Mer om: De 6 beste gastronomiske turene i Roma
I Italia er gastronomi en grunnleggende del av landets kultur. Utenfor landets grenser er landet først og fremst kjent for sin historie og kulturarv, og deretter for sin mat. Og i hovedstaden er dette tydelig i hvert eneste hjørne. Hver eneste severdighet i Roma får et ekstra pift ved å smake på maten mens du går rundt i byen.
Romas gastronomi er mer enn bare pizza og pasta. Det er et stort utvalg av smaker å oppdage, og derfor vil jeg i dette innlegget fortelle deg om de beste gastronomiske turene i Italias hovedstad. Hvis Roma erobrer øynene dine med sine monumenter, vil du forelske deg i byen gjennom smaken.
1. Gastronomisk omvisning i Trastevere, Campo de' Fiori og det jødiske kvarteret
Det er mye å se i Trastevere og det jødiske kvarteret, to steder som er blant de beste gastronomiske områdene i Roma.
Mellom de to ligger Campo de' Fiori-markedet, et av de beste stedene i Roma for å kjøpe og smake på ferske, lokale råvarer. Derfor er det mange gastronomiske turer som går rundt disse stedene for å gi deg muligheten til å smake på den autentiske smaken av Roma.
Disse turene er beregnet på små grupper på maks. 10 personer og inkluderer en omvisning på noen av de gastronomiske etablissementene i disse områdene og et stopp på markedet på Campo de Fiori-torget, og varer i rundt 3,5 til 4 timer.
De starter vanligvis tidlig med frokost og litt snacks, et stopp på markedet og avsluttes med et godt måltid og smaksprøver, inkludert typiske drinker og den berømte isen. Alt sammen i følge med en lokal ekspertguide.
På denne typen omvisning får du smake på alt fra den mer typiske ferske pastaen til mindre kjente antipasti-retter, inkludert kjøttpålegg, oster, ferske ingredienser og mye annet som du best oppdager på egen hånd.
Når du er ferdig med denne typen omvisning, vet du nok til å kjenne til de beste spisestedene i Trastevere.
Interessante detaljer
- Pris: Fra ca. 80 € ca.
- Varighet: Mellom 3 og 4 timer.
- Sted: Trastevere-distriktet, det jødiske kvarteret og Campo de' Fiori-markedet.
- Fordeler med dette alternativet: Det er et av de mest komplette alternativene for å bli bedre kjent med romersk gastronomi.
- Ulemper med dette alternativet: Det krever en hel formiddag.
2. Gastronomisk omvisning i Trionfale
Denne typen tur er oppkalt etter Trionfale-markedet. Det er det største markedet i Roma og ligger i det mest gastronomiske området i byen. Det ligger nord for Vatikanet, i et område fullt av restauranter, barer, puber, cocktailbarer, iskrembarer og alle slags steder der man kan nyte gastronomi.
Omvisningenei disse områdene er blant de mest komplette og inkluderer, i tillegg til inngang til Triunfale-markedet, en rekke smaksprøver på ulike restauranter.
Mangfoldet er den største fordelen med disse turene, som inkluderer smaksprøver på italiensk kaffe, søtsaker, italienske viner og oster, pasta, hjemmelaget iskrem og all slags mat. Ofte inngår også besøk i noen av byens beste gourmetbutikker.
Interessante detaljer
- Pris: Fra ca. 80 euro
- Varighet: Ca. 4 timer
- Sted: Rundt Triunfale-markedet nord for sentrum.
- Fordeler med dette alternativet: Det er det mest komplette og med de mest varierte smaksprøvene.
- Ulemper med dette alternativet: Triunfale-markedet ligger langt fra sentrum og inkluderer ikke transport til markedet.
3. En rundtur blant Romas gatematboder
Gatemat er også en del av Romas gastronomiske kultur. I gatene er det hundrevis av boder som tilbyr rask, billig og ikke minst deilig mat som kan nytes midt i Romas kjas og mas. Det finnes boder som selger pizza, suppli (italienske kroketter), kaker, iskrem og mye mer.
