Istanbul på 4 dager: tips, hva du bør se, og mye mer
En firedagers tur til Istanbul gir deg muligheten til å bli grundig kjent med byen. Jeg forteller deg alt du trenger å se og hjelper deg med å planlegge reiseruten.
Har du bestilt en utflukt til Istanbul? Flott! Metropolen mellom Europa og Asia er rett og slett fantastisk. En firedagers ferie gir deg muligheten til å oppdage Istanbuls beste monumenter, smake på typiske smaker og fordype deg i den kaotiske og hjemsøkte atmosfæren. Du får også sjansen til å komme deg bort fra kjas og mas for å se roligere hjørner av byen. Les mer om hva du kan gjøre og se i Istanbul.
Dag 1: Oppdag de tre perlene i Istanbul
For å sparke i gang ferien starter vi med det viktigste i den tyrkiske storbyen: Hagia Sofia (Ayasofya), Den blå moskeen (Sultan Ahmet Camii) og Basilika-sisternen (Yerebatan Sarayı). De ligger i hjertet av gamlebyen i gangavstand fra hverandre. Vi starter turen i basilikaen, et symbol på den kulturelle blandingen...
Gå inn i Hagia Sofia, juvelen i bysantinsk arkitektur
Den ble bygget på bare seks år (532-537) og innviet av keiser Justinian. Ulike typer marmor ble brukt til å kle vegger og søyler: hvit fra Marmara, grønn fra Euboea, gul fra Afrika og rosa fra Synnada. Kirken ligger på det høyeste punktet i Istanbul, og de fire minaretene og kuppelen er synlige fra hele byen.
Etter den osmanske erobringen ble den omgjort til moské, og mosaikkene innvendig ble dekket over med kalk. Likevel lot de seg fascinere av dette arkitektoniske mesterverket. Noen århundrer senere gjorde det moderne Tyrkias far, Atatürk, det om til et museum.
Men i 2020 ble den etter Erdogans ønske gjort om til moské igjen. Nå som den igjen er et sted for tilbedelse, er den utvilsomt en av de beste moskeene i Istanbul. Lær alt om moskeens historie i detalj ved å bestille en guidet omvisning i Hagia Sofia.
Kom tett på Den blå moské
Den blå moskeen ble bygget på 1600-tallet og regnes som det siste store verket fra det osmanske riket. Under byggingen var det enkelte kritiske røster som satte spørsmålstegn ved sultan Ahmed I's valg. Stridens kjerne var budsjettet, ettersom den ble finansiert med byens egne penger og ikke med krigsbytte.
Heldigvis ombestemte sultanen seg ikke, og i dag kan vi glede oss over den vakreste moskeen i Istanbul. Inne i moskeen er det de store glassmaleriene, de stemningsfulle lysekronene i taket og mosaikkene med tulipaner, frukt og grønnsaker som skiller seg ut. Oppdag alle kriker og kroker ved å bestille en guidet tur i Den blå moské.
Gå inn i sisternebasilikaen
Like ved Hagia Sofia ligger Basilika-sisternen, som ble bygget under Justinian I (527 e.Kr. - 565 e.Kr.) for å sikre vannforsyningen til det store palasset i Konstantinopel. Etter sultan Mehmed IIs erobring av Bysants foretrakk osmanene rennende vann, og den ble forlatt. Men på midten av 1500-tallet oppdaget den nederlandske oppdagelsesreisende Gyllus den underjordiske sisternen og fortalte historien i sin reisebok. Dette magiske stedet ble hentet frem fra glemselen.
I dag er det en ettertraktet attraksjon, særlig på grunn av den hjemsøkte atmosfæren, og du kan bestille en guidet tur i Cistern Basilica. Etter å ha krysset terskelen kommer du inn i en atmosfære av fred og ro. Det er stille vann, og gangbroer gir deg mulighet til å gå under søylene.
Nyt en middag med utsikt
Etter besøket kan du spasere rundt i nabolaget, gå tilbake til hotellet for å friske deg opp og deretter dra ut igjen for å spise en god middag. I nærheten av dagens tre attraksjoner ligger en sjømatrestaurant med fantastisk utsikt over Marmarahavet: Seafront Lounge. I tillegg til fisk og sjømat kan du nyte salater, veganske retter og tradisjonelle desserter (Akbıyık Cd. 3). Du kan også bestille en matrundtur i Istanbul for å bli kjent med alle herlighetene i det vanvittige kjøkkenet.
Dag 2: Se Topkapi og Den store basaren
Den første dagen fokuserte vi på Istanbuls viktigste severdigheter, mens vi i dag fokuserer på en ofte oversett attraksjon...
La deg forbløffe av Topkapi-palasset
Istanbul er så vakker at noen attraksjoner kommer i skyggen. Topkapi-palasset er en av disse, men det er et fortryllende palass som tar deg tilbake til det osmanske rikets gullalder. Det ble bygget under Mehmed II og var det politiske maktsenteret frem til 1853, da sultan Abdülmecit I flyttet hoffet til Dolmabahçe-palasset.
