atmosfære og Medusa-hodene som pryder søylene. Jeg anbefaler at du bestiller en guidet tur der du kommer inn uten å stå i kø, og en ekspertguide forteller deg alt om dette magiske monumentet.
Skjem bort smaksløkene dine med det beste tyrkiske kjøttet
Du har sikkert spist kebab før, men de spanske variantene blekner i forhold til de tyrkiske. Mens vi her i landet hovedsakelig er kjent for doner, har de et større utvalg i Istanbul:
- Iskender. For mange er det den beste oppskriften du kan prøve i landet. Pitabrødet er fylt med stekt lam, tomatsaus, sauesmør og yoghurt.
- Adana, et bredt grillspyd som grilles på kull. Smaksettes med løk, hvitløk, spisskummen og rød pepper. Serveres vanligvis med basmatiris, urtecouscous eller bulgurpilaf.
- Patlıcan, oppskriften for aubergineelskere. Kjøttet marineres i ca. en halv time og tilberedes deretter sammen med grønnsakene. Serveres vanligvis med en yoghurtsaus.
- Şiş, en svært populær versjon. I motsetning til andre kebabvarianter brukes det mindre kjøttstykker som grilles på trespyd.
- Testi, en versjon fra Kappadokia. Det er en gryterett med kjøtt og grønnsaker tilberedt i en leirkrukke.
Hvil på Det gylne horn
Den fjerde dagen har vi planlagt en lang og spennende utflukt. Det er best å spare på kreftene ved å gjøre en avslappende aktivitet kvelden før. Av denne grunn anbefaler jeg et cruise på Bosporos. Det er dusinvis av utflukter, noen tar deg en spasertur langs vannkanten, andre inkluderer adgang til en attraksjon. Hvis du vil, kan du velge et kveldscruise med middag og drikke inkludert.
Dag 3: Den asiatiske kysten
Inntil for få år siden var det ikke mange turister som tok turen til den asiatiske kysten. Det er imidlertid et svært fascinerende område som er vel verdt et besøk.
Start dagen med å hedre tradisjonen
Før du starter turen, bør du unne deg en kahvalti, den tyrkiske frokosten som består av:
- Ost. Utvalget består vanligvis av fetaost (beyaz peynir), ior (ligner på cottage cheese), kasseri (en hard ost laget av upasteurisert sauemelk) eller andre spesialiteter.
- Grønne og svarte oliven
- Pastırma (lufttørket og krydret storfekjøtt).
- Kaymak (tykk fløte)
- Menemen, en stekepanne med grønn paprika, tomatsaus og egg.
- Sukklu yumurta, laget av tørket biffpølse med egg, er en annen klassiker.
Kahvalti inneholder også mer vanlige ingredienser som frukt og syltetøy. Til disse delikatessene serverer tyrkerne ofte simit, en brødring belagt med sesamfrø. Når det gjelder drikke, inkluderer frokosten gjerne en kopp svart te. På den asiatiske siden kan du nyte en solid frokost på...
- Beyaz Firin, en institusjon siden midten av 1800-tallet. Jeg anbefaler at du prøver deres böreks, deilige spinatbløtkaker (Yasa Cd. 23).
- Midpoint, franchisen som har erobret Tyrkia. I Istanbul finner du den flere steder, men det mest naturskjønne er utvilsomt den i Kadikoy-området. Her kan du nyte frokosten med utsikt over havet (Fener Kalamış Cd. 116).
- Ceviz Ağacı, en klassiker på østbredden. På søndager kan du nyte en rikholdig brunsj med åpen buffé. Restauranten ligger i Koşuyolu-distriktet og er vanligvis svært godt besøkt (Muhittin Üstündağ Cd. 85).
- Süt Yumurta Reçel, et etablissement som er kjent for sin menem. Du kan fylle koppen med te så mange ganger du vil (Ali Suavi Sokak 30).
Gå en tur i gatene i en blomstrende bydel
Ingen tur til østbredden bør utelukke Moda, Istanbuls fasjonable bydel (unnskyld overtalelsen). Når dette området har klatret på listene, skyldes det i stor grad denne bydelen som har nytt godt av tilstrømningen av unge mennesker og hipstere.