For å oppdage Roma finnes det guidede turer som gir deg muligheten til å gå rundt på noen av byens historiske steder, for eksempel Pantheon, samtidig som du stopper ved disse gatebodene.
Vanligvis har denne typen turer Campo de' Fiori-markedet som midtpunkt på grunn av det store antallet gatematboder på dette stedet.
Og som prikken over i-en kan du besøke de beste stedene i Roma for å smake autentisk italiensk pizza.
Interessante detaljer
- Pris: Fra ca. 40 € ca.
- Varighet: Mellom 2 og 3 timer.
- Sted: Sentrum av Roma
- Fordeler med dette alternativet: En svært interessant måte å besøke Romas sentrum på og kombinere sightseeing med gastronomi.
- Ulemper ved dette alternativet: Mange av severdighetene langs ruten er bare synlige fra utsiden og kan passeres raskt.
4. Matlagingskurs med smaksprøver
En av de beste måtene å nyte gastronomi på, i tillegg til å spise, er selvfølgelig å lære å tilberede typiske retter. Derfor arrangeres det ofte matlagingskurs i Roma der du lærer å tilberede ulike typer fersk pasta, pizza, søtsaker og andre typiske italienske retter.
Med dette alternativet lærer du å lage italienske spesialiteter på en typisk restaurant og under ledelse av en erfaren kokk.
Den første delen av kurset består av undervisning og den andre delen av å smake på dine egne kreasjoner, i tillegg til innspill fra kokken. De beste restaurantene som tilbyr kurs i Roma, ligger vanligvis i nærheten av Piazza Navona.
Interessante detaljer
- Pris: Ca. 60 € ca.
- Varighet: Ca. 3 timer mellom kurs og smaksprøver.
- Sted: Vanligvis i sentrum av Roma i området rundt Piazza Navona.
- Fordeler med dette alternativet: I tillegg til å ha det gøy med mat, lærer du å lage typiske italienske retter.
- Ulemper med dette alternativet: Ingen à la carte-meny.
5. Vin- og ostesmaking i Roma
En av romernes gastronomiske favorittaktiviteter er ost- og vinsmaking. En skikk som blir stadig mer populær blant turister. I Roma setter man stor pris på lokale produkter, og siden byen er omgitt av vingårder, er lokale viner høyt verdsatt.
Ost spiller også en viktig rolle i italiensk gastronomi og er det beste supplementet til vinsmaking.
I Roma er det mange slike smaksprøver og mange steder der de finner sted. Mange av dem ligger i nærheten av turiststeder. Det er et veldig konkret alternativ for vinsmakere, men det er en rask og behagelig aktivitet, og fremfor alt veldig hyggelig.
Interessante detaljer
- Pris: Fra ca. 40 €.
- Varighet: 1-2 timer.
- Sted: Det finnes flere steder for disse smaksprøvene, vanligvis i nærheten av monumenter og viktige steder.
- Fordeler med dette alternativet: En gastronomisk opplevelse som anbefales på det sterkeste, og som er rask og enkel å gjennomføre.
- Ulempermed dette alternativet: Menyen er lukket og kan endres avhengig av sesong.
6. Workshop for gelato-elskere
En av Romas ubestridte stjerner, med unntak av pasta, er Gelato. De håndverksmessig fremstilte gelatoene i den italienske hovedstaden er helt spesielle og ligner nesten ikke på gelatoene du kan smake i andre byer rundt om i verden.
Gatene er fulle av gelatobutikker, og noen av dem arrangerer workshops der du kan lære å lage gelato sammen med de beste håndverkerne og smake på den.
De beste gelatobutikkene i Roma ligger som regel i sentrum av byen, spesielt de som arrangerer slike workshops.
Her kan du lære hvordan håndverksmessig gelato lages, hvilke maskiner som brukes, hvilke ingredienser som brukes og så videre. Og du kan sette det ut i praksis ved å lage dine egne kreasjoner med ulike smaker. Det er en av de beste aktivitetene hvis du besøker Roma med barn, og spesielt hvis du gjør det om sommeren når temperaturen stiger.