Komplekset er enormt og har tusenvis av skatter å by på. Det er derfor nesten nødvendig å bestille en guidet tur i Topkapi-palasset for å få med seg hele komplekset. Her er likevel de fem stedene som har gjort størst inntrykk på meg:
- Favorittenes gårdsplass: Her bodde sultanens konkubiner som av en eller annen grunn ikke var gift med ham.
- Keisersalen: et hvelvet og rikt dekorert rom. I midten er tronen.
- Harem: en stor bygning med over 400 rom.
- Divan: det øverste statsrådet.
- Skatterommet.
Hvil kropp og sjel i Gülhane-parken.
Bare noen få meter fra Topkapi-palasset ligger byens eldste park. Navnet betyr "rosenes hus", og i ottomansk tid var den en del av den keiserlige hagen. Den forble i sultanenes eie frem til 1912, da den ble åpnet for allmennheten.
På det enorme området finner du århundregamle eike- og valnøttrær, blomsterdekorasjoner, den første statuen av Atatürk og en stor dam. Hvis du reiser til Istanbul med barn, er det et flott sted for dem å leke i friområdene.
Gjør et røverkjøp i Den store basaren
Etter en velfortjent hvil tar du trikken fra Gülhane stasjon i retning Bağcılar og går av på holdeplassen Beyazıt - Kapalıçarşı. Her finner du **et av de største og eldste markedene i verden: Den store basaren.
Den ligger nær bymuren og ble påbegynt kort tid etter den osmanske erobringen. Grand Bazaar ble skapt for å stimulere byens økonomiske velstand, og den dag i dag tiltrekker den seg fortsatt tusenvis av kunder. Hvis du vil dra hjem med en typisk suvenir eller er på utkikk etter en julegave, er Grand Bazaar stedet å besøke. For å gi deg en idé, kan du kjøpe følgende produkter:
- Tepper og kelimer: tepper som kjennetegnes av iøynefallende design. Hvis du er interessert, anbefaler jeg deg å gå til Şişko Osman, Dhoku eller Şengör Halı.
- Çay**, tyrkisk te**: Lokalbefolkningen foretrekker svart te sammen med kaker og kjeks, både søte og salte. Det er imidlertid ingen mangel på mer velduftende dufter som sjasmin, sitron eller granateple.
- Typiske søtsaker: Den mest kjente er baklava, en butterdeig med pistasjnøtter, honning, valnøtter og sesamfrø. Benytt anledningen til å prøve en künefe (en deig laget av tynne tråder kalt kataifi med ostefyll og toppet med sukker, nøtter og sitron) og en lokma**, en stekt brødklump glasert med honning, sirup og kanel.
- Hammamtilbehør: Det mest karakteristisketilbehøret er peştemal, et bomullshåndkle med frynsete striper.
- Keramikk: En tyrkisk klassiker. Tradisjonell design gjengir tulipaner, men du kan også finne gjenstander i hettittisk stil (inspirert av anatoliske hulemalerier) eller moderne design.
- Smykker: Butikker som spesialiserer seg på gull er konsentrert i Kalpakçılarbaşı-gaten. Sølvsmykker finner du derimot i den gamle basaren (Iç Bedesten).
Dag 3: Opplev Prinseøyene
Prinsesseøyene (Kızıl Adalar) er en øygruppe i Marmarahavet som består av ni bukter: Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef, Yassıada, Tavşan, Kaşık og Sivriada. På 1800-tallet ble dette naturparadiset et feriemål for de velstående som bygde elegante herskapshus i viktoriansk stil.
Ta en ferge og kom deg bort fra kjas og mas
På Princes' Islands ser det ut til at tiden står stille- her finnes ingen biler, og du kan bare sykle eller kjøre elektrisk. For å komme til dette fredelige stedet kan du ganske enkelt ta en ferge fra bydelene Kabataş (europeisk side) eller Kadiköy (asiatisk side). Alternativt kan du bestille en utflukt til Prinsesseøyene som inkluderer båttransport og en ekspertguide. Turen fra Istanbul tar omtrent halvannen time.
Hvis du besøker Tyrkia om sommeren, anbefaler jeg at du drar til Prinsesseøyene mellom mandag og torsdag. I helgene forlater tusenvis av Istanbuls innbyggere det gamle Konstantinopel for å nyte strendene og rusle gjennom furuskogene. Generelt er det best å besøke øya om våren og høsten. De fleste båtene tar deg til Büyükada, den største av øygruppene. Der kan du gjøre en rekke aktiviteter:
- Utforsk øya. På toppen av åsen ligger Aya Yorgi, et ortodoks kloster som ble bygget i 1905. Hovedattraksjonen er ikonet som viser Sankt Georg som dreper et monster som kommer opp av havet. Lenger nede i Çankaya-gaten ligger praktfulle residenser som Yalman Mansion og paviljongene Fabiato, Izzet Pasha og Mizzi.