Vintagebutikker, barer og konditorier tiltrekker seg forbipasserende, mens antikvitetsentusiaster strømmer til Tellalzade Sokak-gaten, der shoppingtempoet er mye mer avslappet enn i Grand Bazaar. Hvis du vil se de livlige gatene fra et annet perspektiv, kan du hoppe på den nostalgiske trikken, en historisk konvoi som betjener 10 stasjoner i nabolaget.
Spaser til Haydarpaşa
Neste stopp er en asiatisk Istanbul-klassiker: Haydarpaşa jernbanestasjon. De tyske arkitektene Otto Ritter og Helmuth Cuno tegnet en nyrenessansebygning med to elegante tårn og sandsteinstak. Den ble innviet 19. august 1908 og har i løpet av sin lange historie vært vitne til viktige historiske hendelser.
Nyt solnedgangen ved Kuzguncuk
For å komme til neste etappe må du finne veien til holdeplassen Nakkaştepe. I nærheten av stasjonen er det flere busslinjer som tar deg dit.
Kuzguncuk har noe helt spesielt. Byen ligger mellom Bosporos og åsene som skråner ned mot havet, og er kjent for sine herskapshus og trehus. Her har grekere, jøder, armenere og tyrkere levd i fred og fordragelighet og alle har satt sine spor. Når du rusler gjennom gatene, vil du se kirker, synagoger og moskeer og utallige sjarmerende barer og kafeer.
De siste årene har byen blitt svært populær. Årsaken til suksessen er de tyrkiske TV-seriene, ettersom nabolaget er kulisse for mange filminnspillinger. Det er et fredelig område som ikke har noe med det kaotiske sentrum å gjøre. Hvis du vil gjøre det stort på Instagram, er det bare å finne det mest stemningsfulle stedet. Kanskje kan du forevige kattene som hviler fredelig.
Dag 4: Efesos
En 5-dagers ferie i Istanbul (eller mer) gir deg muligheten til å utforske de nærliggende byene. Et godt alternativ er å krysse Egeerhavet for å utforske den asiatiske siden og arven fra grekerne og romerne. De fleste turene varer i to dager og koster rundt 600 euro. Prisen inkluderer vanligvis to lunsjer, én natt på hotell, en profesjonell guide og inngangsbilletter til attraksjonene.
Oppdag skattene i Magna Graecia
Den første dagen blir du hentet av en buss på et sentralt sted i Istanbul rundt kl. 7.00 eller 8.00. Turen er ganske lang, og det er nødvendig å starte tidlig. Disse turene inkluderer en ekspertguide, frokost og lunsj, én natt på hotell, inngangsbilletter til monumentene og transport tilbake i en bil med klimaanlegg. Bussene stopper vanligvis ved:
- Meryem Ana, hjemmet til Jomfru Maria. Ifølge skriftene flyktet Maria og apostelen Johannes fra kristenforfølgelsene i Palestina og søkte tilflukt i dette hjørnet av dagens Tyrkia.
- Artemistempelet i Efesos, et av antikkens syv underverker. Det er også kjent som Dianatempelet, og var det første gudshuset hvor det ble brukt marmor. Artemis, datter av Zevs og Leto, var den greske fruktbarhetsgudinnen.
- Efesos, perlen ved bredden av Egeerhavet. Den ble erklært som verdensarvsted i 2015 og kan skilte med attraksjoner som Hadrians tempel, Den hellige vei og Celsusbiblioteket.
- Isa Bey-moskeen, der tre religioner møtes. Det var opprinnelig et hedensk tempel, men ble omgjort til en kristen kirke og deretter en muslimsk moské. Den fikk sin siste funksjon i 1375 av arkitekten Ali fra Damaskus.
Dag 5: Pamukkale
Den andre dagen fortsetter reisen om morgenen. Sjåføren tar deg med til ** Pamukkale**, en fantastisk naturattraksjon som står på UNESCOs verdensarvliste.
- Cotton Castle, et sted som ser ut som tatt ut av en eventyrbok. Dette er naturlige bassenger som oppsto etter et jordskjelv. De kjennetegnes av de hvite steinene som står i kontrast til den smaragdgrønne fargen på vannet. Etter min mening er dette en av de beste utfluktene du kan gjøre fra Istanbul.