I så fall vil jeg gi deg denne guiden til hvordan du kan nyte Roma om sommeren utover Gelatos.
Interessante detaljer
- Pris: Ca. 45 € ca.
- Varighet: Ca. 1 time
- Sted: Iskrembarer i sentrum av Roma.
- Fordeler med dette alternativet: Det er en veldig morsom aktivitet for både barn og voksne, i tillegg til at det smaker godt.
- Ulemper med dette alternativet: Det er svært begrenset antall plasser på verkstedene.
Hvilke retter bør jeg ikke gå glipp av på en gastronomisk rundtur i Roma?
Romersk gastronomi er vanligvis basert på en typisk meny bestående av forretter, antipasti som de kalles i Italia, en forrett, en hovedrett og en dessert. Det finnes tusen alternativer for hver av dem, men jeg skal fortelle deg hvilke som er de viktigste:
- Antipasti: I denne delen må du prøve bruschetta, en skive ristet brød med hvitløk, olivenolje og vanligvis tomat eller friske ingredienser. Mozzarella tapas, en fersk ost som kan spises alene eller sammen med salater som caprese-salat med mozzarella, tomat og basilikum. Bresaola, som er skiver av speket kalvekjøtt, carpaccio, som er svært tynt oppskåret kjøtt og pølser som spises rå, og de typiske charcuteribrettene kompletterer denne listen over de vanligste og mest anbefalte antipastiene i Roma. De beste stedene å prøve disse forret tene finner du på denne lenken.
- Forrett: Pasta er den ubestridte kongen i Roma, og i Italia som helhet. Variasjonen er uendelig, og her er det best å velge etter smak og behag. Ris i form av risotto, potetgnocchi eller supper er de andre vanligste rettene på romerske restauranter.
- Andre rett: Til pastaen eller den første retten serveres vanligvis kjøtt eller fisk. Kjøttet er for det meste svine- eller kalvekjøtt, og fisken avhenger av sesongen, men begge rettene serveres vanligvis med et tilbehør som kalles contorno og består av poteter og grønnsaker.
- Desserter: Frisk frukt og søtsaker er uunnværlig. Men ingen dessert i Roma med respekt for seg selv er komplett uten en god italiensk kaffe og en autentisk romersk gelato.
I tillegg til matturene finner du her en lenke til noen av de beste spisestedene i Roma.
Tips til en gastronomisk rundtur i Roma
Når du drar på matrundtur i Roma, er det en rekke ting du bør huske på når det gjelder matskikker.
- Middagsmåltidet er alltid hovedmåltidet, mens middagen har en lignende struktur, men er alltid lettere. Frokosten er vanligvis veldig lett, med bare en kaffe og litt bakverk, ettersom det er vanlig å ta en cappuccino eller lignende midt på formiddagen.
- På restaurantene spiser man vanligvis fra kl . 12.30 til 14.30 og middag fra kl. 19.30 til 22.00.
- Gatemat er også i fokus. Når du vil spise utenom åpningstid eller noe raskere og billigere i Roma, finner du hundrevis av gateboder med pizza og lignende.
Hvorfor er det lurt å ta en matreise?
Når du besøker Roma, beveger du deg vanligvis rundt i de mest turistifiserte områdene og gatene der de mest berømte monumentene ligger. I disse områdene utnytter de fleste restaurantene anledningen til å tilby en mer begrenset meny, som begrenser seg til det mest typiske og som regel til høyere priser.
Det kan være vanskelig å finne en restaurant der du kan nyte autentisk romersk mat til en rimelig penge.
Ved å leie en gastronomisk tur kan du bli kjent med autentisk italiensk mat uten å begrense deg til det mest typiske, og alltid sammen med eksperter som vil lære deg alle hemmelighetene bak Romas gastronomi.
En annen fordel er at du ikke bare får smake på de beste rettene, men du lærer også hvordan de tilberedes, og du lærer nok til at du selv kan velge hvilke restauranter i Roma som er verdt et besøk.