- Nyt strendene. Den lengste og villeste er Halik Koyu i nordvest. Hvis du reiser med små barn, er Aya Nikola og Nakibey ideelle.
- Den beste måten å komme seg rundt på øya på er åleie sykkel. Büyükada har en tursti som starter fra hovedtorget og går til de vakreste stedene i området rundt.
- Du kan drive medvannsport: padlesurfing, brettseiling, seiling osv.
- Beundre ruinene av Trotskijs hus. Etter å ha blitt utvist fra Sovjetunionen bodde den russiske politikeren i Büyükada (Hamlacı Sk. 6) i fire år.
Ta avskjed med øya med en fiskemiddag
Restauranten i Büyükada som høster gode kritikker, er Secret Garden. Den ligger i et herskapshus i tre fra 1800-tallet som ble restaurert i 2013. Spesialiteten er grillet fisk tilberedt og presentert med en moderne vri. Andre attraksjoner er den praktfulle terrassen og innredningen ned til minste detalj (Çiçekli Yalı Sk. 24). For å komme tilbake til Istanbul kan du velge båttaxi.
Dag 4: Følg den bysantinske ruten
Da Romerriket gikk under og ble delt i to, ble Konstantinopel den viktigste metropolen i den antikke verden. De bysantinske keiserne utsmykket byen med formidable bygninger og kristne kirker. Heldigvis ble ikke sporene etter denne sivilisasjonen utslettet av den osmanske erobringen ...
Start ved Hippodromen
Vi starter turen på det som i dag er Sultanahmet-plassen. Ta sightseeingbussen til Istanbul for å komme deg komfortabelt dit. Tidligere hadde Hippodromen i Konstantinopel en kapasitet på 30 000 mennesker. Torgets langstrakte form og Theodosius-obelisken minner oss om fortiden. Dette monumentet kommer fra Karnak-tempelet i Egypt og ble flyttet til hjertet av Istanbul i år 390.
I den andre enden av torget ligger den tyske fontenen (Alman Çeşmesi), et lite lysthus som keiser Wilhelm II ga sultanen i 1901 som et tegn på vennskap. Etter spaserturen setter du kursen mot Det gylne horn, forbi Sultan Ahmet-plassen, og om noen minutter er du fremme ved neste etappe.
Gå ikke glipp av Irene-kirken, den første kirken i Istanbul
Bare noen få meter fra Topkapi-palasset, et av Istanbuls flotteste monumenter, står en av nestorene i metropolen mellom Europa og Asia. Opprinnelsen er noe usikker, men det antas at den ble bygget av keiser Konstantin på 400-tallet. Den huset patriarkatet i Konstantinopel frem til byggingen av Hagia Sofia.
Det spesielle med kirken er kuppelen, som ikke bæres av søyler, men av hvelvet. Interiøret er svært enkelt, med den svarte silhuetten av et kors på halvkuppelen som skiller seg ut. I løpet av historien har bygningen hatt flere bruksområder: som våpenkammer, museum for militære antikviteter og konsertsal.
Besøk Valens-akvedukten
Da Valens-akvedukten (Bozdoğan Kemeri) ble bygget på 400-tallet, var den én kilometer lang og førte vann til hovedstaden fra Beogradskogen. Den var en del av et større nettverk som sikret vannforsyningen til antikkens største by. I dag står bare et par seksjoner igjen, og den mest imponerende ligger i Fatih-distriktet.
Gå inn i kirken St. Frelseren av Cora
Cora-kirken ligger i Edirnekapi-området og ganske langt fra det travleste området, og de fleste turister velger derfor bort kirken til fordel for mer sentrale attraksjoner. Men hvis du oppholder deg i Istanbul i 4, 5 eller 7 dager, er det vel verdt turen.
Her finner du de vakreste mosaikkene i byen, som skiller seg ut med sine sterke farger, enorme størrelse og sterke symbolikk. De mest bemerkelsesverdige er Kristus som troner sammen med skytshelgenen Theodore Metochites, Jomfru Marias tilblivelse og Kristus Pantokrator (Kariye Cami Sk. 18).
Ta farvel med Istanbul fra havet
Dag fire er siste sjanse til å ta bilder som gir likes på Instagram. Som du har sett, er det mye å se og gjøre i Istanbul. For å forevige de beste severdighetene er det ingenting som er bedre enn å bestille et cruise på Bosporos. Sett kursen bort fra Frelserkirken og ut på havet.
Båtene krysser Det gylne horn og passerer monumenter som Rumelia-slottet, Beylerbeyi-palasset og St. Stephen of the Bulgarians, en av de få kirkene som er bygget i støpejern. Opplevelsen varer omtrent en time og et kvarter. Du kan også bestille et Bosporos-cruise med musikk og middag hvis du foretrekker å nyte den opplyste byen ved solnedgang.