- Travertinbassengene er hvite kalksteinsformasjoner i form av bassenger som har dannet seg i løpet av tusenvis av år på grunn av akkumulering av kalsiumkarbonat oppløst i vannet i de termiske fossene.
- Termiske fos sefall er det termiske vannet som fosser ned gjennom bassengene i Pamukkale-fjellet. Vannet som strømmer fra fossene har en høy konsentrasjon av mineraler og kan derfor ha helbredende og hudhelbredende egenskaper.
- Ruinene av Hierapolis Denne gamle byen ligger på toppen av Pamukkale. I romertiden var byen et viktig helbredende senter på grunn av de varme kildene, helt til den ble ødelagt av et jordskjelv på 700-tallet e.Kr.
Dag 6: Ta avskjed med Istanbul i et tyrkisk bad
Som avslutning på uken anbefaler jeg at du hviler kropp og sjel i et tyrkisk bad. Her er våre favorittdestinasjoner
- Hürrem Sultan Hamamı, badet bygget av Mimar Sinan, den viktigste osmanske arkitekten gjennom tidene. Han var samtidig med Michelangelo, og noen historikere anser ham for å være Tyrkias svar på ham (Ayasofya Meydanı 2).
- Ağa Hamami, det tyrkiske badet nær Taksim-plassen, hjertet av det europeiske kvartalet. Det ble bygget på 1400-tallet og var opprinnelig Mehmed erobrerens og hans sønners private hamam (Turnacıbaşı Cd. 48).
- Cağaloğlu Hamamı, det siste store hamamet som ble bygget i ottomansk tid. Det ble åpnet i 1741, og i motsetning til andre bad i Istanbul har det beholdt sin opprinnelige innredning. For en komplett opplevelse anbefaler jeg "The Ottoman Luxury Service", en pakke som inkluderer boblemassasje med tyrkisk te, hjemmelaget sorbet, desserter, snacks og frukt (Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. 24).
- Süleymaniye Hamamı, det tyrkiske badet til Suleymaniye den storslåtte. Det ble bygget i 1550 for sultanens private bruk. Det ligger noen få meter fra Süleymaniye-moskeen og er byens eneste blandede tyrkisk bad (Mimar Sinan Cd. 20).
- Kılıç Ali Pasha Hamamı, badet som ble bygget på oppdrag av admiral Kılıç Ali Pasha. Han var en av de viktigste skikkelsene i den osmanske marinen og nevnes til og med i Don Quijote under navnet "Uchali". En ledsager - natır for damene, tellak for mennene - tar imot deg ved inngangen og følger deg under hele oppholdet. Denne haman har mer skånsomme behandlinger for barn. Det kan være en god plan hvis du reiser til Istanbul med de minste (Hamam Sk. 1).
- Tarihi Galatasaray Hamamı, et sted som har huset pasjaer, storvesirer og kadi, de muslimske dommerne. For avslapning anbefaler jeg å velge en "Pasha", en behandling som inkluderer tyrkisk bad, skrubb, boblebad og en 50-minutters oljemassasje (Turnacıbaşı Cd. 8).
Dag 7: Si hei til Istanbul for siste gang
Tyrkias mest berømte og ikoniske by er fortryllende, og når solen går over i natt, blir sjarmen enda tydeligere. Som avslutning på ferien kan du ta deg tid til å nyte horisonten. Her er de beste utsiktspunktene i Istanbul:
- Salacak, en landsby i Üsküdar-distriktet. Herfra kan du ta fantastiske bilder av Jomfrutårnet (Kız Kulesi) og vestbredden av byen.
- Camlica Hill, stedet for den første greske kolonien i Bysants. Det er en naturpark med utsikt over Marmarahavet, Bosporos og broen med samme navn.
- Galata-tårnet. Fra toppen kan du nyte en fantastisk 360º utsikt.
- Pierre Loti-høyden. Den ligger over Det gylne horn og er en hyllest til den franske forfatteren Julien Viaud, kjent som Pierre Loti. For å unngå folkemengdene anbefaler jeg å ta turen opp hit på en ukedag.
- Otaðtepe, kjent for sin utsikt over Fatih Sultan Mehmet-broen.